Incompetenţa funcţionarilor lipseşte de adăpost două orfane

Aurica si AndreaDouă surori fără părinţi riscă să rămână fără adăpost în urma unei dispoziţii ilegale

Luptă mai bine de doi ani prin instanţe să obţină dreptul asupra unei camere de cămin în mun. Chişinău, unica locuinţă rămasă după moartea părinţilor lor. Este vorba de surorile Aurelia Rusu şi Adriana Poiată despre care primarul Dorin Chirtoacă s-a arătat anterior nedumerit că, din cauza funcţionarilor de la primărie, cele două fete, pe atunci minore, riscau să ajungă în stradă. Tinerele nu au rude care le-ar susţine şi nicio altă casă unde ar putea locui.

Aurelia Rusă are 21 de ani şi este, pe moment, însărcinată în luna a cincea. Imediat ce a aflat despre sarcină, viitorul tătic s-a făcut nevăzut. În scurt timp, Aurelia va trebui să-şi asume grija nu doar pentru sora minoră în vârstă de 13 ani, ci şi pentru noul născut. Imediat după absolvirea şcolii, tânăra a început să-şi câştige existenţa predând meditaţii de muzică. Apoi a mers la cursuri de frizer şi cosmetolog.

Până nu demult, lucra la un salon de frumuseţe, iar câştigul le asigura un trai decent surorilor. Odată cu apariţia sarcinii, a fost nevoită să abandoneze lucrul – preparatele cosmetice au început să-i provoace alergii. „Trăim acum din compensaţia Adrianei, de 300 de lei, şi ajutoarele pe care ni le mai oferă prietenii. O prietenă din Italia mi-a dat 50 de euro. Din aceşti bani am plătit serviciile comunale şi mi-am cumpărat medicamente. Încă nu ştim cum o să ne descurcăm pe viitor. A fost un an dificil pentru noi”, spune Aurelia.

În acest răstimp, a continuat să se prezinte în instanţe pentru a-şi apăra dreptul său şi al sorei sale asupra camerei în care au locuit cu părinţii.

A privatizat camera şi a plecat

Mama fetelor a murit de cancer în 2010. Îşi amintesc că, la scurt timp după aceea, au fost vizitate de două persoane care s-au prezentat a fi de la Ministerul Agriculturii, au măsurat camera şi au plecat. Abia după ce s-a prezentat noul proprietar, cu acte de privatizare în regulă, fetele şi-au dat seama că persoanele în cauză au fost angajaţi ai oficiului cadastral. Conform legislaţiei (art. 50 din Codul cu privire la locuinţe al Republicii Moldova), ordinul de repartiţie poate fi emis doar în cazul în care încăperea de locuit este liberă.

Noul proprietar, Andrei Bumbu, 29 de ani, este originar din Cimişeni, Criuleni. Tânărul s-a ales cu spaţiu locativ prin decizia Direcţiei locativ-comunale a Primăriei Chişinău după doi ani de muncă în calitate de mecanic auto la o întreprindere a MAIA. Imediat ce a încheiat procedura de privatizare a încăperii, Bumbu s-a eliberat din funcţie şi a plecat la muncă în străinătate. Acesta însă le telefona în repetate rânduri fetelor, cerându-le să elibereze camera. Au fost lăsate în pace abia după ce s-au adresat la Procuratura Municipală. Asistate de un jurist de la primărie, s-au adresat în instanţa de judecată, solicitat anularea ordinului de repartiţie.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei satului Cimişeni, raionul Criuleni, tânărul care pretinde la locuinţa orfanelor face parte dintr-o familie înstărită. „Nu stă pe drumuri. Mama sa e plecată în Italia. Au casă mare. Andrei, la rândul său, pleacă deseori la muncă peste hotare”, ne-a spus o angajată a Primăriei Cimişeni.

„Doar o dată ai asemenea şansă!”

În instanţa de judecată, Bumbu a pretins că imobilul era liber în momentul în care i s-a eliberat bon de repartiţie şi că el s-ar fi mutat cu traiul acolo. Mai mult, ar fi făcut reparaţii. Un timp a fost plecat, iar când s-a întors, camera ar fi fost ocupată. „Niciodată n-a locuit în această cameră. Eu sunt cea care am angajat tencuitori, oameni care au făcut reparaţii, o pot confirma şi vecinii”, ne spune Aurelia.

Şeful Asociaţiei locatarilor, Viorel Adam, ne-a spus că l-a văzut de câteva ori pe Andrei venind la cămin, însă acesta n-a locuit acolo. O altă locuitoare din acelaşi cămin, Cristina Globa, confirmă că reparaţia a fost făcută de surori. „Am lucrat împreună cu Andrei şi, atât el, cât şi eu, în calitate de tineri specialişti, am beneficiat de bonuri de repartiţie. Îl înţeleg şi pe el că doar o dată ai asemenea şansă. E trist că, pentru a beneficia de acest spaţiu locativ, trebuie să arunci pe cineva în stradă”, spune fosta colegă a lui Bumbu.

Bumbu: „Nu comentez!”

Administraţia Întreprinderii de Reparare şi Exploatare Auto a MAIA a motivat că au solicitat în 2011 primăriei să emită ordin de repartiţie fără a fi la curent că încăperea era ocupată de cele două surori. Procuratura Municipiului Chişinău a constatat că, înainte de a fi emis ordinul, nimeni n-a verificat dacă încăperea era ocupată sau nu. La solicitarea Direcţiei locative a Consiliului Municipal Chişinău, care a înaintat acţiunea în instanţă, la 23 octombrie curent, CSJ a emis o decizie irevocabilă prin care ordinul a fost anulat.

Solicitat de JURNAL să spună ce crede despre această decizie, Andrei Bumbu a declarat că nu comentează nimic. Totodată, acesta a înaintat o altă acţiune în instanţa de contencios administrativ în care a solicitat anularea dispoziţiei primarului general, care a dus la anularea dispoziţiei anterioare a primăriei de a elibera ordinul de repartiţie.

„Faptele sunt stabilite printr-o decizie irevocabilă şi nu se cer a fi dovedite din nou şi nici nu pot fi contestate la judecarea unui litigiu civil la care participă aceleaşi persoane. Deşi am solicitat instanţei să respingă acţiunea în cauză ca fiind neîntemeiată şi lipsită de suport juridic, ea a fost acceptată şi acum se află pe rol la Judecătoria Centru. Vom vedea care va fi decizia finală a instanţei, vom face tot ce e posibil ca tinerele să nu ajungă în stradă”, a declarat pentru JURNAL, avocatul fetelor, reprezentantul Primăriei mun. Chişinău, Petru Bojoga.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu