Iniţiativa PD, un fâs?

PDMPDM a anunţat cu aplomb că va organiza, pe 28 septembrie curent, „alegeri deschise prin care va da dreptul tuturor membrilor de partid, simpatizanților și cetăţenilor cu bună credință să propună candidaţii democraţi pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014”. Între timp, la redacţia JURNAL de Chişinău a parvenit o scrisoare din partea unui membru PDM din sectorul Botanica al capitalei, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

În mesaj, militantul cu pricina susţine că e membru al echipei care se ocupă de organizarea alegerilor candidaţilor din 28 septembrie şi că ar fi primit indicaţie de sus pe cine trebuie să voteze în cadrul acestor alegeri interne. În listă, cu numărul unu, ar figura Pavel Filip, urmat de Vlad Plahotniuc, Marian Lupu şi Constantin Botnari. A cincea candidatură din listă rămâne la discreţia fiecărui membru de partid.

„Am înţeles că este format un staff special în cadrul ‘Registru’ şi ‘Poşta Moldovei’ care se ocupă de promovarea acestor persoane. Am vorbit şi cu un prieten, angajat în sectorul Buiucani, care a confirmat că a primit aceeaşi indicaţie. Numai că la ei sunt indicate toate cinci nume de familie ale candidaţilor. Al cincilea este Sergiu Sârbu, deputat care a trecut de la PCRM la PDM”, se menţionează în scrisoare.

„Mi s-a părut ciudată această indicaţie, deoarece a fost vorba că fiecare poate alege pe cine doreşte. Şi dacă în Chişinău ei s-au apucat să facă listele în halul acesta, ce să mai vorbim de raioane?”, se întreabă indignat autorul mesajului anonim.

Solicitat de JURNAL să comenteze acuzaţiile, Sergiu Sârbu, deputat PDM, a declarat că e deja la curent cu lansarea acestui mesaj şi că e vorba de cea mai simplă provocare.

„Nu a venit nicio indicaţie de sus, fiecare membru de partid urmează să aleagă în mod independent candidaţii pentru alegerile interne. Vă asigur de acest fapt cu toată autoritatea, ca persoană implicată în acest proces”, a ţinut să ne spună Sârbu. Fostul membru al PCRM a admis faptul că autorul mesajului ar putea fi într-adevăr un activist local al PDM. „Există mai multe persoane nemulţumite, care nu au ajuns în listele respective, căci e vorba de o concurenţă electorală”, a adăugat deputatul.

Victor Osipov, şeful staff-ului electoral al PDM, la rândul său, a calificat acest mesaj ca fiind „un fals lansat în preajma campaniei electorale” şi că, astăzi, 26 septembrie, liderul partidului Marian Lupu urmează să facă o declaraţie oficială în acest sens.