Începe cântarea electorală

MUZICĂ ŞI POLITICĂ // Unii interpreţi cântă pentru bani, alţii „pentru partid”, sunt şi din cei minţiţi că merg la o sărbătoare, ca să afle la faţa locului că vor cânta pentru un partid cu care nu simpatizează

Startul campaniei electorale pentru alegerea primarilor şi a consilierilor locali a fost dat de mai bine de o săptămână, interpreţii însă nu au oferte de a concerta prin ţară. Unii artişti cântă pentru bani, alţii „pentru partid”, sunt şi din cei minţiţi că merg la o sărbătoare, ca să afle la faţa locului că vor cânta pentru un partid cu care nu simpatizează.

Din spusele artiştilor, actuala campanie pentru alegerile locale nu este la fel de bănoasă ca celelalte. Dar surprizele continuă, vorba ceea „Porcul în ajun se îngraşă”.

Concertele electorale au început

Luni, 25 aprilie, a doua zi de Paşti, în satul Măgdăceşti, raionul Criuleni, a avut loc un concert de sărbătoare în care au cântat câţiva interpreţi din Moldova. Spectacolul a fost organizat de Asociaţia Femeilor din satul Măgdăceşti, în frunte cu preşedinta asociaţiei, Liuba Cojocari, care candidează, din partea PLDM, la funcţia de primar în localitate. Deşi reprezentaţia a fost organizată cu ocazia sărbătorilor pascale, aceasta a avut şi tentă politică, pe ambele părţi ale scenei erau afişate postere PLDM în limbile rusă şi română. Artiştii invitaţi au susţinut un concert de zile mari, spun locuitorii satului Măgdăceşti, doar că unii nu au ştiut că acţiunea a avut un caracter politic.

„Nu eram bucuros când am aflat pentru cine cânt”

Valeriu Cordineanu a fost invitat la un concert de sărbătoare, spune el, dar a rămas dezamăgit când, la faţa locului, a aflat că va cânta pentru PLDM. „Nu am ştiut că e vorba de un concert electoral. Nu pot spune că comuniştii, liberalii sau democraţii sunt răi. Nu am propuneri pentru această campanie, dar sunt nevoit să accept orice, deoarece cu leafa de 800 de lei nu rezişti astăzi”, se plânge Cordineanu. Acesta este dezamăgit de actuala guvernare, deoarece i-a retras titlul de maestru în arte, oferit de comunişti, pentru care primea 54 de lei.

Contactată de JURNAL, Liuba Cojocari, preşedinta Asociaţiei Femeilor din satul Măgdăceşti, cea care a organizat concertul, ne-a spus că acţiunea a avut şi un scop politic. „Asociaţia noastră organizează de trei ani asemenea concerte… A fost puţin verde pe scenă, lumea a înţeles despre ce e vorba. Asta însă nu contează, le-am oferit un spectacol minunat. E adevărat că interpreţii care au cântat au fost invitaţi la un concert de sărbătoare, nu la unul politic”, menţionează Liuba Cojocari.

Igor Cuciuc cântă pentru bani, nu pentru partid

 

Şi interpretul de muzică populară a cântat la Măgdăceşti. Taxa pe care o solicită pentru câteva piese este de 1000–2000 de lei. „În celelalte campanii electorale, am cântat pentru toţi, am refuzat doar AMN, deoarece eram deja ocupat. Nu sunt angajat politic, cânt pentru toată lumea”, spune interpretul.

 

„Dacă poţi face ceva pe lumea asta, nu o fă pe gratis”

 

Mihai Budurin, membru al trupei „Catharsis”, va cânta în această campanie electorală pentru PLDM. „Suntem buni prieteni cu Vlad Filat, ne-a ajutat să mergem în America, ne-a procurat bilete pentru avion, acolo am susţinut un concert pentru diaspora românească. Nu avem încă propuneri, dacă ne vor invita, vom  merge”, menţionează Budurin. Acesta nu a dorit să spună ce sume percepe pentru asemenea concerte, dar a declarat că „dacă poţi face ceva pe lumea asta, nu o fă pe gratis”.

