Instabilitatea emoţională îngraşă

Depresia, plictiseala, stresul, lipsa de apreciere şi a controlului reprezintă principalele motive pentru care ne îngrăşăm, dincolo de factorul genetic, sunt de părere psihologii. „Există persoane care se îngraşă atunci când trec printr-o perioadă grea, ca de exemplu când au examene sau traversează un interval de timp stresant. Atunci, mâncarea devine un refugiu. Apoi, persoanele mănâncă din obişnuinţă, nu pentru că organismul le cere”, afirmă psihologii.

Specialistul subliniază că această metodă de a scăpa de surplusul de kilograme nu se adresează persoanelor care aşteaptă minuni peste noapte. „Persoanele care au probleme cu greutatea trebuie să realizeze faptul că este contraindicat să slăbeşti repede şi mult. Scopul nostru este de a-l face pe pacient să conştientizeze că excesul de mâncare îi pune sănătatea şi mai târziu viaţa în pericol. Apoi, persoana care apelează la un psiholog pentru a slăbi este ajutată să adopte şi să urmeze pe tot parcursul vieţii un stil de viaţă sănătos”, spune terapeutul Roxana Niculescu.

Studiile de specialitate au demonstrat că efectele pierderii şi recâştigării greutăţii corporale sunt chiar mai nocive pentru sănătate decât pericolele supraponderalităţii iniţiale. Potrivit psihologilor, atunci când dorim să reducem greutatea corporală, cel mai important factor de care trebuie să ţinem seama este cel emoţional. „Există o probabilitate destul de mare ca persoanele care au câteva kilograme în plus să aibă o instabilitate emoţională”, menţionează psihologul Niculescu.

Schimbarea comportamentului alimentar

Astfel, anumite persoane mănâncă atunci când sunt supărate sau confuze, pentru altele mâncatul poate fi o formă prin care să evite să se gândească la probleme sau să acţioneze pentru a le rezolva. Potrivit specialiştilor, discuţiile cu un psiholog ajută la depăşirea stărilor emoţionale şi la schimbarea comportamentului alimentar.

Psihologii spun că procesul de slăbit presupune şi consultarea unui medic nutriţionist. „Noi nu putem face o dietă personalizată. Nutriţionistul este cel care decide ce regim este adecvat fiecărui individ în parte. Rolul psihologului este de a motiva persoana supraponderală să urmeze regimul”, spune Roxana Niculescu.

Potrivit specialiştilor, procesul de slăbire începe în timpul şedinţelor de terapie psihologică şi continuă după terminarea acestora. „Terapeutul îl ajută pe client să scape de dependenţa de a mânca, iar procesul de slăbire se va întâmpla de la sine. O medie a şedinţelor în care pacienţii scapă de această problemă este de zece şedinţe, timp în care persoana în cauză renunţă la excesul de mâncare şi îl va înlocui cu alte activităţi, ca de exemplu sportul”, conchide specialistul Niculescu.

The following two tabs change content below.