Început de stagiune cu „Cântec de leagăn pentru bunici”

Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” îşi inaugurează noul sezon teatral astăzi, cu premiera spectacolului „Cântec de leagăn pentru bunici” de Dumitru Matcovschi, în regia lui Sandu Cozub. La conferinţa de presă consacrată stagiunii 2010-2011 directorul general al Naţionalului, Ion Grosu, a subliniat că subvenţiile pentru teatrele de stat se micşorează pe an ce trece, fondurile pentru montări au fost tăiate, cu toate acestea, repertoriul Teatrului Naţional se va completa cu un titlu nou – „Cântec de leagăn pentru bunici”.

Spectacolul e o coproducţie a Teatrului Naţional „M. Eminescu” din Chişinău cu Teatrul „Veniamin Apostol” din Soroca (director, Petre Popa), fondat în iunie curent, prin decizia Consiliului raional Soroca. „Cântec de leagăn pentru bunici” a fost deja lansat la Soroca, pe parcursul spectacolului au răsunat, de mai multe ori, ropote de aplauze.

La Chişinău, „Cântecul de leagăn…” se va juca pe 17, 18 şi 19 septembrie, din distribuţie fac parte Vitalie Rusu (Teofil Augustinovici), Angela Ciobanu (Margareta Aurelevna), Petru Oistric (Nae), Ion Mocanu (Gore), Valentin Zorilă (Visarion), Margareta Pântea (Magda), Mihaela Damian (Evlampia), Diana Decuseară (Maria), Ana Tcacenco (Saveta), Angela Cărăuş (Daria). Scenografia îi aparţine lui Adrian Suruceanu, selecţia muzicală e semnată de Sandu Târşu. Menţionăm că mulţi dintre actorii Naţionalului, de exemplu, Vitalie Rusu, Angela Ciobanu, Andrei Sochircă, precum şi scriitorul Dumitru Matcovschi, s-au născut în fostul judeţ Soroca.

Regizorul Sandu Cozub consideră că piesa matcovschiană şi-a păstrat actualitatea, doar că „în prezent pleacă părinţii şi rămân copiii, iar în perioada descrisă în „Cântec de leagăn…” părinţii erau cei părăsiţi”. Durerea despărţirii, însă, e aceeaşi.
Dramaturgul Dumitru Matcovschi a anunţat la conferinţa de presă că, în sfârşit, a găsit un sponsor – fundaţia Edelweiss – pentru încă o piesă a sa, „Pomul vieţii”, care de asemenea va fi montată la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”.

Irina Nechit