Înmormântat de două ori

DESTIN // A fost uitat de persoanele apropiate şi înmormântat de un om absolut străin. „L-au îngropat ca pe un câine”, a spus printre lacrimi fosta soţie, care după mulţi ani de la despărţire şi-a văzut soţul în momentul deshumării. „Nu am ştiut că mai are rude”, susţine bărbatul care l-a îngropat pe omul bătut de soartă.

Locutorii satului Mitoc, raionul Orhei, s-au împărţit în două tabere – cei care îl acuză pe consăteanul lor că l-a îngropat pe Valeriu Maftior în cimitirul din sat fără respectarea normelor creştineşti şi cei care le acuză pe rudele decedatului pentru că şi-au amintit de el doar după moartea acestuia. Toată presa locală, dar şi un post de televiziune naţional au relatat despre acest caz „şocant”, acuzându-l pe Gheorghe, proprietarul unui depozit agricol din sat, ca şi cum l-ar fi îngropat în mod secret pe Maftior, fără să anunţe rudele acestuia. „Sunteţi primul jurnalist care mă abordează”, a menţionat acesta. Bărbatul a povestit că pe data de 19 ianuarie curent l-a găsit pe consăteanul său fără suflare în căsuţa pentru paznic de pe teritoriul depozitului. „El m-a rugat să-i permit să doarmă în ea, fiindcă nu avea unde sta. El nu avea casă”, a relatat proprietarul depozitului. Valeriu Maftior, în vârstă de 54 de ani, figura în calitate de beneficiar al Centrului de plasament temporar din s. Susleni, raionul Orhei. Pentru angajaţii centrului a fost o noutate că bărbatul avea rude.

Sta cu mâna întinsă

Fosta soţie a lui Valeriu Maftior, Maria, spune că a divorţat de soţul său încă în 2004 din motive pe care nu a vrut să le invoce. „Despre morţi nu se vorbeşte de rău”, a menţionat ea, însă unii locuitori ai satului Mitoc îl descriu ca pe un bărbat „năduhos” pe care îl vedeai mereu în stare de ebrietate. „Băutura o cumpăra din banii pe care îi cerşea. El stătea cu mâna întinsă la autogara din Orhei”, a povestit Galina, o locuitoare a satului Mitoc. Fiul său, Ion, care munceşte şi locuieşte în Siberia de câţiva ani, a aflat de moartea tatălui cu o zi înainte de a fi înmormântat de consătean. „Pe 27 ianuarie eram acasă. Mama mi-a spus că tata a fost îngropat”, a spus fiul şi a început să plângă. „Nu înţeleg de ce nu ne-a anunţat. L-a îngropat ca pe un câine”, a spus Maria. Rudele au obţinut acordul procurorilor pentru deshumare, astfel încât Valeriu Maftior a fost îngropat pentru a doua oară. Spre deosebire de prima înmormântare, răposatul a fost pus în sicriu şi a fost prohodit de preotul satului.

Luaţi-vă cadavrul

„Chiar nu am avut bani. Preotul din sat cere 1000 de lei pentru înmormântare. Eu am o atitudine negativă faţă de ceea ce se întâmplă la noi în biserică. Am deja 45 de ani, dar nu am călcat pragul bisericii decât de două ori”, a subliniat Gheorghe. Bărbatul spune că primul lucru pe care l-a făcut când a descoperit cadavrul a chemat poliţia. Apoi decedatul a fost dus la morgă. Autopsia a demonstrat că Maftior suferea de multe maladii, motivul decesului fiind insuficienţa renală acută. „Peste două zile, m-au sunat de la morgă de mai multe ori şi mi-au spus să vin să-mi iau cadavrul. Nu am avut încotro, dar nici nu-mi prea dădeam seama ce să fac cu el. Dacă murea sub vreun gard, primăria trebuia să-l îngroape, dar aşa el a murit pe teritoriul proprietăţii mele”, povesteşte Gheorghe. A rugat doi locuitori ai satului să-l ajute la săparea gropii în cimitir şi, în dimineaţa zilei de 26 ianuarie, l-a îngropat, fără sicriu, doar a învelit cadavrul într-un cearşaf. „Mi-a fost greu să găsesc şi haine pentru el. Mi-a dat un consătean un costum încă de pe timpurile sovietice”, spune bărbatul.

„Eu am văzut cum băieţii săpau groapa. Le-am spus să sape mai adânc, de 1,7 m, aşa cum se cuvine. Ca să nu-l poată scoate câinii”, îşi aminteşte Elizaveta, o locuitoare din satul Mitoc.

Brusc, au apărut şi rudele

Faptul că Valeriu Maftior are rude a fost o surpriză şi pentru angajaţii şi beneficiarii Centrului de plasament din Susleni. „În 2009, Maftior a fost adus la centrul nostru. Era într-o stare îngrozitoare şi spunea că nu are pe nimeni, nicio rudă. Apoi el a plecat de la noi. Am fost tare surprinşi de numărul rudelor care, nu ştiu de ce, au apărut după moartea bărbatului”, a subliniat Tamara Soltan, directoarea Centrului de plasament temporar din Susleni. Şefa s-a arătat îngrijorată că în orice clipă pot apărea rudele persoanelor care au decedat pe paturile centrului de plasament. „Şi despre Maftior credeam că nu are rude. Vreau să vă spun că mulţi îşi lasă apropiaţii atunci când le este mai greu şi îşi amintesc de ei doar după ce mor”, a spus Soltan indignată. Directoarea spune că înmormântarea beneficiarilor este o problemă acută deoarece toate cheltuielile şi le asumă centrul.

Chiar dacă rudele răposatului caută dreptate, procurorul Natalia Palamarciuc susţine că Gheorghe nu poate fi tras la răspundere penală pentru că l-a îngropat necreştineşte pe Maftior. Fiul şi fosta soţie pot doar să-l acţioneze în judecătă pentru a-i cere despăgubiri morale. „Eu voi cere despăgubiri morale de la jurnaliştii care mi-au denigrat imaginea şi m-au numit criminal, fără să solicite poziţia mea”, a conchis proprietarul depozitului. El spune că va solicita despăgubiri în valoare de 150000 lei.

Gherghe Topală, preotul de la biserica din sat, este de părerea că Gheorge nu a procedat corect. „Este necreştineşte, ba chiar  neomeneşte să înmormântezi un om în aşa fel. Cu regret, nu pot să vă spun tare multe despre acest caz. În Mitoc sunt vreo 800 de locuitori din care nu mai mult de 30 vin la biserică. Eu fiind preot ar trebui să ştiu mai multe despre ce se întâmplă în sat, dar pentru că la noi majoritatea sunt veniţi din satele vecine, nu-i prea cunosc”, a explicat părintele Gheorghe Topală.

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.