Încă un pas spre Uniunea Europeană

A fost deschis podul Lipcani-Rădăuţi Prut

Cu o oră înainte de deschiderea oficială a podului şi punctului vamal Lipcani-Rădăuţi, care a avut loc ieri, la ora 13.00, s-au adunat câteva sute de oameni care aşteptau cu nerăbdare marele eveniment. „Unu, doi”, se aude o voce în microfonul în care peste puţin timp prim-ministrul Vlad Filat va rosti cuvintele pe care localnicii le-au aşteptat de mai bine de 66 de ani: „Pas cu pas, noi, cam greu, dar am reuşit s-o facem!”

Vameşii gata de lucru

„Când „îl” vedeţi că se apropie, să staţi drepţi!”, s-a auzit o voce care i-a făcut în câteva clipe pe toţi grănicerii şi vameşii din punctul vamal Lipcani-Rădăuţi proaspăt construit să stea în poziţia de drepţi. Până şi un câine alb s-a aliniat în rândul persoanelor în uniformă. Filat şi-a făcut apariţia. Prim-ministrul a salutat oamenii, a pupat vreo câteva femei şi a dat o mână de premier cu vreo câteva zeci de bărbaţi, a salutat grănicerii, vameşii şi, bineînţeles, câinele, în faţa căruia premierul s-a aşezat în pirostrii.

Panglica pentru Filat

„Domnule Leancă! Domnule primar!”, se auzeau strigăte din mulţime. „Eu îs Filat, nu Leancă! El e mai cărunt un pic, iar primarul va veni mai târziu!”, a spus prim-ministrul şi s-a îndreptat spre podul cu pricina. Aici a fost întâmpinat de ministrul Administraţiei şi Internelor al României, Vasile Blaga, şi şeful delegaţiei UE, Dirk Schubel. Împreună, cei trei oficiali au tăiat panglica ce nu era de culoarea tradiţională roşie, ci verde.

„Este al 10-lea punct vamal deschis la graniţa R. Moldova cu România. Uniunea Europeană nu are de ce-şi face griji. România îşi respectă obligaţiile faţă de ţara soră”, a declarat Blaga.

„Încă în 2000 Uniunea Europeană a oferit 8 milioane de euro pentru R. Moldova şi 3 milioane pentru România pentru construcţia punctului vamal Lipcani-Rădăuţi. Suntem fericiţi că în sfârşit acest pod a fost finalizat. S-au deschis noi porţi şi noi poduri atât pentru agenţii economici din zona de frontieră, cât şi pentru oamenii simpli. Este încă un pas al R. Moldova spre Uniunea Europeană”, a menţionat şeful delegaţiei UE.

„Eu am promis…”

Aproape fiecare declaraţie a lui Filat începea cu „Eu am promis că vom reuşi…”. Acum doi ani, aflat într-o vizită la Lipcani, Vlad Filat a dat cuvântul că va veni ziua când va fi deschisă trecerea pe podul Rădăuţi-Lipcani, iar sârma ghimpată întinsă de-a lungul Prutului va fi scoasă.

Ieri, premierul a tăiat cu plăcere, cu mâna lui, câteva bucăţi din sârmă.
„O persoană, care-mi este deosebit de dragă m-a rugat ca astăzi să nu-i aduc flori, dar o bucată de sârmă ghimpată”, a spus Filat, persoana dragă fiind soţia premierului.

Primul care a intrat şi a ieşit

Filat a fost prima persoană care a trecut podul Lipcani-Rădăuţi, şi respectiv prin noul punct vamal. A fost întâmpinat cu pâine şi cu sare de către localnicii din zona de frontieră de pe ambele maluri ale Prutului. „Cel puţin pâinea e la fel…”, a spus prim-ministrul şi, după ce a comunicat cu oamenii de partea cealaltă a graniţei, a adăugat: „…şi oamenii sunt la fel”.

„Ca să trec vama mi-a luat 30 de secunde. Vom monitoriza activitatea punctului vamal astfel încât acesta să se mişte şi mai departe cu aceeaşi viteză. Am fost primul care am intrat şi primul care a ieşit”, a declarat premierul.
Până pe 31 martie locuitorii din zonă vor putea trece frontiera, doar cu vize, iar din această zi trecerea se va face pe baza unui permis special de mic trafic la frontieră, care se va oferi tuturor persoanelor care locuiesc în raza de 30-50 km de la graniţă cu România.

„Nu ne oprim aici. Mai avem 15 panglici de tăiat, încă 15 poduri de acest fel urmează să fie reparate”, a promis în final premierul, înainte de a-şi lua rămas bun de la locuitorii din Lipcani.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)