Încă o familie tânără distrusă după deflagraţia de la cafeneaua „La soacra”

Este vorba despre cuplul Nicoleta Gladiuc, 25 de ani, şi Andrei Arapan, 31 de ani, care urmau să facă nuntă

Nicoleta Gladiuc

Din cele trei paciente care au fost transferate la 10 ianuarie 2016, după explozia din 9 ianuarie în localul „La Soacra” din Piaţa Centrală, a rămas în viaţă Nicoleta Gladiuc, în vârstă de 25 de ani, din localitatea Ochiul Alb, raionul Drochia. Celelalte două femei, Angela Oprea, 25 de ani, şi Irina, 36 de ani, au decedat. Angela Oprea a fost petrecută pe ultimul drum ieri, 24 ianuarie 2016, în satul său de baştină, Antoneşti, raionul Ştefan-Vodă, a spus publicaţiei noastre tatăl decedatei, Eugen Oprea. Părinţii Nicoletei Gladiuc vor ca autorităţile să fie trase la răspundere. Primăria municipiului Chişinău până azi, 25 ianuarie, nu a acordat ajutorul promis, în valoare de 20 de mii de lei pentru fiecare din familiile victimelor de la cafeneaua cu pricina.

Solicitat de JURNAL de Chişinău, tatăl Nicoletei Gladiuc, Mihai Şterbate, ne-a spus că fiica sa, în vârstă de 25 de ani, s-a simţit câteva zile mai bine, „dar iar au pus-o sub aparate ca să respire”, ne-a mărturisit bărbatul, care este cioban în sat. Potrivit lui, Nicoleta Gladiuc lucra din luna august 2015 în localul „La Soacra” în calitate de bucătar. „Nu are ea document de bucătar, dar noi am educat-o aşa că ştie toate a face. E o fată gospodină”, ne-a spus printre lacrimi bărbatul. Acolo lucra şi viitorul ei soţ, Andrei Arapan (31 de ani), locuitor al satului Ciorescu, mun. Chişinău, în calitate de furnizor şi hamal. „El aducea marfă, o descărca. S-au întâlnit la Moscova, unde au lucrat şi au adunat bani. Acum lucrau la Chişinău, căci trăiesc împreună, dar adunau bani de nuntă. Şi s-a întâmplat nenorocirea. Nu ştiu ce nuntă va mai fi”, a mărturisit bărbatul.

Tatăl fetei ne-a spus că şi viitorul său ginere se afla în local când a avut loc deflagraţia. Bărbatul are arsuri la faţă, mâini, cap şi este spitalizat la Chişinău, la Centrul Republican de Leziuni Termice. „Am fost acolo, la el la spital. E grav şi el, dar ea, sărmana…”, ne spunea bărbatul în timp ce plângea. De la Mihai Şterbate aflăm că fiica sa, Nicoleta, nu avea poliţă de asigurare medicală obligatorie, „după ce a avut loc explozia, noi voiam să-i cumpărăm poliţă. Pe urmă au spus că din contul guvernului României o vor trata şi n-am cumpărat”, a mai spus el.

„Am vorbit sâmbătă, 23 ianuarie, cu medicul de la Bucureşti. Şi fata nu se simţea bine şi iar au intubat-o la aparate. Are arsuri pe suprafaţa corpului de 45-50%. Aşa mi-a spus medicul de la spital. E grav. Am văzut-o”, ne-a spus mama Nicoletei, Violeta Şterbate. Femeia este de părerea că responsabilii trebuie să răspundă în faţa legii. Ea ne-a confirmat că nu a primit nici un ban de la primăria mun. Chişinău, pentru că autorităţile îi tot amână de pe o zi pe alta. Şi nici de la asistenţa socială n-a primit ajutor.

„Medicii de la Bucureşti sunt foarte amabili. Vorbim mereu după-amiază. Niciodată nu spun că-s ocupaţi. Mă rog la Dumnezeu să-mi trăiască fiica”, spune Violeta Şterbate. Părinţii Nicoletei au fost la Bucureşti la spital. În prezent, ţin legătura prin intermediul telefonului care-i informează despre sănătatea celei mai mari fete a lor. Soţii Şterbate mai au două fiice – pe Mihaela (19 ani) şi Marcela (17 ani).

Andrei Arapan, din satul Ciorescu, mun. Chişinău, se află la spital în Chişinău şi medicii spun că viaţa sa nu este în pericol. Tânărul se roagă pentru prietena şi iubita lui, Nicoleta Gladiuc. Acesta a postat un mesaj pe o reţea de socializare: „Mă rog la Dumnezeu ca să te faci bine. De-aş putea, ţi-aş da şi inima mea, numai ca să fim din nou împreună, cum am fost până acum. Sper din tot sufletul să ne revedem cât mai curând. Tu eşti sensul vieţii mele. Te iubesc”, a scris tânărul.

Solicitată de JURNAL, o asistentă medicală de la Centrul de Sănătate din Ochiul Alb, Drochia, a spus că nu este la curent dacă Nicoleta Gladiuc are sau nu poliţă de asigurare medicală obligatorie, pentru că nu mai este în evidenţa medicilor de familie din localitate. Elena Frecăuţeanu, asistent social la primăria Ochiul Alb, Drochia, ne-a relatat că mama Nicoletei a completat o anchetă socială la primărie ca să fie ajutată la insistenţa autorităţilor publice locale. „Ancheta şi cererea a fost transmisă la raion, de acolo mai departe. Nu sunt la curent dacă a primit sau nu banii de la asistenţa socială. E mare tragedie. Nu i se usucă ochii acestei mame”, ne-a spus asistenta socială de la Ochiul Alb despre mama Nicoletei.

Menţionăm că, până în prezent, familia Oprea de la Antoneşti, Ştefan-Vodă, şi familia Şterbate de la Ochiul Alb, Drochia, nu au primit ajutorul bănesc în valoare de 20 de mii de lei de la primăria municipiului Chişinău. Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, declarase într-o şedinţă la primărie că vina exclusivă pentru deflagraţia din 9 ianuarie 2016 o poartă agentul economic.