Începe procesul public al lui Plahotniuc

Val-Butnaru

Mi-am spus de mai multe ori să nu mai vorbesc despre Plahotniuc. Cât se poate? Orice subiect ai aborda, te pomenești rostind acest nume odios. Dar ce să-i faci dacă omul ăsta vrea să fie în centrul atenției, chiar dacă, oficial, nu este?

Iată acum chestia asta cu televiziunile… După ce a intrat în vigoare norma legală de a face publice numele stăpânilor reali ai posturilor tv, Plahotniuc a declarat că deține patru licențe tv și trei radio. Stop! Legea spune că ai voie să deții doar cinci licențe, nu şapte, ca în cazul mafiotului nostru. Ei bine, din acest moment începe slalomul argumentelor. Actualul șef al CCA spune că legea nu este încălcată, iar fostul șef al CCA, Marian Pocaznoi, sare în ajutor actualului. Putea fi oare altfel? Pocaznoi explică astfel: Plahotniuc a fondat două instituții – una cu tv, alta cu radio. În felul acesta, există doi radiodifuzori. Unul are patru licențe, altul trei. Legea nu este încălcată. Scurt, clar și cuprinzător. Bine, bine, dar în esență, deține sau nu deține Plahotniuc şapte licențe în timp ce are voie doar la cinci? Deține, dar legea nu e încălcată! Ar fi fost mai ușor de înțeles bazaconia asta dacă ar fi fost vorba de două persoane total diferite – Plahotniuc și Ulinici. Dar așa…

Bine, nu avem de gând să polemizăm cu chichițele de ordin juridic inventate de juriștii banditului nr.1. Vom constata doar că Plahotniuc continuă să-și bată joc de lege și de oamenii din această așa-zisă țară.

Faptul că Plahotniuc a concentrat în mâinile sale atâtea resurse media (nu vorbim aici de zecile de site-uri și de puzderia de bloggerași) demonstrează încă o dată adevărul că acest tip a capturat cele mai importante instituții de stat.

Putem sta calmi – Consiliul Concurenței nu se va sesiza în acest caz. Consiliul Coordonator al Audiovizualului a spus deja că totul e ok cu cele şapte licențe ale lui Plahotniuc. Ce mai rămâne? Procurorul Gurin? Hai să fim serioși!

Și totuși, ar fi ceva. Am impresia că impertinența asta cu şapte licențe ar putea fi ultima picătură în paharul răbdării. Așadar, de azi începem să instrumentăm dosarul penal al cetățeanului Plahotniuc Vladimir.

Domnule Procuror General, vă somăm public să investigați împrejurările în care au fost cumpărate cele patru posturi tv. Cum a intrat în posesia lui Plahotniuc postul Prime care aparținea lui Chiril Lucinschi? Cu ce sumă a fost cumpărată Publika TV? Asta ținând cont de faptul că în cei cinci ani de activitate domnul Vântu și succesorii săi au investit peste 20 de milioane de euro în această televiziune. De unde are Plahotniuc acești bani? Și dacă în declarațiile lui de avere nu se regăsesc aceste sume, putem presupune că la mijloc ar putea fi vorba de bani criminali?

Domnule Donciu, șef la Integritate, vă somăm public să investigați următorul caz. Plahotniuc deținea aceste posturi cu mult înainte de a le declara oficial, dar în timp ce a fost deputat nu le-a trecut în declarația de avere. Câți ani de pușcărie prevede legea pentru această crimă?

Domnule Donciu, vă mai somăm să trimiteți în Elveția o adresă prin care să solicitați informații făcute publice cu referire la vila lui Plahotniuc aflată pe malul lacului Geneva. Dânsul a fost văzut acolo în compania unei prezentatoare de la Prime TV. Nu ne interesează prezentatoarele de la Prime, vrem să știm de ce Plahotniuc n-a trecut vila în declarația de avere? Pentru această crimă, ce pedeapsă prevede legislația?

Ne oprim deocamdată aici, dar vă asigurăm că în viitor vom continua să aducem probe în dosarul mafiotului Plahotniuc. Începe procesul public în cazul unui criminal de drept comun și nimic nu mai poate opri condamnarea lui la ani grei de pușcărie.

Val BUTNARU

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău