Eurovision – la-la-la

Pavel Turcu, paznic la un supermarket din Ungheni, speră să reprezinte R.Moldova la concursul internaţional ”Eurovision” de la Oslo.
”De trei zile lumea toată este emoţionată / Cine oare, cine oare, este starul cel mai mare?” Pavel Turcu, autorul acestor versuri, nu şi-a imaginat că timp de câteva zile „starul cel mai mare” va fi anume el. Paznic la un supermarket din Ungheni, acesta a spulberat toate recordurile de vizualizări pe site-ul youtube.com .
În mai puţin de o săptămână piesa „Imn Eurovision”, înscrisă în lista participanţilor la preselecţia naţională pentru concursul Eurovision 2010, a depăşit cifra de 70 mii de accesări, un record greu de egalat de oricare alt artist din R.Moldova.
A fost creat ad-hoc un grup de susţinători ai lui Pavel Turcu pe internet, iar câteva zeci de bloggeri din Republica Moldova şi-au concentrat forţele pentru promovarea noului star. Regizorul Viorel Mardare, un fan declarat al lui Turcu, a promis că va realiza şi un videoclip la piesa pe care majoritatea persoanelor ce au ascultat-o spun că e „molipsitoare”. De altfel, despre succesul piesei vorbeşte şi faptul că melodia există deja în format rington pentru telefoane mobile şi este solicitată ca pâinea caldă. „Este anul meu, anul tigrului, şi sper că norocul va fi de partea mea”, a declarat pentru JURNAL starul în ascensiune Pavel Turcu.
Pe urmele formaţiei ”Zdob şi Zdub”
Ideea de a participa la preselecţia pentru concursul Eurovision 2010 l-a luminat pe Pavel Turcu după ce a văzut cu ce rezultate s-a întors acasă formaţia Zdob şi Zdub, acum şase ani. „Ei, la fel ca şi mine, au avut o piesa simplă, însă s-au bucurat de succes”. În interviurile sale vedetele autohtone se plâng pe nopţi nedormite pe care le petrec în studiourile muzicale pentru a înregistra o piesă. Pavel spune că lui i-a fost suficient „o sutkă” (24 de ore – barbarism basarabean) pentru scrierea textului şi două minute pentru a compune melodia.
„De cele mai multe ori melodiile îmi răsună în cap când merg pe stradă şi ca să nu le uit pornesc dictafonul de la telefonul mobil şi le îngân din mers. Am aşa înregistrate câteva sute de piese”. Pierderea telefonului mobil acum un an a fost o adevărată tragedie pentru Pavel. „De atunci am compus eu altele. Şi poate pe viitor, cu ajutorul lui Dumnezeu, le înregistrez pe toate ca să le asculte lumea întreagă”, spune acesta.
Pavel spune că nu a reuşit să facă acest lucru până acum, deoarece nu dispune de bani suficienţi. Tânărul de 36 de ani, originar din satul Pânzăreni, raionul Făleşti, este un simplu agent de pază la un magazin din Ungheni. Locuieşte împreună cu soţia Mariana şi cei doi copii – David şi Valeriana – într-o cameră de vreo 15 metri pătraţi dintr-un cămin pentru familişti. De fapt, Pavel a început să compună muzică de când s-a căsătorit cu Mariana. „Pentru aranjamentul piesei „Imn Eurovision” am plătit 200 de euro. Banii mi i-a dat un om cu inima mare”, a spus Pavel şi apoi mi-a şoptit la ureche, aşa ca să nu audă soţia, că acel om este el însuşi.
Pavluşa the BEST!
Titlul piesei „Imn Eurovision” i-a fost sugerat lui Pavel de către o angajată a Palatului de Cultură din Ungheni, Angela Racoviţă! Care face diferite prezentări unde participă îmbrăcată în costum de clovn. Tot ea a contribuit la debutul scenic al lui Pavel Turcu, care a cântat pentru ungheneni în cadrul unei serbări populare acum un ani. Mariana, partenera de viaţă a lui Pavel Turcu, spune că soţul ei a cucerit-o prin cântec. „Eu mă mândresc cu Pavluşa şi-l voi susţine în toate”.
Pavel Turcu are parte de susţinere nu doar din partea celor dragi. Pe internet s-a format o adevărată oaste de fani ai piesei „Imn Eurovision”. Mii de comentarii încurajatoare pentru noul star curg cu duiumul. Prestaţia artistului amator a lansat dezbateri pătimaşe în reţelele de socializare. Filosoful Ion Grosu declară pe blogul său că povestea lui Pavel Turcu aminteşte de povestea Cenuşăresei. Chiar şi Nata Albot, directoarea proiectului „Fabrica de Staruri” din Moldova, îl susţine pe blogul ei pe Pavel Turcu, deşi la preselecţia pentru Eurovision 2010 s-au înscris doi participanţi ai proiectului, printre care şi câştigătorul acestuia Sandu Manciu. „L-am văzut pe Pavel Turcu în realitate. E aşa frumos! Obraji rumeni, părul bine aranjat, înalt, chipeş. Nu-i tare pe gustul meu, dar e frumos”, scrie Nata pe blogul ei. Ba chiar şi scriitorul Vasile Ernu nu a ezitat să se pronunţe asupra subiectului într-un articol fluviu ”Ce zice Groys şi Derrida despre Turcu şi Eurovision”.
Nu toţi însă împărtăşesc entuziasmul acestora. Compozitorul Vali Boghean a declarat în cadrul unei emisiuni la JURNAL TV că este categoric împotrivă ca amatorii să participe la preselecţia naţională pentru concursul ”Eurovision”. „Da, sunt amator. Dar tot ce fac este din suflet şi cred că eu merit să câştig preselecţia şi să prezint Moldova la Eurovision”, consideră Pavel Turcu. Acesta a mărturisit pentru reporterul JURNALULUI că în curând va lansa un nou hit din care reţinem refrenul: „Fetele strigă: ”Hei, hei, hei!” / Toată discoteca e ok, ok, / Toţi băieţii strigă hei, hei, hei, / Discoteca toată e ok, ok”.
Totul s-a pornit de la o glumă, însă „fenomenul” Pavel Turcu ia amploare pe zi ce trece. De altfel, debutul artistului Pavel Stratan şi al formaţiei ”Zdob şi Zdub” s-a derulat după acelaşi scenariu. Dacă lucrurile vor merge la fel, probabil că visul noului star de la Ungheni poate deveni realitate.
Svetlana Panţa,
The following two tabs change content below.