Voronin vede Ciornîi în fața ochilor

La câteva zile după plecarea celor patru deputaţi din Partidul Comuniştilor, vicepreşedintele companiei petroliere ruse ”Lukoil”, Nicolae Ciornîi, a anunţat lansarea unui nou proiect politic în Republica Moldova. Businessmanul a declarat că îşi doreşte un partid de centru-stânga, de model social. Ciornîi a precizat că este susţinut de câţiva oameni de afaceri care nu sunt indiferenţi faţă de ceea ce se întâmplă în R. Moldova.

Dânsul a precizat că partidul, pentru care încă nu are o denumire, dar care s-ar putea numi Partidul Muncii, nu va fuziona cu Partidul Comuniştilor şi nici cu partidele de dreapta, dar că nu este exclusă fuziunea sau crearea unei coaliţii cu partidele de centru-stânga. Ciornîi a mai spus că nu s-a întâlnit deocamdată cu niciunul din cei patru deputaţi care au plecat din Partidul Comuniştilor şi că este dispus să discute cu cei care îi vor împărtăşi viziunile.

Discuţii cu PSD

Dumitru Braghiş, preşedintele PSD, e convins că lansarea lui Ciornîi nu are tangenţe cu disensiunile din PCRM. Dânsul a declarat pentru JURNAL că a fost sunat, acum 2-3 luni, de Ciornîi, acesta dorind să se consulte cu el în legătură cu noul său proiect. Potrivit lui Braghiş, dacă Consiliul partidului său nu va lua o decizie privind fuzionarea PSD cu PD, atunci va continua discuţiile cu cei patru deputaţi comunişti şi cu Ciornîi. ”Sâmbătă, va avea loc Consiliul partidului. Vom decide dacă fuzionăm sau nu cu Partidul Democrat. Dacă decidem să ne continuăm calea de sine stătător, vom continua discuţiile cu deputaţii care au plecat din PCRM şi cu Ciornîi”, a spus Braghiş. Totodată, dânsul a precizat că, în cadrul discuţiei cu omul de afaceri, i-a propus acestuia să vină în PSD. ”Apariţia unui nou partid de centru-stânga va crea o mai mare concurenţă pe acest segment, de aceea suntem disponibili să discutăm”, a spus Braghiş. Dânsul a dezminţit informaţia că Ciornîi i-ar fi propus mijloace financiare în schimbul brand-ului PSD. ”Informaţia dată a fost lansată cu rea intenţie de o anumită persoană, dar niciodată n-am discutat cu Ciornîi pe astfel de teme”, a mai spus el.

La rândul său, deputatul Vladimir Ţurcan ne-a spus că a avut o întâlnire cu Dumitru Braghiş în cadrul căreia au discutat situaţia de pe acest segment politic. ”Conceptul partidului ne este apropiat, avem idei similare. Suntem interesaţi de felul cum vor evolua lucrurile în acest partid. Aşteptăm să vedem ce decizie va fi luată sâmbătă”, a spus el. Cât despre proiectul lui Ciornîi, Ţurcan a declarat că nu cunoaşte mai mult decât ceea ce a declarat acesta în cadrul conferinţei de presă. ”Conceptul pe care l-a prezentat nu este prea clar. Aşteptăm să vedem detaliile proiectului. Dacă va fi interesat de proiectul pe care îl promovăm, noi o să fim disponibili să discutăm cu dumnealui.”

Va oferi detalii după sărbători

Nicolae Ciornîi a declarat că va oferi detalii despre proiectul său în lunile următoare. Fiind întrebat de jurnalişti de ce a decis anume acum să se lanseze în politică, domnia sa a declarat că procesul politic s-a schimbat esenţial după alegerile din 29 iulie 2009. ”Lucrurile s-au schimbat în mai bine, sunt alte condiţii în plan politic şi sub aspectul libertăţii. Mă voi axa mai mult pe probleme economice, deoarece sunt de părerea că nu există politică fără economie şi invers”, a spus el. Întrebat de jurnalişti la cât se estimează averea sa, Ciornîi a declarat că nu este un om sărac, că are proprietăţi în Moldova, Rusia, România şi puţin în Ucraina. Anterior, presa a scris că omul de afaceri are o avere între 300 şi 500 de milioane de dolari. Ciornîi a deţinut mai multe funcţii în Moldova, iar în 2005 a ajuns în sediul moscovit al companiei ”Lukoil”, în postul de vicepreşedinte. El a spus că va renunţa la această funcţie de la începutul anului viitor. Acum doi ani, businessmanul a fost decorat de ex-preşedintele Vladimir Voronin cu “Ordinul de onoare.”

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu