Începe Campionatul Mondial

Campionatul Mondial de Atletism din 2013 va avea loc la Moscova

Ediţia 14-a a Campionatului Mondial de Atletism va începe pe 10 august şi se va desfăşura în capitala Rusiei. Republica Moldova va fi reprezentată de patru atleţi, care şi-au stabilit obiective înalte. De menţionat că toţi patru sportivi vor participa la probe de alergare.

La mondialul din acest an, pentru a ne reprezenta ţara, au fost selectaţi doar patru atleţi. Este vorba de Olesea Cojuhari (400 de metri), Ion Luchianov (3000 de metri cu obstacole) şi maratoniştii Roman Prodius şi Sergiu Ciobanu. Cea mai bună atletă din R. Moldova, Zalina Marghieva, nu va participa din cauza unei accidentări provocate în timpul ultimului cantonament din Cehia.

Atleţii noştri vor face deplasarea pe rând la Moscova. Olesea Cojuhari a plecat prima, ea va participa la cursa preliminară din prima zi. Ion Luchianov va ajunge la Moscova din oraşul Kislovodsk, Rusia, pe 11 august, iar maratoniştii Roman Prodius şi Sergiu Ciobanu vor zbura spre capitala Rusiei pe 14 august.

Pregătiri şi obiective

Solicitat de JURNAL, antrenorul principal al lotului Alexandru Gancenco ne-a povestit despre ultimele pregătiri ale atleţilor pentru această competiţie.

„Aproape toţi sportivii noştri s-au pregătit peste hotare: Roman Prodius – în România, iar celălalt maratonist, Sergiu Ciobanu – în Irlanda. Olesea Cojuhari, după ce a obţinut săptămâna trecută medalia de argint la Balcaniada din Bulgaria, a efectuat ultimele pregătiri la Chişinău, iar Ion Luchianov, la Kislovodsk, de unde va pleca spre Moscova”, a declarat Gancenco.

Deşi s-au pregătit serios pentru acest mondial şi speră că vor obţine medalii, antrenorul este sceptic în această privinţă. „Ei înşişi şi-au pus scopuri înalte pe care vor neapărat să le atingă. După cum aţi văzut la televiziune, Ion Luchianov a declarat că îşi doreşte mult o medalie la Campionatul Mondial. Eu cred că este puţină utopie în cele spuse, Campionatul Mondial nu este de nivelul nostru, dar oricum şanse sunt întotdeauna. Noi mizăm foarte mult pe Ion, el este liderul nostru şi, dacă va reuşi să ajungă în finală, cred că va avea şanse să urce chiar şi pe podium”, spune antrenorul.

O vârstă medie înaltă

Pe final, antrenorul a remarcat faptul că avem un lot cu o vârstă medie înaltă, 29 de ani, ceea ce este un lucru rău. „Avem tineri care pot şi trebuie să vină din urmă, însă ei necesită pregătiri intense. Noi facem tot posibilul, dar finanţe nu ajung. Banii sunt în mâna autorităţilor, iar acestea şi-au concentrat atenţia şi resursele pe aceşti atleţi, mai experimentaţi. Pentru alţii bani nu ajung”, a conchis antrenorul federal principal Alexandru Gancenco.

Diego Gherman

 

 

The following two tabs change content below.
Diego Gherman

Diego Gherman

Diego Gherman

Ultimele articole de Diego Gherman (vezi toate)