Îngheţata produsă în R.Moldova este exportată în Asia şi Africa

EXPANSIUNE // Compania „Sandriliona” îşi extinde pieţele de desfacere în exterior

La începutul lunii aprilie, în presa de la Chişinău a fost difuzată o informaţie precum că fabrica companiei „Sandriliona” din Ialoveni, unul din cei mai mari producători de îngheţată din ţară, a fost închisă din cauza unor probleme de ordin sanitar. Informaţia s-a dovedit a fi una falsă, iar compania a lucrat fără întrerupere, înregistrând chiar majorări semnificative de producere.

Săptămâna trecută, conducerea întreprinderii a organizat o întâlnire cu presa pentru a relata despre starea reală a lucrurilor. Potrivit lui Ion Păduraru, avocatul companiei, deşi în urma controalelor efectuate de inspectorii Centrului de medicină preventivă au fost depistate unele nereguli minore, acestea nu au fost de natură să influenţeze calitatea producţiei şi nicidecum nu se impunea o astfel de sancţiune precum închiderea întreprinderii. De altfel, aceasta n-a fost închisă nici pentru un minut datorită intervenţiei ministrului Sănătăţii, Vladimir Hotineanu. Cu toate acestea, până astăzi pe pagina web a Ministerului Sănătăţii este prezentă informaţia potrivit căreia fabrica companiei Sandriliona trebuie să-şi sisteze activitatea începând cu data de 8 aprilie. Iar acest fapt nu poate să nu aibă un impact negativ asupra imaginii întreprinderii care şi aşa a fost afectată de difuzarea informaţiei despre închiderea fabricii la începutul lunii.

Franck Arif, fondatorul şi unicul proprietar al societăţii cu răspundere limitată „Sandriliona”, este contrariat de atitudinea unor funcţionari faţă de investitorii străini, care, în pofida unui climat investiţional precar şi a situaţiei economice deplorabile de la noi, totuşi investesc în economia moldovenească.

„Am avut posibilitatea să iniţiez afacerea cu îngheţată în România, care la acea perioadă (2001-2002) beneficia de fonduri europene de stimulare a investiţiilor şi în acel caz jumătate din investiţie era asigurată prin granturi ale UE. Am insistat totuşi asupra deschiderii afacerii în Republica Moldova datorită calităţii deosebite a oamenilor de aici, care m-au impresionat încă de la primele mele vizite din anii 1990”, ne-a relatat el.

De altfel, la început se preconiza ca întreprinderea să producă îngheţată pentru piaţa românească, însă odată cu intrarea ţării vecine în UE, accesul producţiei moldoveneşti peste Prut a fost limitat şi compania a început să se dezvolte pornind de la noile realităţi. Astfel, ea a început să producă mai mult pentru piaţa internă, ajungând până în prezent să deţină o cotă de piaţă de 48 la sută. Totodată „Sandriliona” a testat şi unele pieţe externe, iar în prezent producţia companiei se exportă în Irak şi în câteva ţări din Africa ecuatorială – Senegal, Ghana şi Coasta de Fildeş. Prin Ghana îngheţata moldovenească ajunge pe pieţele ţărilor vecine, Benin şi Nigeria.

Franck Arif susţine că nu se va opri aici şi intenţionează ca îngheţata companiei „Sandriliona” să fie exportată în 50 de ţări. Pentru aceasta sunt necesare însă iarăşi investiţii substanţiale. „Pentru o bază de depozitare şi o reţea de distribuire sunt necesare investiţii de circa un milion de euro, însă noi vom continua să investim în export deoarece de aici provine cea mai mare parte a profitului. Dacă am sista exporturile, fabrica ar rămâne fără profit şi ar trebui să ne închidem”. Exporturile companiei cresc în fiecare an. Dacă în aprilie 2009 acestea au fost de 155,3 tone, atunci în primele 10 zile ale lui aprilie 2010 compania a exportat deja 131,2 tone de îngheţată. Mai mult, în cel de-al doilea trimestru al anului curent, compania intenţionează să producă circa 1900 tone de îngheţată, acest indicator fiind pentru întregul an 2009 de 3000 de tone.

Arif a relatat că, în următorii ani, întreprinderea va ajunge să producă 12 mii tone de îngheţată pe an. „Capacităţile fabricii permit acest lucru, iar noi am putea activa în mai multe ture şi am deschide noi locuri de muncă”, susţine el. În prezent, la „Sandriliona” lucrează 250 de angajaţi, iar 60 de femei se află în concediu de maternitate. În 2009, contribuţiile companiei către stat s-au cifrat la 8 mil. lei.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)