Începe Bacul de pomină!

Sistemul anti-fraudă, „artileria grea” a Ministerului Educaţiei, îl constituie câte 4–16 camere de supraveghere instalate în fiecare centru de Bac

Elevii care vor încerca să copieze vor fi eliminaţi din sala de examen, iar lucrările lor vor fi anulate

Cine va sta în spatele camerelor de luat vederi de la Bac și va supraveghea ca niciun elev să nu copieze? Cum vor fi „procesate” imaginile captate din sălile de examen și cum vor fi penalizați cei care copiază? Aceste întrebări îi frământă nu doar pe absolvenții de licee, dar și pe părinți și profesori.

De la Ministerul Educației am aflat că în centrele de Bac nu vor fi antrenate persoane care vor sta non-stop cu ochii pe monitoarele la care sunt conectate camerele de supraveghere. Sistemul de supraveghere video, pentru care s-a cheltuit circa 7 milioane de lei, va fi folosit pentru înregistrarea examenelor de Bac. Imaginile video vor fi stocate și păstrate timp de patru luni la Agenţia pentru evaluarea calităţii. Materialele video vor fi ridicate şi analizate în primul rând în cazurile în care vor fi semnalate suspiciuni de fraudă, ori în cazul în care vor fi descoperite lucrări identice.

În spatele pupitrelor de supraveghere de la Agenţia pentru evaluarea calităţii de la Ministerul Educaţiei, specialiştii vor monitoriza în primul rând să nu iasă nicio cameră video din funcţiune.

Sistemul anti-fraudă la Bac presupune, pe lângă supravegherea cu camere video, ordinul Ministerului Educației prin care se interzice colectarea banilor de la elevi şi părinţi.

Totodată, elevii care vor încerca să copieze vor fi sancționați drastic. Aceştia vor fi eliminaţi din sala de examen, iar lucrările lor vor fi anulate. Candidaţii respectivi nu vor avea dreptul să participe la sesiunea suplimentară şi vor putea repeta examenul abia peste un an.

Start examenelor de Bac

Astăzi începe sesiunea de bacalaureat cu proba la Limba şi Literatura Română pentru alolingvi. Pe întreg teritoriul RM au fost deschise 103 centre de Bac, la care vor susţine examenele aproape 29 de mii de candidaţi. Pentru sesiunea de bacalaureat din acest an, statul a cheltuit 12 milioane de lei, din care circa 7 milioane pentru instalarea sistemului centralizat de supraveghere video.

Înainte de a da startul examenelor, ministra Educaţiei, Maia Sandu, a semnat un ordin prin care se interzice colectarea banilor de la elevi ori părinţi în scopul organizării examenelor de absolvire, notând că cheltuielile în acest scop sunt acoperite de stat.

Sistemul anti-fraudă, „artileria grea” a Ministerului Educaţiei, îl constituie câte 4–16 camere de supraveghere instalate în fiecare centru de Bac. Acestea sunt conectate la un pupitru instalat de regulă în cabinetul preşedintelui centrului de Bac şi, totodată, sunt conectate la Centrul de monitorizare a examenelor din cadrul Agenţiei de asigurare a calităţii de la Ministerul Educaţiei.

„Elevii sunt stresaţi”

Ghenadie Donos, şeful Direcţiei învăţământ Soroca, ne spune că la cele două centre de Bac din Soroca sunt instalate câte 16 şi 14 camere de supraveghere. La monitoare vor avea acces preşedintele şi secretarul centrului de Bac. Aceştia însă nu vor avea posibilitatea să stea permanent cu ochiul pe monitoare. „Imaginile video vor fi analizate amănunţit doar în cazul în care vor apărea sesizări cu suspiciuni de fraudă”, a declarat el pentru Jurnal.

Directorul Centrului de Bac Marcăuţi, Dubăsari, Nina Cazac, ne informează că, la finele săptămânii trecute, a fost organizată o vizită pentru absolvenţii care vor susţine Bacul în această instituţie, pentru a face cunoştinţă cu condiţiile în care se va desfăşura examenul. „În centrul nostru de Bac vor susţine examenul 59 de copii. Au fost, au văzut sălile de clasă în care vor susţine examenul, au făcut cunoştinţă cu noul sistem de supraveghere video. Sunt un pic stresaţi. Era bine să fie pregătiţi mai din timp ca să se obişnuiască cu ideea că vor fi filmaţi în timpul examenelor. Vor fi împărţiţi în patru clase şi vor fi monitorizaţi de câte o cameră de supraveghere”, mai spune şefa centrului de Bac.

Tiraspolul n-a permis instalarea camerelor

Preşedintele Centrului de Bac de la Liceul „Mihai Eminescu” din Corjova, Dubăsari, Petru Mamulat, ne spune că, până ieri, aici n-a fost instalată nicio cameră de supraveghere. „La noi vor susţine Bacul 127 de elevi. Sunt dificultăţi, trebuia să se negocieze cu autorităţile din stânga Nistrului. Am fost informaţi că acest sistem va fi instalat şi în centrul nostru de Bac, dar pe moment nu ştim care e soarta lui. Nu cred că e cea mai optimă soluţie împotriva fraudării examenelor. Consider că pentru a dezrădăcina corupţia e îndeajuns să ai mai multă încredere în profesorii de pe loc”, spune şeful Centrului de Bac Corjova.

Solicitat de Jurnal, Anatol Topală, directorul Agenţiei de evaluarea a calităţii, confirmă că, în centrele de Bac, nu va sta neapărat cineva permanent în spatele monitoarelor cu ochiul pe elevi. „În cadrul Agenţiei noastre, specialiştii vor monitoriza în direct, în primul rând, ca toate camerele să funcţioneze. E important să fie înregistrat procesul de desfăşurare a examenelor. Vom ridica şi analiza imaginile video acolo unde vor exista suspiciuni de fraudare, contestaţii, în cazul în care două lucrări vor fi identice”, a spus el. Potrivit şefului Agenţiei de evaluare, imaginile video vor fi păstrate timp de patru luni.

Svetlana COROBCEANU

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu