Închinătorii la maşini

Unii preoţi şi stareţi de mănăstiri au averi de sute de mii de euro, iar alţii împart ultima bucăţică de pâine cu enoriaşii şi credincioşii lor săraci

jeep 2

După ce Dumnezeu i-a „încuviinţat” un BMW seria 7 mitropolitului „Întregii Moldove”, IPS Vladimir, am încercat să aflăm ce maşini au alţi slujitori ai bisericii. După telefoane şi discuţii pe reţelele de socializare, am aflat că sunt şi alţi clerici care se înfruptă din greu din pomana enoriaşilor. Aceiaşi slujitori ai bisericii ne-au spus că motivul tuturor bogăţiilor este lăcomia şi atâta timp cât „nu fură”, pot face orice.

Ispita este mare pentru toţi. Să fii bogat nu este un păcat dacă munceşti. Iar „faptul că preoţii huzuresc în lux şi enoriaşii lor leagă tei de curmei se trage din realitatea noastră tristă că cei mai mulţi dintre noi nu au ce mânca”, îşi dau cu părerea unii preoţi. Ispita a fost prea mare şi pentru mitropolitul Moldovei, IPS Vladimir, care s-a „învrednicit” în aceste vremuri „de belşug” (Doamne, iartă-ne încălcările deontologice), cu un BMW seria 7 estimat la 100 000 de euro.

Preotul Pavel Borşevshi consideră că surplusul este un mare păcat. „Mai bine ar fi să dai decât să iei, deoarece mâna care dă nu seacă. În biserică nu există taxe, ci jertfă, iar preotul trebuie să se hrănească de la altar, şi nu să se îmbogăţească”, ne-a spus el.

Şi preotul Ion Mămăligă din Vadul lui Vodă, mun. Chişinău, a fost ispitit rău de tot. Acesta deţine un automobil Toyota Land Cruiser 200 din 2013! „Este adevărat. Are o maşină frumoasă şi mare, dar şi taxele sunt măricele. Însă eu nu mă duc la biserică de când cu criza asta, mă rog acasă, gratuit!”, ne-a spus o enoriaşă a acestei parohii, Maria. Un alt locuitor al aceluiaşi oraş ne-a confirmat că parohul lor deţine o maşină de teren de marca menţionată mai sus estimată la 50 000 de euro.

„Sunt nemulţumit atunci când la TV se arată maşinile preoţilor”

Preotul Ioan Mutu din Călăraşi, implicat odinioară într-un litigiu cu reprezentanţii Mitropoliei Basarabiei, precum şi cu cei ai Mitropoliei Moldovei, ne-a declarat că şi el are o maşină de teren, Hyundai. Unii dintre enoriaşii săi ne-au spus că el ar deţine un magazin bisericesc şi altul funerar, însă parohul ne-a îndemnat să nu credem acestor vorbe calomnioase. Mai mult, Sfinţia Sa ne-a spus că deţine o livadă şi o fermă de porci, insistând asupra faptului că munceşte şi nu aşteaptă duminicile leii credincioşilor. „Îmbin rugăciunea cu munca. Sunt nemulţumit atunci când se vorbeşte la televizor despre maşinile preoţilor. Dacă ei îşi câştigă banii cinstit, pot să aibă şi maşini de lux. Care-i treaba? Atâta timp cât nu fură, pot să aibă ce îşi doresc ei”, a încercat să ne convingă el.

Maşini de lux din pomeni

În orice localitate întâlneşti slujitori ai lăcaşelor sfinte care cerşesc bani pentru biserici, mănăstiri şi alte edificii de cult. Unii slujitori ai complexelor monahale reuşesc să adune din pomeni chiar pentru maşini de lux. De exemplu, stareţul Mănăstirii Căpriana are o slăbiciune pentru maşinile scumpe. Arhimandritul Filaret (Cuzmin) are o Toyota Land Cruiser Prado estimată la 35 000 de euro. Acest călugăr a fost implicat într-un scandal în care nişte credincioşi din Pocşeşti, Străşeni, ar fi furat, în 2013, 12 tone de ciment destinat ridicării bisericii din localitate. „Ei se plimbă în maşini mai mari decât casele noastre. Doamne, coboară pe pământ să vezi ce fac slujitorii tăi!”, se roagă doamna Valentina, o bătrână căreia nu-i ajunge pensia pentru a merge la biserică. Ea face lumânări acasă şi se roagă la icoana de pe masă. Şi Prea Sfinţia Sa Petru, stareţul mănăstirii Hâncu, mai nou episcop de Hâncu, are aceleaşi patimi ca şi vlădica Vladimir: călugărul s-a înnoit cu un BMW X3 din 2010.

Împart pomenile cu săracii

Satul Porumbeni din raionul Cantemir se mândreşte cu un preot tânăr, care nu percepe taxe. Acesta se numeşte Ion Gabriel, născut în dreapta Prutului. După ce s-a însurat, a primit cetăţenia R. Moldova şi acum, împreună cu soţia sa, creşte doi copii şi este „un bun slujitor al bisericii”, ne spun enoriaşii săi.
„Este un preot bun, taxele pentru botez, cununie, înmormântare şi alte servicii de cult sunt libere. Împarte pomenile săracilor”, ne spune primarul Anatol Meleca. Şi enoriaşii din Sadova, Călăraşi, ne spun că au un „preot de aur”. Părintele Valeriu are grijă de săracii din sat. „Când e vorba despre vreo înmormântare a unui sărac, vine cu saci de ştergare. Nu le vinde, cum o fac alţii”, ne spune Valentina Trocin.

OPINII // Marchel, episcopul de Bălţi şi Făleşti

„Temelia tuturor bogăţiilor este lăcomia şi acesta e principalul păcat. Pentru unii bogăţia este adevăratul Dumnezeu. Este urât când cineva trăieşte în lux, iar alţii nu au o bucăţică de pâine. Ştiu că mass-media a scris în repetate rânduri şi despre mine că trăiesc bine, dar Dumnezeu ne-a blagoslovit să ne câştigăm bucăţica de pâine şi să-l căutăm pe Domnul, apoi luxul.”

Petru Buburuz, parohul Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Chişinău

Protoiereul dr. Petru Buburuz, parohul Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Chişinău, a menţionat că slujitorii bisericii ar trebui să fie mai modeşti. „Eu nu mă pricep la maşini, nu am avut niciodată maşină, însă noua achiziţie a mitropolitului cred că este un surplus. E o ruşine când cei care slujesc Domnului se plimbă în maşini de lux, trebuie să fim mai modeşti”, a spus părintele.

Vlad Mihăilă, preot al Bisericii „Sf. Teodora de la Sihla”

„Pe timpul apostolilor se spunea: „Nici toiag să nu aveţi”, acum preoţii, mă rog, s-au schimbat, totul ţine de bunul-simţ. Nu se spune în Sfânta Scriptură cât de bogat trebuie să fie un preot, ci dacă ai două cămăşi şi cel de lângă tine nu are, dă-i-o. Şi Vasile cel Mare a avut averi mari, dar a construit spitale, cămine pentru copii, a împărţit averea cu cei săraci”.

Pavel Borşevschi, paroh al Bisericii „Sfântul Dumitru”

Preotul Pavel Borşevshi consideră că surplusul este un mare păcat. „Mai bine ar fi să dai decât să iei, deoarece mâna care dă nu seacă. În biserică nu există taxe, ci jertfă, iar preotul trebuie să se hrănească de la altar, şi nu să se îmbogăţească”, ne-a spus el.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu