Incompetenţa vameşilor RM face victime

Tânărul rănit la punctul de trecere a frontierei Giurgiuleşti-Galaţi se simte mai bine, dar starea lui rămâne în continuare gravă. Potrivit directorului Spitalului raional Cahul, Mihai Orlov, tânărul a fost supus unei intervenţii chirurgicale în regiunea toracelui, dar glontele nu a putut fi extras deocamdată. După operaţie, starea pacientului s-a ameliorat.

Într-un comunicat de presă emis de autorităţile române se spune că poliţistul de frontieră a folosit legal arma din dotare.  Acesta a tras un foc de armă în aer, apoi unul în zona pneurilor.

Potrivit procurorului adjunct al Procuraturii Cahul, Andrian Taburean, tânărul de 23 de ani, se deplasa cu un autoturism de marca Volkswagen, înmatriculat în Bulgaria, adaptat pentru contrabanda cu ţigări. „Am fost informaţi că Serviciul Vamal a iniţiat deja o anchetă internă în cadrul căreia vor fi stabilite circumstanţele cum a putut trece neobservată o maşină cu ţigări prin punctul vamal de trecere al RM.

Deocamdată, nu este clar de ce tânărul şi-a pus în pericol viaţa pentru o încărcătură de ţigări, cel mai probabil s-a speriat”, a spus procurorul, precizând că încă nu a discutat cu băiatul.

Familiarizat cu procedurile de control

Reprezentanţi ai Comisariatului de Poliţie Cahul ne-au informat că tânărul nu e la prima sa deplasare în România. „Prin urmare, acesta este familiarizat cu procedurile de control de la vamă. Cel mai probabil, s-a speriat că îi va fi confiscat automobilul”, ne spune unul dintre poliţiştii care au reuşit să ia legătura cu familia băiatului.

Potrivit unui comunicat de presă emis de către autorităţile române, cetăţeanul RM s-ar fi speriat atunci când a fost anunţat că maşina sa va fi verificată suplimentar. Inspectorii vamali au decis să efectueze un control amănunţit asupra autoturismului într-o locaţie special amenajată în acest scop. După ce autoturismul a intrat în această locaţie şi a început controlul, şoferul a demarat în trombă deschizând cu spatele maşinii uşile clădirii, ignorând somaţiile de oprire.

Vameşii au alertat poliţistul de frontieră. Acesta a reuşit să declanşeze dispozitivul antipneu de pe sensul de ieşire de pe teritoriul vamal al României, dar şoferul a efectuat o manevră de evitare a dispozitivului, a intrat pe contrasens şi a pierdut controlul autoturismului.

A ignorat somaţiile de oprire

Ca rezultat, s-a lovit de parapetul podului. În acel moment, poliţistul de frontieră a încercat să se apropie de autoturism, dar când a ajuns în dreptul portierei, conducătorul auto a mers înapoi. Pentru a evita pericolul, poliţistul de frontieră l-a somat verbal pe şofer, dar deoarece acesta nu s-a supus somaţiei a fost nevoit să tragă un foc de armă.

Concomitent, poliţia de frontieră română a anunţat autorităţile de graniţă ale Republicii Moldova, solicitând să fie reţinut tânărul.

Poliţiştii de frontieră de la Galaţi au fost informaţi ulterior de colegii lor din RM că autoturismul a fost oprit şi tânărul a fost transportat la spital pentru investigaţii, deoarece avea o rană provenită de la o armă de foc. În urma controlului efectuat asupra autoturismului, au fost descoperite ţigarete cu timbru de acciz al RM în pragurile şi podeaua maşinii.

Tânărul s-a ales cu dosar penal pentru trecerea ilegală a frontierei de stat a României, dar şi pentru ultraj.

Preşedintele interimar al RM, Marian Lupu, a dispus efectuarea unei investigaţii obiective şi minuţioase în acest caz.

Svetlana Corobceanu

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu