INFOGRAFIC // În timp ce din R. Moldova emigrează zilnic 106 oameni, numărul alegătorilor continuă să… crească!

alegeriNadea Roscovanu PhotographyDeşi un studiu realizat anul curent la solicitarea BBC a arătat că 106 moldoveni emigrează zilnic din Republica Moldova, goniţi de sărăcie şi de lipsa perspectivelor, paradoxal, cifrele din Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA) cresc de la o măsurătoare la alta. Într-un comunicat difuzat astăzi de Comisia Electorală Centrală se spune că numărul total de alegători înscrişi în Registrul de Stat al Alegătorilor la 22 august 2016 este de 3.237.032, scrie jurnal.md.

Potrivit acestor cifre, reiese că numărul alegătorilor a crescut în ultimele cinci luni. La 31 martie curent, CEC anunţa că în Registrul de Stat al Alegătorilor erau înscrişi 3.233.100 de persoane. Din numărul total de alegători incluşi în RSA la 22 august curent doar 2.853.802 de cetăţeni cu drept de vot sunt atribuiţi pe circumscripţiile respective, atenţionează CEC. DETALII HARTĂ

Diferenţa cuprinde persoanele fără reşedinţă şi cetăţenii cu drept de vot domiciliaţi în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova.

De menţionat că, din 2005 şi până în 2014, peste 600 de mii de alegători au apărut în listele electorale. La alegerile parlamentare din 5 martie 2005, în listele electorale au fost incluşi 2,3 milioane de alegători, iar la cele din noiembrie 2014 – peste 2,9 milioane.

Reprezentanţii Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”, care au colectat peste 400 de mii de semnături pentru a schimba câteva articole din Constituţie, au declarat anterior că datele privind cetăţenii cu drept de vot sunt incorecte, în condiţiile în care în ultimii zece ani au plecat din republică sute de mii de cetăţeni.

Mai mult, datele Recensământului din primăvara anului 2014 încă nu au fost făcute publice şi nu se ştie exact câţi cetăţeni trăiesc totuşi în R. Moldova şi câţi au drept de vot.