Încă un dosar cu Oleg Voronin

Încă un dosar la CCCEC care îl vizează pe Oleg Voronin. Este vorba despre cazul semnalat cu câteva săptămâni în urmă de primarul capitalei Dorin Chirtoacă pe marginea modului în care, cu patru ani în urmă, Primăria Chişinău a vândut 2 ha la un preţ de zece ori mai mic decât cel de piaţă unei firme în care fiul fostului preşedinte Oleg Voronin figurează în calitate de economist. Potrivit şefului adjunct al direcţiei urmărire penală din cadrul Centrului de Combatere a Crimelor Economice și Corupției (CCCEC), Bogdan Zumbreanu, Centrul se va pronunţa în cel mai scurt timp în privinţa componenţei de infracţiune în acest caz.

Deocamdată, susţine sursa, se confirmă că „Moldconstruct Market” a procurat de la Primăria mun. Chișinău acest teren la un preț mai mic decât prețul de piață. „Urmează a fi stabilite și persoanele vinovate”, a declarat Zumbreanu în cadrul emisiunii „Chestiunea Zilei” de la Jurnal TV.

Amintim că, potrivit primarului, în 2006, Primăria municipiului Chişinău a propus Consiliului Municipal (CMC) valorificarea a 2,04 ha de teren din str. Ciocârliei, situat în zona lacului Valea Morilor. Conform unui proiect aprobat de CMC, pe acest lot urma să fie proiectat şi construit un cartier locativ. Acest teren urma să fie expus la licitaţie la preţul iniţial de 30 milioane lei. Ulterior, însă, la solicitarea fostei guvernări, decizia de a vinde lotul cu 30 de milioane a fost revăzută şi pământul a fost scos la licitaţie cu preţul iniţial de 3 milioane de lei. „Moldconstruct Market” a câştigat licitaţia, procurând lotul cu 4,5 milioane de lei.

Olejka scapă basma curată

În cadrul aceleiaşi emisiuni de la Jurnal TV, Zumbreanu s-a referit şi la dosarul în care firme care aparţin lui Oleg Voronin sunt cercetate pentru evaziune fiscală. Deşi Centrul a descoperit probe ale evaziunii fiscale, reprezentantul CCCEC afirmă că Oleg Voronin nu poate fi anchetat penal. Pentru că în Codul penal nu există prevederi care ar stabili o pedeapsă pentru eschivarea de la plata impozitelor, articolul respectiv fiind omis din lege încă în 2003. În cel mai bun caz, fiul fostului preşedinte ar putea fi obligat să plătească o amendă de până la 120 de mii de lei.

Amintim că omul de afaceri Oleg Voronin a început să fie audiat după ce ziarul „Timpul” a scris despre faptul că fiul fostului preşedinte ar fi cheltuit timp de un an mai bine de 60 de milioane de lei de pe cardul bancar personal, deşi a declarat la fisc venituri de doar patru milioane de lei.

M.R.