Injecţia care te scapă de fobii

Dacă printre fobiile tale nu se numără şi cea referitoare la ace şi injecţii, ai putea scăpa de restul printr-o simplă injecţie, e drept, facută direct în creier.

Oamenii de ştiinţă niponi au descoperit că o astfel de injecţie ar putea dezactiva un centru al fricii din creier, relatează Daily Mail. Substanţa administrată nu e altceva decât un anestezic comun.

Cercetătorii de la Universitatea Hiroshima au realizat un experiment pe peşti de acvariu care au fost învăţati în prealabil să se teamă când o lumină era aprinsă, ştiind că aceasta era momentul în care urmau să simtă un şoc electric de voltaj mic. Chiar şi atunci când nu îl simţeau, semnele că se tem erau foarte clare.

Peştii injectati în cerebel cu anestezicul lidocaină, cu o oră înainte de experiment, au devenit însă extrem de calmi. Ritmul inimii a devenit stabil şi nu mai arăta niciun semn de teamă atunci când lumina se aprindea.

Cerebelul este regiunea din creier asociată cu emoţiile primare, cum ar fi teama sau plăcerea. În cazul peştilor, aceeaşi regiune din creier este asociată cu procesul de învăţare şi cu mişcarea, dar şi cu frica izvorâtă din experienţele anterioare, la fel ca şi în cazul oamenilor.

La fel se întâmplă şi în cazul mamiferelor, se mai menţionează în raportul apărut în jurnalul „Behaviour and Brain Functions”.
Lidocaina, folosită în experiment, este utilizată de dentişti, dar şi în chirurgie. Dezavantajul acestui tratament este acela că efectul anestezicului este doar temporar. Îndată ce medicamentul îşi pierde forţa, peştele „îşi aminteşte” de fobie.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)