Înapoi la Ceapaev şi Pet'ka

26_capaev6

Vladimir Medinski vrea să pună capăt sistemului actual, care, în opinia guvernului rus, finanţează industria americană de film

Vladimir Medinski, ministru al Culturii al Federaţiei Ruse, intenţionează să introducă schimbări în industria de film, care favorizează Hollywood-ul, şi nu ţara sa. Potrivit ziarului „Moscow Times”, oficialul rus vrea să introducă taxe pentru filmele americane, menite să crească fondurile destinate producţiei cinematografice locale. „Eu nu pot să înţeleg de ce sistemul nostru de impozite ar finanţa Hollywood-ul”, a spus el.

Propunerea a venit în contextul tendinţei de a promova filmele cu viziune patriotică despre Rusia şi despre guvernul acestei ţări. Dmitri Medvedev, premierul rus, a propus de asemenea o taxă pentru biletele la filmele americane. Aceasta ar putea constitui 100 de ruble (aproximativ 33 de lei). Medinski a spus că aceasta este o decizie extraordinară.

Problema invocată de ministrul Culturii este că filmele americane câştigă 80% din box office-ul din Rusia. Anul trecut, „Transformers: Age of Extinction” a fost cel mai bine vândut film în Rusia, acumulând peste 45 de mil. de dolari. Cel mai bun film rusesc al anului a fost Viy 3D, care a făcut 34 de mil. de dolari.

Alocaţiile pentru industria de film din Rusia au crescut în ultimii ani, însă numai pentru lucrările care prezintă ţara în lumină pozitivă. Medinski a criticat drama nominalizată la Oscar, „Leviathan”, pentru „spiritul de disperare şi lipsa de gust a existenţei noastre”.

Guvernul rus a publicat o listă de criterii pentru filmele finanţate de stat, care include teme ce ar inspira succesul şi ar descrie gloria militară. Anul curent, a fost interzis filmul „Child 44”, avându-l în rolul central pe Tom Hardy, pentru faptul că este „neadecvat din punct de vedere istoric”.

The following two tabs change content below.
Ilie Gulca

Ilie Gulca