Încă o dispută sterilă // Observator

Pe data de 10 februarie, prezenţi împreună la Moldova 1, Filat, Lupu şi Ghimpu au anunţat cetăţenii RM că renunţă la referendum şi vor relua procedura de alegere a şefului statului. Ni s-a promis, prin gura lui Lupu, că data alegerilor va fi stabilită la prima şedinţă a sesiunii parlamentului, pe 16 februarie 2012. Între timp, pe 13 februarie, liderul PL, Mihai Ghimpu a convocat o conferinţă de presă în cadrul căreia a declarat, după ce s-a plâns că referendumul a fost un truc pentru a-l determina să renunţe la funcţia de spicher, că nu va vota pentru stabilirea datei alegerilor decât după ce va fi identificat un candidat la preşedinţie. Pe 16 februarie, Marian Lupu a propus ca data alegerii preşedintelui să fie stabilită pentru 15 martie, dar deputaţii PL au refuzat să voteze, cerând amânarea cu o săptămână a votării datei alegerilor, până AIE şi grupul Dodon vor identifica un candidat comun. Astfel, încercarea stabilirii datei alegerilor a eşuat.

De unde se poate deduce că, în perioada dintre 10 şi 16 februarie, liderii AIE nu au discutat împreună alegerea preşedintelui RM, deşi la emisiunea de la Moldova 1 se putea observa că Mihai Ghimpu nu împărtăşeşte optimismul colegilor săi în această privinţă. Acum nu există siguranţa că joia viitoare vom cunoaşte data alegerii preşedintelui RM. S-ar putea ca ziua stabilirii datei alegerilor să mai fie amânată cu o săptămână.

În aparenţă, au dreptate şi unii, şi alţii: stabilirea datei alegerii îi va forţa pe liderii AIE să negocieze şi să găsească, un candidat acceptabil pentru toţi, pentru a evita pericolul alegerilor anticipate. Pe de altă parte, identificarea unui candidat comun înainte de stabilirea datei alegerilor ne-ar da de pe acum o oarecare siguranţă că nu se va ajunge la alegeri parlamentare anticipate. Disputa, încrâncenarea pe această temă ne aminteşte de disputa „filosofică” privind ce a fost mai întâi: oul sau găina. Dorin Chirtoacă glumeşte, spunând că data nunţii se stabileşte după ce îţi găseşti mireasă. E amuzant, dar situaţia descrisă de el nu e conformă cu condiţiile „nunţii” politice, unde cuscrii mari şi mici sunt prestabiliţi şi nu pot fi înlocuiţi. Şi mai există limite de timp. Cetăţenii RM devin martorii încă a unei confruntări sterile, neprincipiale în cadrul AIE.

Fiindcă veni vorba, sunt la fel de jenante şi încercările de a ne convinge că problema alegerii preşedintelui e una falsă, mai mult mediatică, decât reală, căci guvernul şi instituţiile statului funcţionează normal şi cetăţenii RM nu trebuie să-şi facă griji privitor la starea de lucruri în cadrul Alianţei. E cum un mire i-ar explica viitoarei soţii că impotenţa nu e primejdioasă, pentru că nu periclitează celelalte funcţii ale organismului, dacă e să ne menţinem în domeniul matrimonial, propus de Chirtoacă.

Dacă ar fi existat dorinţă şi voinţă, un candidat comun ar fi putut fi identificat demult: Consiliul AIE ar fi făcut o listă de candidaţi posibili, acceptabili pentru toate partidele AIE, apoi aceştia ar fi fost apreciaţi în funcţie de competenţă, reputaţie, principialitate, compatibilitate, neimplicare în jocuri politice, cunoaştere de limbi străine etc. Persoana cu punctaj maxim era candidatul dorit.

În Germania, candidatul la preşedinţie compatibil cu principalele partide parlamentare a fost selectat într-o zi. Se vede că la noi liderii AIE urmăresc altceva, ne trag pe sfoară. „Altceva” nu ar putea fi decât lupta ambiţiilor nemăsurate, a vanităţilor provinciale, a orgoliilor primitive, pentru a-şi impune propriul candidat.

(N.N.)

The following two tabs change content below.