Încă un deces al unui soldat în termen

Un tânăr din Olăneşti, Ştefan-Vodă, a fost împuşcat din imprudenţă pe 21 septembrie în jurul orei 18.35. Incidentul s-a produs în Brigada de Infanterie motorizată „Dacia” din oraşul Cahul. Vadim Harin, 21 de ani, era primul băiat din cei trei ai familiei.

Victoria POPA

Investigaţiile efectuate în urma accidentului arată că soldatul a fost rănit mortal de santinela care se afla în serviciul de gardă la un post de armament şi muniţii de pe teritoriul unităţii. Deşi a fost chemată ambulanţa, tânărul a decedat în scurt timp la spitalul orăşenesc din Cahul.

Înrolarea cu ghinion

Solicitată de JURNAL, Liuba Pelin, angajată a primăriei Olăneşti şi prietenă apropiată a familiei soldatului decedat, a spus că familia răposatului se află pe moment în Rusia, la muncă, cu ceilalţi doi băieţi mai mici. Potrivit femeii, primii doi copii au fost educaţi şi crescuţi mulţi ani numai de mama lor, iar după a doua căsătorie s-a născut şi mezinul care are trei ani. Liuba Pelin a mai spus că înrolarea tânărului în Armata Naţională a fost forţată. „El venise acasă în toamna anului 2010 din Rusia să-şi vadă bunelul şi mătuşa care erau bolnavi. La întoarcere, la vamă, l-au reţinut şi l-au înrolat în armată. Băiatul avea o traumă la o mână pe care cei de la comisia medicală au trecut-o cu vederea. Chiar Vadim spunea că trebuie operat mai întâi, apoi înrolat. Ştiu că totul a decurs bine până acum, am primit recent chiar scrisoare de la el în care mi-a spus că este considerat exemplar şi a fost numit caporal”, mărturisea plângând femeia.

„Să fie lângă ei”

După spusele Liubei Pelin, băiatul, după armată, avea de gând să plece în Rusia, la familia sa, dar nu fără a-l vizita pe bunelul său în vârstă de 75 de ani de care era ataşat mult.

Vadim Harin a fost încorporat în serviciul militar în toamna anului 2010 şi urma să fie demobilizat în luna noiembrie. Familia militarului este la curent cu decesul fiului lor şi vine în Moldova, ne-a spus olăneşteanca. Vor să-şi înmormânteze fiul în Rusia, în oraşul Kostroma, unde sunt stabiliţi de mai mulţi ani, „ca să fie lângă ei”.

Santinela care l-a rănit mortal pe soldatul Vadim Harin se află în prezent în arest pentru 72 de ore. Ministrul Apărării a dispus desfăşurarea unei anchete administrative, iar Procuratura a intentat un dosar penal.

Ministerul Apărării (MA) regretă profund acest accident şi exprimă condoleanţe familiei îndurerate în legătură cu decesul soldatului Vadim Harin. Este o pierdere grea pentru familie, iar MA va face tot posibilul pentru a susţine familia îndoliată în aceste momente dificile.

Serviciile funerare vor fi achitate de minister

Întrebat de JURNAL care este ajutorul acordat familiei decedatului, locotenent-colonelul Alexandru JOSAN, şef al Serviciului Relaţii Publice al MA, a declarat că toate serviciile funerare vor fi achitate de minister. „Angajaţii MA sunt la curent că mama băiatului vrea să-şi înmormânteze fiul în Rusia şi se ia în calcul şi situaţia dată”, a mai spus Alexandru Josan.

Menţionăm că anul acesta a mai avut loc un caz similar într-o unitate din satul Coşniţa, raionul Dubăsari, când un soldat a fost împuşcat de către un coleg. De asemenea, în anul 2010, în luna noiembrie, în localitatea Cocieri, Dubăsari, a mai decedat un tânăr în timpul serviciului militar.

The following two tabs change content below.