Instigatorul

Lipsa de reacţie a Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene la declaraţiile preşedintelui ales al R. Moldova, Igor Dodon, ridică semne de întrebare privind politica externă a Chişinăului 

ivan-gnatisin-foto-moldnova

Foto: moldnova

Ce relaţii vor exista între Kiev şi Chişinău după ce a fost ales Igor Dodon preşedinte al R. Moldova? Ce atitudine vor adopta autorităţile de la Kiev faţă de vecinul lor de la Vest în condiţiile în care cetăţenii R. Moldova vor opta în 2018 pentru abandonarea cursului european? Pentru moment, oficialii ucraineni l-au preîntâmpinat pe Igor Dodon că relaţiile dintre Kiev şi Chişinău vor depinde de respectarea de către ultimul a integrităţii teritoriale a Ucrainei şi de nerecunoaşterea anexării Crimeii de către Rusia. Cu toate acestea, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene tace mâlc. 

Răsfoind programul încărcat al întâlnirilor dintre oficialii ucraineni şi cei moldoveni din anul curent, preşedintele ales al R. Moldova lipseşte cu desăvârşire. Poroşenko preferă să se întâlnească anul acesta doar cu premierul Pavel Filip. După alegerea lui Igor Dodon ca şef al statului, ambasadorul Ucrainei la Chişinău, Ivan Gnatişin, a declarat că Kievul va continua colaborarea cu Chişinăul în toate domeniile în baza unor relaţii de bună vecinătate.

„Ucraina va dezvolta relaţii cu Guvernul şi Parlamentul R. Moldova. Avem pe agendă proiecte importante pentru ambele state. Cele mai importante probleme dintre Ucraina şi R. Moldova sunt procesul de demarcare a hotarului; asigurarea funcţionării Complexului hidrologic din Dnestrovsk. Va avea loc întâlnirea dintre preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, şi premierul R. Moldova, Pavel Filip, la inaugurarea podului pentru maşini Broniţa–Unguri. Este de asemenea planificată întâlnirea premierilor Ucrainei, Vladimir Groisman, şi al R. Moldova, Pavel Filip, la Kiev în cadrul şedinţei grupului de state GUAM”, a precizat ambasadorul. Despre Dodon, ioc!

„Ceea ce mă deranjează pe mine este lipsa de reacţie din partea Guvernului. De ce Guvernul nu reiterează poziţia-cheie a R. Moldova, de ce nu susţine că respectă integritatea teritorială a Ucrainei? Se simte lipsa unei reacţii foarte clare din partea guvernării”, a declarat Iurie Leancă

Kievul speră

La întrebarea jurnaliştilor de la ukrinform.ru care vor fi relaţiile moldo-ucrainene după învestirea unui preşedinte care nu îşi ascunde intenţia de a îmbunătăţi relaţiile cu Federaţia Rusă, în care vede un partener strategic şi economic, şi pledează totodată pentru păstrarea relaţiilor bune cu Uniunea Europeană, ambasadorul Gnatişin a declarat: „Statul vecin este interesat ca în R. Moldova să fie păstrată stabilitatea social-politică şi economică şi să funcţioneze instituţiile de stat”.

Mai mult, în cazul în care R. Moldova va adopta un alt curs privind politica externă, ambasadorul Ucrainei a menţionat că Kievul va respecta opţiunea şi deciziile poporului R. Moldova dacă acestea sunt luate conştient, şi nu prin manipulare. „Sunt sigur că succesul implementării proiectelor comune, unele dintre acestea presupunând asistenţa financiară a Uniunii Europene, depind de păstrarea cursului european al Ucrainei şi al R. Moldova, continuarea implementării reformelor, precum şi de sprijinul reciproc pe această cale”, a mai spun Gnatişin.

Între timp, Igor Dodon a mai făcut nişte declaraţii scandaloase conform cărora integrarea teritorială ar pune în pericol integritatea teritorială a R. Moldova.

„Dodon însuşi este un pericol”

Solicitat să comenteze reacţia oficialilor ucraineni după alegerea lui Igor Dodon în funcţia de preşedinte al R. Moldova, fostul premier şi actualul preşedinte al PPEM, Iurie Leancă, ne-a declarat: „Preşedintele ales emite în continuare falsuri. Dimpotrivă, aderarea la UE asigură R. Moldova, pe de o parte, prosperitate, iar, pe de alta, păstrarea demnităţii naţionale, a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii. De fapt, pericolul pentru statul R. Moldova derivă din declaraţiile lui Igor Dodon că Crimeea ar fi parte a Federaţiei Ruse, aducând ca argument aşa-zisul referendum. Prin acest precedent, subliniez că precedentul în Dreptul Internaţional are un rol foarte important, prin această declaraţie, Igor Dodon pune la îndoială faptul că regiunea transnistreană ar aparţine R. Moldova deoarece şi în stânga Nistrului a fost organizat un referendum similar”, a subliniat fostul ministru de Externe.

Totodată, Iurie Leancă se întreabă de ce Ministerul de Externe nu a reacţionat la aceste declaraţii ale lui Dodon. „Ceea ce mă deranjează pe mine este lipsa de reacţie din partea Guvernului. De ce Guvernul nu reiterează poziţia-cheie a R. Moldova, de ce nu susţine că respectă integritatea teritorială a Ucrainei? De ce nu se pronunţă pe subiectul renegocierii Acordului de Liber Schimb dintre UE şi R. Moldova? De ce nu comentează intenţia lui Dodon de a semna un memorandum cu Uniunea Eurasiatică? Se simte lipsa unei reacţii foarte clare din partea guvernării”, a observat preşedintele PPEM.

„Kievul este obligat să manifeste precauţie”

Solicitată să comenteze atitudinea autorităţilor ucrainene faţă de realităţile politice de la Chişinău, Victoria Bucătaru, director de programe în cadrul Asociației pentru Politica Externă, a menţionat că Kievul este obligat să trateze cu prudenţă relaţiile sale cu noul preşedinte al Moldovei. „Declaraţiile dlui Dodon în perioada campaniei electorale, precum şi alegerea acestuia în calitate de preşedinte al R. Moldova ridică anumite semne de întrebare privind relaţiile ulterioare dintre instituţiile prezidenţiale din Moldova şi Ucraina”, a observat ea.

„Odată cu conflictul din Ucraina, statele vecine au conştientizat necesitatea unei cooperări mult mai profunde în domenii diverse, de la cooperare economică la cooperare în domeniul securităţii, în special securizarea regiunii transnistrene. Drept subiect al Dreptului International, Ucraina a recunoscut alegerile din R. Moldova, dar va manifesta precauţie faţă de noul preşedinte al Moldovei, ceea ce va defavoriza resetarea relaţiilor cu statul vecin”, a menţionat pentru pentru JURNAL de Chişinău Viorica Bucătaru.

The following two tabs change content below.
Ilie Gulca

Ilie Gulca