Inamovibilul de la Glodeni

Ministerul EducațieiCulturii și Cercetării a premiat un cinovnic ce s-a manifestat ani la rând prin acte de discriminare și hărțuire

Cu ocazia zilei profesionale a lucrătorilor din învățământ, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a oferit diploma Guvernului la peste 70 de cadre didactice din republică. Primul în lista ministerului figurează șeful Direcţiei învăţământ, tineret şi sport a Consiliului raional Glodeni, Tudor Căsăuțan. Acesta a fost premiat cu diploma de gradul întâi. În urmă cu trei ani, Căsăuțan a fost pe punctul de a fi demis pentru mai multe ilegalități.

Carolina Chirilescu

Părinți, elevi, cadre didactice și mai multe organizații au expediat numeroase plângeri pe numele lui Tudor Căsăuțan la adresa Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Inspectoratului Național Școlar, Centrului Național Anticorupție, Judecătoriei Glodeni, Uniunii Pedagogilor din Republica Moldova, Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii și chiar pe numele președintelui Parlamentului, Andrian Candu, însă fără niciun rezultat.

În 2015, în urma mai multor plângeri de la elevi, angajați ai Direcției învățământ, tineret și sport din Glodeni demiși ilegal, JURNAL de Chișinău a publicat două articole despre încălcările grave ale șefului Direcției, Tudor Căsăuțan, premiat în acest an de către Monica Babuc cu diploma Guvernului de gradul întâi.

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 706 din 25 iunie 2007, diploma executivului se conferă persoanelor fizice şi juridice în semn de recunoştinţă şi înaltă apreciere a meritelor deosebite ale acestora.

Președinta Uniunii Pedagogilor din Republica Moldova, Maria Covalenco, se întreabă pentru care merite deosebite a fost premiat Tudor Căsăuțan. „Suntem profund impresionați de această distincție oferită dlui Căsăuțan, dar nu înțeleg pentru care merite? Cred că el însuși și-a înaintat candidatura pentru această diplomă sau poate președintele raionului a contribuit? Atâtea reclamații i-am înaintat”, a spus Covalenco.

„I-am scris chiar și lui Andrian Candu, însă el ne-a expediat la altcineva și, în tot acest timp, nu s-a rezolvat nimic. Mai mult, ministerul îl premiază”, relatează Covalenco.

Sancționat pentru hărțuire

Pe numele lui Tudor Căsăuțan au fost depuse mai multe plângeri atât la Ministerul Educației, cât și la alte instanțe. Una dintre reclamații a fost depusă în august 2015 la Consiliul pentru prevenire și combaterea discriminării și asigurarea egalității în care Căsăuțan era învinuit de hărțuire, pe criteriu de etnie, și discriminare în câmpul muncii, pe criteriu de vârstă, la adresa fostei directoare a Liceului Teoretic din Balatina, Claudia Durughean.

Aceasta a fost hărțuită pentru că a inclus în 2014 în catalogul clasei a 12-a o elevă invalidă de gradul întâi, care studiase în clasele 10, 11 și un semestru din a clasa 12-a. Eleva a lipsit doi ani, fiind în comă. După ce și-a revenit, directoarea i-a oferit o șansă la educație.

„Pentru acest fapt am fost hărțuită de Căsăuțan și obligată să o excludă pe elevă de la examenele de la bac”, se arată în plângerea depusă de către Claudia Durughean la Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii. Ulterior, a fost obligată să-și dea demisia.

În urma plângerilor și ședințelor, Tudor Căsăuțan a fost sancționat disciplinar cu mustrarea aspră și obligat să aducă scuze publice petiționarei, lucru care nu s-a întâmplat după spusele acesteia.

Solicitat de JURNAL de Chișinău, Tudor Căsăuțan, a declarat: „Nu eu mi-am atribuit această distincție, alții au decis. E normal să nu poți conveni tuturor. A fost o situație care nu depindea de cineva, doar de legislație”, a menționat șeful Direcției învățământ, educație și sport Glodeni.

Același șef, aceleași nereguli

O fostă angajată a Școlii-grădinițe din Clococenii Vechi, Glodeni, Galina Savciuc, a fost concediată în noiembrie 2015 pe nedrept. Iar după şase şedinţe de judecată a rămas fără serviciu, fără salariu şi fără dreptate.

„Din 1999, am lucrat în calitate de paznic la grădiniţa din sat. În februarie 2014, după ce nu am primit timp de şase luni salariul, am aflat că am fost concediată din septembrie 2013. M-am adresat la şeful Direcţiei de învăţământ de la Glodeni, dl Căsăuţan, care nici nu s-a uitat la mine”, susținea Savciuc.

La aceeași școală-grădiniță a lucrat din anii 90 o profesoară bolnavă de TBC, despre care toată lumea știa, inclusiv specialiștii de la sanepid. Doar Căsăuțan a aflat despre acest lucru de la jurnaliști. „Această femeie nu a predat, a lucrat ori bucătăreasă, ori paznic. Eu nu am ştiut, dar vom lua toate măsurile necesare”, a declarat atunci Căsăuţan pentru JURNAL de Chişinău.

Reacții zero din partea instituțiilor responsabile

După depistarea mai multor nereguli în activitatea Direcției învățământ, tineret și sport Glodeni, Uniunea Pedagogilor din Republica Moldova a adresat demersuri, petiții și plângeri Ministerului Educației, Inspectoratului Școlar Național, Consiliului Raional Glodeni, care însă nu au întreprins nimic.

Uniunea Pedagogilor din Republica Moldova a informat într-o scrisoare deschisă către Ministerul Educației: „Pe parcursul a doi ani, problemele cu care se confruntă educatorii, profesorii, directorii, elevii din licee, precum şi personalul auxiliar din sistemul educaţional Glodeni nu au lipsit de pe agenda noastră. Suntem profund îngrijoraţi de inactivitatea și lipsa de competenţă şi lipsa de pricepere managerială a şefului Tudor Căsăuţan. Totul se bazează pe făţărnicie şi neadevăr. Acesta minte Ministerul Educaţiei şi mituieşte corupţii care îl susţin”, se arată în scrisoare.

După cazul profesoarei bolnavă de TBC, s-a arătat indignat de iresponsabilitatea lui Căsăuțan și preşedintele Consiliului Raional Glodeni, Ion Leucă, care a mulțumit JURNALULUI și Uniunii Pedagogilor pentru că i-a adus la cunoștință asemenea cazuri.

„Voi avea discuţie personală cu el. Căsăuțan este de mult timp în vizorul nostru. Demiterea sa rămâne la discreţia Consiliului raional, dar dacă vom avea în continuare asemenea plângeri, el va fi demis”, a declarat Leucă în 2015.

În același an, am expediat mai multe solicitări către Ministerul Educației, viceministrei de atunci, Cristina Boaghi, care a pasat articolul Mariei Vrânceanu, responsabila de învățământul preșcolar din cadrul Ministerului Educaţiei, însă nu am primit niciun răspuns.

The following two tabs change content below.