 

Nu au primit nicio ofertă

 

Aura nu a primit încă nicio ofertă şi crede că, în această campanie electorală, artiştii nu vor fi copleşiţi de oferte. „Nu voi cânta categoric pentru comunişti, dacă voi avea oferte, voi cânta pentru un partid democrat sau liberal. Această campanie se deosebeşte de celelalte, deoarece candidaţii, mai ales cei de prin sate, nu au bani ca să-şi permită spectacole.

Nu au primit nicio ofertă Nicu Ţărnă, Olia Tira, Vitalie Dani, Ana Puică, dar dacă vor apărea, aceştia vor cânta cu siguranţă pentru partidele de centru-dreapta. Evident că importă, pentru unii dintre ei, şi sumele oferite în schimbul evoluţiilor lor.

Nelly Ciobanu nu vrea să spună pentru cine va cânta

Artista s-a implicat activ în fostele campanii electorale, cântând şi filmându-se în spoturile electorale pentru Partidul Comuniştilor şi Partidul Democrat. În perioada guvernării comuniste, Nelly Ciobanu s-a ales cu un apartament oferit de guvern din bani publici. Solicitată de JURNAL, aceasta a declarat că a primit câteva oferte, însă nu a dorit să spună din partea cărui partid, deoarece încă nu s-a decis dacă va da curs ofertei.

„Nu ştiu cine o să cânte pentru Dodon”

Victoria Lungu nu a primit nicio ofertă, dar va merge cu siguranţă să cânte pe gratis pentru Partidul Liberal. În general, Victoria încasează pentru evoluţia ei în cadrul unui concert electoral începând de la 300 de euro, aproximativ 5000 de lei, suma poate fi mai mare sau mai mică, în funcţie de negocieri, spune ea. „Nu mă vând pentru bani, am punctul meu de vedere, recunosc că am fost nevoită să fac agitaţie politică pentru unele partide cu ideologia căruia nu am fost de acord, dar am făcut-o pentru bani. Acum nu mai fac acest lucru”, menţionează Victoria Lungu.

Unii interpreţi vor avea de câştigat de pe urma concertelor organizate de PLDM şi PCRM, numai că „nu ştiu cine va cânta pentru Dodon”, spune Victoria.

Pentru Igor Dodon va cânta Irina Tarasiuc şi Eduard Lopatenco

Comunistul Igor Dodon, care candidează la funcţia de primar al Chişinăului, are deja susţinătorii săi în această campanie electorală. Miercuri, 27 aprilie, a fost lansat imnul campaniei sociale „Iubesc Moldova!”. Imnul „Suntem Moldoveni” este interpretat de Irina Tarasiuc şi Eduard Lopatenco în două limbi – română şi rusă.

Toţii tinerii din clip sunt îmbrăcaţi în tricouri de culoare roşie pe care scrie „Iubesc Moldova”. La lansarea campaniei, candidatul comunist a declarat că această acțiune nu are nicio tentă, nu transmite niciun mesaj electoral și niciun simbol al vreunui partid. Dar culoarea roşie a tricourilor?

Irina Tarasiuc şi colegul său sunt datori să concerteze pentru Dodon, deoarece candidatul comunist le-a oferit bani pentru piesa „Anul nou, lume”, lansată în decembrie 2010. Aceştia, împreună cu SereNado, au participat în campania electorală din 2010, cu spotul „Votează, lume”, realizat de Comisia Electorală Centrală.

În fostele campanii electorale, PCRM a cheltuit aproximativ două milioane de lei pentru concerte cu caracter electoral. Au organizat 30 de concerte, câte două-trei în fiecare raion. În cadrul acestora, au evoluat diferiţi interpreţi, orchestre şi ansambluri de dans. Cele mai mari sume au fost încasate de orchestra „Fraţii Advahov” şi formaţia „Pro Bachus” – câte 420 de mii de lei, iar formaţia „Retro” – 360 de mii de lei.

Din surse demne de încredere, am aflat că chişinăuenii vor avea parte de concerte din partea unui partid liberal în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde vor concerta vedete din România. Alte detalii le veţi afla din următoarele numere ale JURNALULUI.

Carolina CHIRILESCU

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)