Începe iarăşi „prinsul cu arcanul”

Campania de recrutare în armata separatistă vizează toţi tinerii din zona necontrolată de Republica Moldova

În perioada 1 aprilie – 10 august 2013, în regiunea transnistreană va fi desfăşurată campania de recrutare și încorporare a tinerilor cu vârsta între 18 şi 27 de ani în structurile paramilitare ilegale. Un „decret” în acest sens a fost semnat pe 28 martie de liderul de la Tiraspol. Tinerii rezidenți ai localităților din estul țării, cetățeni ai R. Moldova și ai altor state, sunt obligați, contrar Constituției R. Moldova și tratatelor internaționale, să depună jurământ unui regim ilegal și anticonstituțional.

Asociația „Promo-LEX” consideră procesul de „înrolare” în structurile paramilitare drept ilegal și asimilat privării de libertate, manifestat prin detenție prelungită în „unitățile militare”. Din practica Asociației se constată că tinerii care evită „înrolarea” în aceste structuri sunt dați în urmărire, sechestrați de la posturile de control, condamnați ilegal la închisoare de până la doi ani sau sancționați cu amenzi de până la 600 $ SUA. În aceeași situație sunt și persoanele care, din convingeri religioase, pacifiste, umanitare, etice, morale sau din alte motive similare, nu pot îndeplini serviciul militar. Odată „înrolați” în așa-numita armată, tinerii sunt supuşi unor tratamente inumane şi degradante, torturii și muncii forţate, iar cei care părăsesc unitățile respective sunt dați în urmărire. Au fost înregistrate la fel şi cazuri de deces, maltratări, abuzuri și escrocherii.

Somat să se supună regulilor nestatutare

Zeci de cazuri de tineri forţaţi de separatişti să-şi satisfacă serviciul militar în armata ilegală se află în atenţia juriştilor „Promo-LEX”. În 2012, R. a fost încorporat în pretinsa armată transnistreană, în pofida faptului că suferea de boli cronice. În unitatea militară a fost somat să respecte regulile dedovschinii (încălcarea regulilor statutare cu privire la relaţiile dintre militari, soldate cu urmări grave). Astfel, era continuu maltratat, supus la rele tratamente și obligat să achite sume de bani superiorilor. A fost silit să facă flotări pe căni, până și-a pierdut cunoștința. A fost lovit cu vergi de metal și catarame, în diferite părţi ale corpului. Din cauza bocancilor noi, a suferit de tumoare internă la ambele picioare, iar din cauza uniformei – de alergie la pielea corpului. În decembrie 2012, pentru că nu a adus unui coleg mai „mare” suma de bani solicitată de acesta, a fost bătut grav, R. reușind să fugă din unitate. Pe moment, R. e declarat dezertor şi e dat în urmărire de către structurile ilegale.

B. a solicitat Comisariatului militar din Tighina scutirea de serviciul militar prin înlocuirea acestuia cu serviciul de alternativă, având în vedere convingerile sale religioase. Pentru că a fost refuzat, B. nu s-a prezentat la încorporare. Ulterior, a fost recunoscut vinovat de eschivarea de la încorporare și obligat să achite amendă în mărime de circa 500 de dolari SUA.

Privațiune de libertate pentru dezertare

S. a fost înrolat în armata transnistreană în 2009. Deoarece era de la țară, a fost constrâns de ofițeri să muncească la diverse lucrări în câmp și la casele acestora. În luna ianuarie, a fost somat să iasă afară și obligat să se dezbrace și să facă flotări. În timp ce făcea flotări, era lovit de superiori la spate și burtă. Ulterior, ei l-au trimis în afara unităţii militare să cumpere băuturi alcoolice. Tânărul a fost prins de militarii de gardă și condamnat ulterior la patru ani privațiune de libertate pentru dezertare. Recent, S. și-a ispășit pedeapsa penală și după cinci ani a revenit acasă.

Avocaţii de la „Promo-LEX” cer autorităţilor R. Moldova să investigheze modul în care tinerii sunt „înrolați” forțat în cadrul acestor structuri ilegale și să tragă la răspundere persoanele vinovate de încălcarea drepturilor constituționale ale cetăţenilor moldoveni. Experţii solicită rezolvarea în cadrul formatului politic existent a problemei tinerilor „înrolați” forțat în structurile paramilitare din stânga Nistrului. Crearea unui Centru militar pentru regiunea transnistreană responsabil de soluționarea problemelor recruților din zona de est a țării este o altă măsură ce ar schimba situaţia.

(A.O.)

Foto: Cristina Nichituş-Roncea

 

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.