(In)Justiția moldovenească

Părinții și rudele cuplului Nicolae și Cristina Eremia, decedat în accidentul din 17 mai 2015, pe şoseaua Chișinău – Leușeni, în apropiere de localitatea  Suruceni, care au lăsat orfan un copil de doi ani, susțin că ancheta desfășurată de Procuratura raionului Ialoveni nu este obiectivă și imparțială. Printr-o ordonanță, Procuratura Ialoveni care a anchetat cazul a dispus încetarea urmăririi penale.

Rudele familiei decedate au transmis o plângere către procurorul general al R. Moldova, Eduard Harunjen, în care au cerut anularea ordonanței emise de Procuratura Ialoveni, care-l consideră vinovat pe fiul lor, Nicolae Eremia, și au cerut ca ancheta să fie transmisă unui alt organ de urmărire penală. Avocatul familiei Eremia susține că ancheta s-a desfășurat cu multe erori procesuale. Procurorul Procuraturii Ialoveni, Valeriu Chitoroagă, spune că ancheta demonstrează că „Nicolae Eremia este vinovat de producerea accidentului”.

Amintim că în accident au fost implicate două mașini, Volkswagen Toureg AP70000EA, înmatriculat în Ucraina, și Volkswagen Touran, CQU 180, înmatriculat în RM. Accidentul s-a soldat cu trei persoane moarte, două persoane din RM, Nicolae Eremia (26 de ani), Cristina Eremia (24 de ani) și Vladislav Iurie Covalciuc (29 de ani) din Ucraina.

Potrivit informațiilor apărute în presă imediat după accident, în Volkswagen-ul Touran, unde se aflau cei doi soți și copilul lor de 1 an și 9 luni, aceștia au murit pe loc, rămânând în viață doar băiatul lor. În Volkswagen-ul Touareg, înmatriculat în Ucraina, erau patru persoane, un bărbat s-a stins pe loc, iar alte trei persoane au ajuns la spital fiind internate la Urgență cu diferite leziuni corporale.

Din primele informații oferite de poliție și difuzate în mass-media de la Chișinău, șoferul mașinii cu numerele de înmatriculare din Ucraina a intrat pe contrasens și s-a ciocnit frontal cu cealaltă mașină.

Informații despre accident ne-au oferit și câțiva bărbați care s-au aflat la fața locului, la trei secunde de la producerea accidentului.

Ce spun martorii care au fost la fața locului?

În opinia lui Radu Aga, originar din Suruceni, Ialoveni, vinovat  de accident se face șoferul mașinii cu numere ucrainene, ceea ce spuneau iniţial și polițiștii. Bărbatul își amintește clar imaginile din acea seară și acțiunile întreprinse de ei. Prima reacție a lui și a celor doi amici ai săi a fost ca să scoată oamenii din mașini, care, în urma impactului, se transformaseră în fiare.

„Am sunat la poliție, Urgență și le-am sărit în ajutor celorlalți bărbați din mașina cu numere ucrainene, în timp ce Petru Mămăligă, amicul meu, s-a dus cu copilul la spital. Cei trei bărbați din mașina cu numere ucrainene voiau să-l pună la volan pe bărbatul care a decedat. El se afla, de fapt, pe bancheta din spate. Nu l-au putut scoate, deoarece era prins între fiare”, a mărturisit Radu Aga.

Alături de Radu Aga, era și Petru Mămăligă. Acesta ne spune că mergea în mașină chiar din urma mașinii conduse de Nicolae Eremia. Nu aveau viteză mare. Ieșeau din localitatea Suruceni. „La o cotitură, pentru câteva secunde, i-am pierdut din vizor, după care am văzut mașina lovită. Au fost loviți frontal de automobilul cu numere ucrainene, care venea dinspre Chișinău”, îşi aminteşte Petru Mămăligă.

Mămăligă susține că „doi consăteni de-ai noștri au văzut mașina cu numere ucrainene pe șosea, care i-a depășit pe ei, și spuneau că Toureg-ul cu numere ucrainene avea circa 180 de km/h”.

Mustrat de medici pentru dorința de a salva

Petru Mămăligă mărturisește că copilul plângea. „Era culcat pe spate, la vreun metru jumătate de mama sa. Părinții – morți. L-am luat și am plecat la spital. Acolo nimeni nu reacționa, ba mai mult, mă mustrau că nu trebuia să-l iau, că trebuia să cer voie de la părinți. Le spuneam că părinții sunt morți. Oricum, cei de la Urgență n-au făcut nimic și au chemat medicii de la Spitalul Ignatenco”, a mărturisit bărbatul pentru JURNAL de Chișinău.

