Iniţiativă cu pneuri sparte

1348214347_formuzal_60Comratul intenţionează să instituie o „zi a CSI” pentru stimularea proceselor integraţioniste în spaţiul eurasian

Învinuiţi duminică de populism şi manipulare la o întâlnire cu locuitorii satului Etulia, ieri, oficialii de la Comrat au lansat iniţiativa organizării aşa-numitei „zile a CSI”, similară cu cea a Europei. Tot duminică, la Ceadîr-Lunga, mitingul anunţat pentru susţinerea separatiştilor din Doneţk şi Lugansk s-a dovedit a fi de fapt o comemorare a jertfelor războiului din Ucraina. Analistul Nicolae Osmochescu vorbeşte despre eşecul eforturilor oficialilor găgăuzi.

Conducerea UTA Găgăuzia a adresat o scrisoare oficială lui Serghei Lebedev, preşedintele Comitetului Executiv al Comunităţii Statelor Independente (CSI), în care a lansat ideea organizării aşa-numitei „zile a CSI” la Comrat.
Prima sărbătorire a acestei zile ar putea avea loc în toamna anului curent, informează site-ul de ştiri „Gagauzinfo.md”. Potrivit scrisorii semnate de către başcanul Mihail Formuzal şi preşedintele Adunării populare din autonomie, Dmitri Konstantinov, „sărbătorirea Zilei CSI va contribui la o informare corectă şi obiectivă despre comunitatea fostelor republici sovietice şi va stimula procesele integraţioniste nu numai între ţările acestei comunităţi, ci şi în întreg spaţiul eurasian”.

Comratul vrea o „zi a CSI”, asemănătoare cu cea a Europei

Contactat de JURNAL, Mihail Formuzal a confirmat faptul lansării acestei iniţiative oficiale, al cărei scop este „o mai strânsă colaborare economică şi politică în spaţiul CSI”.

„Noi l-am rugat pe dl Lebedev ca ziua CSI să fie lansată anume la Comrat. Recent, am sărbătorit Ziua Europei, de ce n-am sărbători şi ziua CSI? Cu atât mai mult cu cât Europa ne permite doar să călătorim în spaţiul ei, în timp ce în statele membre CSI concetăţenii noştri nu numai că pot merge în vizită, dar şi lucra, câştigându-şi bucăţica de pâine. Când Europa ne va oferi aceleaşi posibilităţi ca şi CSI-ul, o vom sărbători şi pe ea mai mult. Vorba ceea, ce avem nu păstrăm şi pierzând, ne plângem”, a menţionat Formuzal.

Iniţiativa despre ziua CSI e sortită eşecului

Nicolae Osmochescu, expert în Drept constituţional, rugat să comenteze ultimele evenimente din autonomia găgăuză, ne-a declarat că acestea se înscriu în scenariul de tensionare a situaţiei în regiune în ajunul semnării Acordului de asociere cu UE, preconizat pentru 27 iunie curent.
„Scopul final al eforturilor de tensionare a situaţiei din regiune, promovate de liderii de la Comrat, este schimbarea vectorului geopolitic. Nu cred că le va reuşi. În ce priveşte aşa-numita ‘zi a CSI’, oficialii găgăuzi nu au drept nici moral, nici juridic şi nici politic să propună aşa ceva. Ea ar putea fi lansată doar la cel mai înalt nivel şi adoptată cu vot unanim de toate statele membre CSI. Lansarea noii ‘sărbători’ în contextul actual este practic imposibilă, iniţiativa fiind sortită eşecului”, a opinat expertul.

 

„Dvs. înşelaţi şi manipulaţi poporul!”

Cu două zile în urmă, întâlnirea başcanului Găgăuziei, Mihail Formuzal, cu locuitorii satului Etulia din raionul Vulcăneşti s-a încheiat cu un scandal de zile mari. Fostul preşedinte al raionului, Serghei Cernev, prezent la această întâlnire, l-a înfruntat în mod deschis pe oficialul de la Comrat, făcându-l „mincinos”: „Dvs. spuneţi poveşti despre gaz rusesc gratuit, deşi ştiţi prea bine că asta nu va fi niciodată. Înşelaţi şi manipulaţi poporul!”.
În acest timp, deputatul de Etulia al Adunării populare a Găgăuziei, Ivan Arnaut, a ieşit pe scenă şi i-a smuls lui Formuzal microfonul din mâini.

Voind să plece de la întâlnirea cu bucluc, oficialii de la Comrat au descoperit că celor două maşini de serviciu ale executivului, parcate lângă casa de cultură din localitate, le-au fost tăiate pneurile. E vorba de maşinile başcanului Formuzal şi adjunctului său, Ivan Creţu.

Foarte sumar în declaraţii, şeful poliţiei din autonomia găgăuză, Serghei Suhodol, contactat telefonic de JURNAL, a confirmat cele întâmplate. „Într-adevăr, un asemenea incident a avut loc la Etulia. Au fost tăiate anvelopele a două maşini de serviciu ale persoanelor oficiale din Comrat. Avem deja suspecţi în acest dosar”, s-a grăbit să ne anunţe Suhodol.
Deputatul Ivan Arnaut a fost de negăsit, iar primarul de Etulia, aflând subiectul solicitării noastre, ne-a rugat să-l contactăm mai târziu şi n-a mai răspuns la apeluri.

Rugat să comenteze scandalul de la întâlnirea cu alegătorii din Etulia, Formuzal ne-a asigurat că, miercuri, va susţine o conferinţă de presă în cadrul căreia îşi va expune punctul de vedere despre acest caz.
Cineva vrea să ne certe

Sâmbătă, 17 mai, site-ul de ştiri „Gagauzinfo.md” a anunţat că, duminică, urmează să se desfăşoare un miting la Ceadîr-Lunga întru susţinerea referendumurilor cu privire la statutul regiunilor Doneţk şi Lugansk din Ucraina. În afară de susţinerea separatiştilor, potrivit respectivului site, în agendă au mai fost incluse chestiunile realizării de către autorităţile regionale a „rezultatelor referendumului din 2 februarie (cu privire la statutul amânat al autonomiei găgăuze şi aderării RM la Uniunea Vamală)” şi intenţia Chişinăului de a semna Tratatul de asociere la UE.

Contactat de JURNAL, Grigori Lozov, preşedintele Consiliului bătrânilor, a dezminţit categoric informaţia cu privire la scopul mitingului de la Ceadîr-Lunga. „Împreună cu organizaţia umanitară ‘Millet sangesy’ (‘Durerea poporului’), am organizat o acţiune de comemorare a victimelor de la Doneţk şi Lugansk, am aprins lumânări în memoria celor căzuţi într-un sângeros război fratricid. N-au fost prezenţi nici reprezentanţi ai autorităţilor locale, nici lideri politici. Materialul publicat pe site-ul „Gagauzinfo.md” seamănă, mai degrabă, a provocare. Cineva caută să destabilizeze situaţia din zonă şi să ne certe”.