Ingredientele succesului lui Roman

IMG_1168Un tânăr din Mândreşti, Teleneşti, a pus pe picioare o fermă de iepuri din care speră să obţină un venit constant

Întors acasă din Portugalia, după doi ani de muncă grea, a refuzat să plece înapoi, chiar dacă avea biletul cumpărat tur-retur. L-a oprit dragostea faţă de părinţi şi faţă de satul natal. Din banii adunaţi, şi-a pus în gând să deschidă o afacere. I-a reuşit. Astăzi, Roman Popa din Mândreşti, Teleneşti, are pusă pe roate o fermă de iepuri pe care încearcă să o dezvolte până la 10000 de capete.

După absolvirea Colegiului de Transport Auto din Chişinău, a plecat în străinătate în căutarea unui loc de muncă. A ajuns tocmai în Portugalia, unde a lucrat la o companie de construcţie a podurilor. „Lucrul era foarte greu. Munceam mult”, îşi aminteşte tânărul de greutăţile prin care a trecut.

Venitul se obţine cu răbdare

Ajuns acasă printre ai săi, şi-a pus în gând să nu se mai întoarcă printre străini, deşi avea biletul de întoarcere în mână. „Am decis să mă ocup de creşterea iepurilor. Am crescut de mic iepuri, de aceea m-am gândit să fac ceva la care să pot munci singur”, spune tânărul.

A găsit o clădire veche lăsată de izbelişte de pe timpurile colhozului şi a reparat-o singur timp de jumătate de an. Lucrările l-au costat mult, dar n-a vrut să renunţe. Crede că dacă investești și calculezi bine orice etapă a afacerii, ajungi să-ți vezi treptat rezultatele. A cumpărat iepurii de la o fermă din capitală. „La început, am cumpărat 20 de femele, apoi am mai cumpărat încă 30 şi, încet-încet, lucrul s-a pornit. Lucram singur de dimineaţă până în noapte. Acum, am angajat o femeie care mă ajută să îngrijesc de iepuri şi un bărbat ca paznic”, spune tânărul fermier.

IMG_9569Suporturi financiare europene

A ajuns să îngrijească de 80 de femele, care trebuie să fete de trei ori pe an de la 8 la 12 pui, de circa 250 de iepuri puiet, capacitatea fermei fiind de circa 5000 de capete. „Am cuşti făcute de mâinile mele, iar cele noi sunt cumpărate pe fonduri europene, pe care le-am câştigat din proiecte. Am beneficiat de un suport financiar în valoare de peste 9000 de euro din partea Asociaţiei Obşteşti ‘Hilfswerk Austria Internaţional’, bani pe care i-am investit în achiziționarea cuştilor aduse din Italia”, se destăinuie tânărul fermier.

Cuştile italiene sunt secţionate astfel încât fiecare iepure să aibă un spaţiu compact în care să se alimenteze şi să bea apă. În astfel de cuşti, iepurii cresc mai repede. Mâncarea este preparată de el, „fără niciun adaos”, e compusă din lucernă, grâu, ovăz şi alte cereale colectate de pe câmpuri.

„Cine vrea profit muncește”

Îi vaccinează regulat pentru a evita infecţiile. Vinde carnea printre cunoscuţi, deoarece nu are încă un volum adecvat pentru a încheia contracte cu agenţii economici. Un iepure de patru luni din ferma lui Roman cântăreşte 1,5 kg, iar un kilogram de carne costă între 100 şi 110 lei.

Timp de doi ani, de când şi-a început afacerea, nu poate încă estima venitul, asemenea afaceri, în opinia lui Roman, presupun terenuri arabile destinate cultivării culturilor cerealiere necesare pentru hrana animalelor. El are trei hectare.

„După trei ani, voi putea spune dacă este profitabil să te ocupi de creşterea iepurilor, dar cine vrea oricum munceşte. Trebuie să obţii profit dacă investeşti”, speră tânărul.

Planuri de viitor

Tânărul s-a logodit recent şi se pregăteşte de nuntă. Are planuri de viitor. Vrea să-şi extindă afacerea până la zece mii de capete pentru că „se poate”. „Sunt multe piedici, însă trebuie să depăşim orice obstacol. Mulți moldoveni nu vor să vină acasă, vor ca investițiile să genereze venit într-un timp scurt. Realitatea însă este cu totul alta. Timpul, munca și răbdarea vor arăta rezultatul eforturilor mele”, spune el.