Încălzirea globală are impact şi asupra alcoolului din vin

Impactul încălzirii globale asupra alcoolului din vin este o consecinţă oarecum surprinzătoare. Este o problemă tratată cu seriozitate de oamenii de ştiinţă care dezvoltă, de câţiva ani, tehnici ce permit corectarea acestui fenomen.

De 30 de ani s-a constatat o creştere regulată a gradului de alcool în vin. În anii 1980, un vin conţinea în medie 10-11% alcool. În prezent, el are 13-14%, chiar 15% în cele mai calde regiuni viticole. Fenomenul este determinat de încălzirea climatică. Temperaturi mai ridicate, asociate cu un grad de însorire mai mare şi scăderea precipitaţiilor, duc la pierderea apei din struguri prin evapotranspiraţie. Strugurii vor avea astfel o concentraţie mai mare de zahăr, iar zaharurile se transformă în alcool în cursul vinificaţiei.

O metodă simplă permite viticultorilor să corecteze această problemă: să recolteze strugurii mai devreme, atunci când au o cantitate scăzută de zahăr. Însă această tehnică nu este valabilă decât la producerea vinurilor albe şi roze. În plus, dacă se face prea devreme, recoltatul nu garantează fructe destul de coapte, ceea ce ar putea fi tot atât de dăunător vinului ca şi gradul de alcool.