Incoerenţa PCRM // OBSERVATOR

Comuniştii tulbură activitatea parlamentului, cerând organizarea unui referendum de aderare la Uniunea Vamală „Rusia-Kazahstan-Belarus”, care se va transforma în Uniunea Eurasiatică, ameninţând cu o „catastrofă naţională” dacă Republica Moldova nu face acest pas.

Pe de altă parte, PCRM anunţă că nu se dezice de integrarea europeană, în pofida faptului că Bruxelles-ul a spus clar, prin reprezentanţii săi, că preconizata uniune, concepută de Putin, nu este compatibilă cu UE.

Astfel, ceea ce pare a fi o „armă strategică” a Rusiei se transformă în mâinile comuniştilor într-o armă tactică, pe care o folosesc în lupta politică de zi cu zi. Să se fi epuizat imaginaţia liderilor comunişti? Să fi ajuns la un asemenea grad de deficit ideatic? Deşi Voronin nu vede nicio contradicţie între aceste două scopuri, alegătorii pot gândi altfel. Dacă neintrarea în sus-numita Uniune Vamală va declanşa o „catastrofă naţională”, care e rostul să continuăm calea integrării europene? Oare nu ar trebui, în cel mai clar şi definitiv mod, să ne dezicem de UE?

PCRM va trebui să plătească pentru aceste „bâlbe”, incoerenţe tactice. Radicalizarea sa îi reduce segmentul electoral, fiind în folosul partidelor extremiste, ca PSD, care a venit primul cu ideea respectivului referendum.

(N.N.)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)