Infracţiuni de nasul lui Oscar

cojocaru alexandru

Poliţiştii în acţiune, Oscar şi instructorul-chinolog Alexandru Cojocaru

Aici miroase a omor. Un câine poliţist de frontieră a dus oamenii legii până la uşa casei unde locuieşte un minor care a omorât cu sânge rece o bătrână din oraşul Donduşeni. Cu trei săptămâni înainte, acelaşi câine a lătrat la poarta altui asasin.

Omorul lui moş Ion din Corbu, raionul Donduşeni, a îngrozit tot satul. Corpul neînsufleţit al bătrânului de 78 de ani a fost găsit fără suflare în propria casă, care a fost incendiată de bărbatul care i-a luat viaţa consăteanului său. Planul macabru al infractorului de a fugi de răspundere penală pentru fapta săvârşită a fost dat peste cap de un câine poliţist de frontieră. Ajuns la faţa locului îmbibat cu miros de fum, patrupedul a reuşit să ia urma asasinului. Potrivit oamenilor legii, metoda incendierii este des utilizată de infractori pentru a distruge urmele infracţiunii.

„În instituţiile penitenciare există peste 6500 de deţinuţi, după eliberare aceştia revin în societate cu un bagaj nou de cunoştinţe în domeniul criminal”, ne-a comunicat prim-adjunctul procurorului general, Andei Pântea. Nu ne putem pronunţa privind toate persoanele care au simţit pe propria piele cum e viaţa în puşcărie, dar cel puţin una recentă a completat lista de recidivişti. Este vorba de Ruslan T., un bărbat de 38 de ani din satul Corbu, raionul Donduşeni. După ce a fost eliberat condiţionat din puşcărie, unde a stat aproape nouă ani pentru furt, tâlhărie şi alte infracţiuni comise mai toate în stare de ebrietate, Ruslan săvârşeşte un omor. Este de menţionat faptul că judecătorii de la Curtea de Apel Bălţi, în 2011, au decis să-l elibereze din detenţie cu trei ani înainte de termen, deoarece condamnatul a avut un comportament exemplar în puşcărie şi s-a constatat că acesta nu prezintă pericol pentru societate. Însă nu a fost tocmai aşa cum au crezut magistraţii. În noaptea de 21 spre 22 octombrie curent, Ruslan intră în casa unui consătean de 78 de ani şi, după câteva pahare de vorbă, îl omoară, aplicându-i mai multe lovituri cu cuţitul. Pentru a ascunde urmele infracţiunii, bărbatul a incendiat casa bătrânului asasinat.

„Lupta cu alcoolismul va diminua numărul de omoruri”

Pentru a ascunde urmele infracţiunii, asasinul a incendiat casa în care a lăsat să zacă la podea corpul neînsufleţit al bătrânului omorât

Pentru a ascunde urmele infracţiunii, asasinul a incendiat casa în care a lăsat să zacă la podea corpul neînsufleţit al bătrânului omorât

Pentru a identifica autorul crimei, poliţiştii din Donduşeni au organizat mai multe acţiuni operative de investigaţi şi au apelat la ajutorul inspectorului-chinolog Alexandru Cojocaru de la Sectorul Poliției de Frontieră Briceni care, împreună cu patrupedul său ce răspunde la numele Oscar, s-au deplasat la faţa locului. „Am găsit o scurtă. I-am dat câinelui să o miroase. La comanda „CAUTĂ!” a luat mirosul. Prin grădină, am ieşit pe străzile satului şi am ajuns până la poarta casei în care locuieşte bănuitul. El nu era acasă, însă vecinii care au văzut câinele şi poliţiştii s-au adunat în jurul nostru şi ne-au informat că ştiu a cui este scurta. Am mers mai departe până la domiciliul mamei învinuitului. Acolo l-am găsit. Oscar a început a lătra, dar l-am liniştit, ca nu cumva să-l atace pe bănuit. Mă rog, ne ghidăm de drepturile omului”, ne povesteşte Cojocaru despre operaţiunea de căutare a asasinului. Potrivit poliţiştilor, în timpul interogărilor, Ruslan şi-a recunoscut vina. Bărbatul riscă detenţie pe viaţă pentru că a omorât cu bestialitate un bătrân singuratic. Potrivit şefului Inspectoratului General de Poliţie, Ion Bodrug, aproximativ 80% din omorurile comise de la începutul anului 2013, au fost săvârşite la beţie. Bodrug este de părere că trebuie să fie iniţiat un program de luptă cu alcoolismul pentru a diminua numărul de crime soldate cu moartea.

Câinii, mai buni ca poliţiştii

Cuţitul de bucătărie cu care a fost înjunghiat mortal bătrânul de 78 de ani din satul Corbu, raionul Donduşeni

Cuţitul de bucătărie cu care a fost înjunghiat mortal bătrânul de 78 de ani din satul Corbu, raionul Donduşeni

O altă reţinere cu „ham-ham” a avut loc acum o săptămână. În oraşul Donduşeni, în propria locuinţă, a fost descoperit cadavrul unei bătrâne. Poliţiştii iarăşi au solicitat ajutorul patrupedului Oscar care ştie a lua urma asasinilor. Timp de o oră, patrupedul a adus oamenii legii la uşa casei unde locuieşte infractorul. Acesta s-a dovedit a fi un minor. „M-a uimit faptul că experţii au constatat că bătrâna a decedat ca urmare a unui stop cardiac. Eu am văzut cadavrul acesteia. Avea faţa desfigurată şi ochii scoşi”, a menţionat chinologul.

Patrupedul Oscar a fost pus pe urmele fierbinţi şi în două cazuri de sustragere a bunurilor din gospodăriile unor locuitori din oraşul Edineţ. Pesemne, de nasul lui nu scapă nici tâlharii. Făptaşii au fost reţinuţi şi riscă ani buni de puşcărie, iar stăpânul câinelui s-a ales cu un premiu modest. „Am primit o mie de lei. Dar vreau să menţionez că nu lucrez pentru premii, dar pentru rezultate. Meseria de chinolog trebuie respectată”, a subliniat Cojocaru.

Câinele Oscar activează la frontieră din 2010. În 2013, patrupedul a reușit să descopere patru infracțiuni – două omoruri și două furturi. Instructorii chinologi îndeamnă poliţiştii nu doar să apeleze la ajutorul patrupezilor dresaţi, dar să nu uite să indice în rapoartele lor de activitate că infracţiunile au fost descoperite cu ajutorul câinilor.

The following two tabs change content below.