Incendiul care a solidarizat omenirea

Pr. Petru Buburuz: „Această întâmplare dezastruoasă poate fi un semn al lui Dumnezeu care să le amintească oamenilor că Europa e creștină”

Unul din emblematicele monumente ale Parisului – Catedrala Notre-Dame, a fost cuprins de un incendiu devastator luni seară, în timpul unor lucrări de renovare. Una dintre turlele catedralei-simbol a fost mistuită de flăcări. Pompierii au reușit să salveze în întregime structura edificiului. „Vom reconstrui Notre-Dame. Ce a fost mai rău a fost evitat, chiar dacă bătălia nu este încă pe deplin câștigată”, a declarat președintele Emmanuel Macron. El a spus că este trist să vadă „că această parte din noi arde”. JURNAL de Chișinău a solicitat opinia unor personalități despre acest incident.

Părintele Protoiereu Mitrofor Petru Buburuz, paroh al Bisericii „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Chișinău, fiind timp de trei ani bursier al guvernului francez, a vizitat de multe ori Catedrala Notre-Dame. Preotul ne-a spus că incendiul care a avut loc la Catedrală este o catastrofă, mai mult în sens cultural, pentru că, din fericire, nu sunt victime.

„A fost distrus parțial un monument de importanță creştină mondială. Noi, creștinii, regretăm ceea ce s-a întâmplat și dorim ca această catedrală – simbol al culturii și al credinței, de fapt simbolul Franței, deoarece Parisul s-a construit în jurul ei – să fie restabilită”.

„Să nu uităm de El”

Totodată, Petru Buburuz crede că „această întâmplare dezastruoasă poate fi un semn al lui Dumnezeu, care să le amintească oamenilor că Europa e creștină, nu necreștină. Nu trebuie să uităm că Europa s-a dezvoltat numai datorită creștinismului. Cei care au construit Uniunea Europeană nu prea vor să audă de aceste lucruri, ei vor altă credință, dar numai nu a lor”.

Protoiereul Buburuz a accentuat că „Notre-Dame, construită de circa 900 de ani, este un simbol al Franței și al Europei, de aceea, cred că Dumnezeu a permis să se întâmple această nenorocire ca să nu uităm de El”.

Petru Buburuz ne-a mai spus că se bucură că, după incident, s-a observat o solidaritate mare între oameni de diferite ideologii şi credințe, care s-au adunat în jurul acestui monument și, într-o singură zi, au strâns mijloace financiare pentru a reconstrui catedrala. „Și nu numai poporul francez s-a solidarizat, dar și oamenii din alte state. Sper că această problemă va genera mai multe discuții pe marginea credinței, a culturii, civilizației, de care depinde viitorul omenirii”.

„Prea puțină credință în Franța”

Preotul Ioan Bărbău, parohul Bisericii „Sfinții Martiri Brâncoveni”, or. Codru, ne-a mărturisit că incendiul de la Catedrala Notre-Dame este un moment tragic pentru întreaga creștinătate, „pentru că deși catedrala e în cadrul bisericii romano-catolice, de fapt suntem frați creștini, în familia mare creștină. Și e trist faptul că se risipesc niște vestigii frumoase, mărturii vii ale credinței noastre, ale dorului nostru de Dumnezeu. Ele au fost edificate printr-un efort extraordinar, acum s-a estimat la zeci și sute de milioane de euro necesitatea cheltuielilor pentru restaurare”.

„Ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să-i întărească pe președintele Franței, Emanuel Macron, pe toți oamenii de bună credință care au intenția frumoasă de a restaura această perlă a bisericii lui Hristos. Prin aceasta să se mărturisească încă o dată credința noastră vie și slava Bunului Dumnezeu”, crede părintele Bărbău.

Protoiereul Anatol Goncear, Parohia „Sfinții Trei Ierarhi” din Chișinău, ne-a spus că îi pare rău că a ars catedrala și că n-a reușit să o vadă, dar poate că incidentul a avut loc deoarece e prea puțină credință în Franța. 

Apelul Papei Francisc

„Și Biserica catolică din R. Moldova deplânge tristul eveniment care a avut loc la Paris”, a spus pentru JURNAL de Chișinău cancelarul Episcopiei romano-catolice de la Chișinău, Petru Ciobanu, „întrucât este un simbol nu doar al Franței, dar este un lăcaș de cult catolic, în care se păstrează relicve importante ale bisericii catolice, mai ales Coroana de Spini a lui Iisus. Biserica catolică din R. Moldova este alături de Biserica catolică din Franța prin rugăciune, pentru a trece mai ușor peste această tragedie, dar și prin rugăciune pentru ca Dumnezeu să deschidă inimile mai multor oameni generoși pentru a contribui cât mai rapid la refacerea monumentului de cultură, dar și religios”.

La Paris, la o zi după incendiul care a afectat puternic Catedrala Notre-Dame, mii de oameni au luat parte la o procesiune religioasă. Preşedintele Emmanuel Macron şi-a exprimat dorinţa ca lucrările de reconstrucţie să fie terminate în cel mult cinci ani.

Până acum, câteva familii franceze foarte bogate și companii au donat pentru restaurarea monumentului, transmite Radio România Actualităţi.

Papa Francisc a făcut apel la mobilizare generală, astfel încât catedrala Notre-Dame să redevină cât mai curând o bijuterie arhitecturală a memoriei colective. Catedrala, care datează din secolul XII, este vizitată anual de circa 13 milioane de turişti.

În două zile, un miliard de euro

Anatolie Gordeev, ex-arhitect-șef al Chișinăului, susține că Notre-Dame din Paris este un monument de arhitectură care a fost restaurat și remodelat până în zilele noastre. „La edificarea acestui monument au luat parte de-a lungul timpului mai mulți arhitecți, catedrala fiind de fapt rodul unei munci colective”.

În opinia arhitectului, incendii și distrugeri se întâmplă nu numai în clădiri obișnuite, dar și în edificii monumentale. „Un moment important este că Emmanuel Macron nu a promis că va găsi bani din bugetul de stat pentru restaurarea catedralei, dar a impulsionat crearea unui fond pentru restabilirea inegalabilului monument de arhitectură. Și, timp de două zile, s-a adunat mai mult de un miliard de euro!

Niciun stat din lume nu are destui bani în buget pentru restaurarea monumentelor. Astfel, acumularea de fonduri în acest scop cu participarea personalităților în care populația are încredere este unica posibilitate de a susține monumentele de arhitectură”, susține Gordeev.

The following two tabs change content below.