Cazul a fost anchetat de către Procuratura raionului Ialoveni. Printr-o ordonanță a Procuraturii Ialoveni, procurorul  Vasile Danu a dispus de la 30 septembrie 2016 încetarea urmăririi penale, cauza penală fiind clasată. În ordonanță, procurorul a indicat că „vinovat de accidentul rutier se face șoferul automobilului Volkswagen Touran, Eremia Nicolae, întrucât Nicolae Eremia, conducând automobilul de model Volkswagen Touran, CQU 180, a ieșit pe contrasens conform deplasării sale și s-a tamponat în automobilul de modelul Volkswagen Toureg, cu numere de înmatriculare în Ucraina AP70000EA, condus de Budeanschi Oleg Vasile, care se deplasa regulamentar, fapt constatat prin materialele cauzei penale, inclusiv „schema accidentului rutier întocmită la fața locului”.

Ivan Eremia consideră că ordonanța respectivă este una neîntemeiată și ilegală care poate fi anulată din mai multe motive: organele de urmărire penală au ignorat normele naționale și internaționale la care este parte și R. Moldova; contrar gravității cazului, organul de urmărire penală a dat dovadă de o superficialitate la examinarea cauzei penale, circumstanțele cauzei n-au fost cercetate în mod obiectiv, complet și sub toate aspectele. Nu s-au efectuat acțiuni obligatorii, cum ar fi stabilirea circumstanțelor accidentului și intervievarea persoanei vinovate de acesta.

Astfel, la 14 septembrie 2016, avocatul părții vătămate a cerut efectuarea unei expertize auto-tehnice privind viteza de deplasare a mașinii Volkswagen Toureg cu numerele de înmatriculare ucrainene, până la tamponare, reieșind din schița accidentului rutier și alte detalii. Eremia Ivan consideră că expertiza era necesară și nu trebuia cerută, ci trebuia să fie efectuată de organul de urmărire penală. Pentru a motiva ordonanța, procurorul a invocat că, în cazul dat, dispunerea unei expertize auto-tehnice este inoportună.

Ivan Eremia ne-a mai spus că, prin ordonanța din 20 septembrie 2016, procurorul, până la adoptarea unei hotărâri finale în cauza penală, s-a pronunţat cu privire la nevinovăția lui Oleg Budeanschi și a constatat că vinovat de accident se face Nicolae Eremia.

Presa ucraineană prezintă o informație falsă despre accident

Menționăm faptul că pe un site regional din Zaporojie, Ucraina,1news.zp.ua, a apărut o știre despre accidentul respectiv, unde a fost implicat Budeanschi Oleg Vasile, care este deputat în consiliul din regiunea Zaporojie, și care era la volanul mașinii implicate în accident. În articolul de presă din Ucraina, scrie că vinovat de accident se face șoferul mașinii înmatriculate în R. Moldova, iar la volan se afla ucraineanul decedat în accident.

Familia Eremia a trimis o plângere procurorului general al Republicii Moldova, Eduard Harunjen, prin care a cerut anularea ordonanței Procuraturii Ialoveni din 30 septembrie 2016 cu privire la încetarea urmăririi penale în cauza penală pe motivul încălcării dreptului la un proces echitabil și transmiterea cauzei penale unui alt organ de urmărire penală al R. Moldova.

Avocatul: „Urmărire penală cu erori procesuale”

Avocatul Gheorghe Ionaş, reprezentant al succesorului părţii vătămate Nicolae Eremia, Ivan Eremia, ne-a comunicat că, în prezent, la Judecătoria Ialoveni se examinează plângerea depusă împotriva ordonanţei Procuraturii Ialoveni cu privire la încetarea urmăririi penale şi clasarea procesului penal.

„În urma studierii materialelor dosarului penal, am ajuns la concluzia că urmărirea penală este una incompletă și a fost efectuată cu numeroase erori procesuale. Astfel, organul de urmărire penală a refuzat dispunerea unei expertize auto-tehnice cu privire la circumstanţele accidentului rutier, la adoptarea ordonanţei de încetare s-au luat drept bază doar declaraţiile persoanelor interesate din automobilul de model „Volkswagen Toureg”, iar audierea celorlalţi martori a avut loc în mod superficial, deoarece aceştia nu au fost chestionaţi cu privire la modul de deplasare a autovehiculului înmatriculat în Ucraina”.

Procurorul Procuraturii Ialoveni,Valeriu Chitoroagă, infirmă cele spuse de Ivan Eremia. ”Ancheta s-a desfășurat obiectiv, îndelung. Circumstanțele producerii accidentului arată că șoferul Nicolae Eremia a ieșit pe contrasens, depășind un TIR, lovindu-se frontal cu mașina cu numere ucrainene. Ancheta demonstrează că Nicolae Eremia este vinovat de producerea accidentului”.

The following two tabs change content below.