Inamovibilii // Judecătorii care au emis dicizii controversate, unele dintre acestea criticate la nivel internațional, au fost reinstalați în funcțiile lor

Curtea de Apel Chișinău a anulat miercuri decizia Consiliului Superior al Magistraturii prin care judecătorul Ion Druță a fost înlăturat din funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție. Aceeași instanță de apel l-a restabilit pe magistratul Radu Țurcanu în fruntea Judecătoriei Chișinău. Ambii judecători au adoptat, în decursul activității lor, hotărâri suspectate că ar fi fost influențate politic.

Curtea de Apel Chișinău a anulat punctul trei din hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii din 25 iunie 2019 privind înlăturarea de la exercitarea funcției administrative în cadrul Curții Supreme de Justiție a președintelui Ion Druță. Magistrații instanței de apel au considerat acest punct drept „ilegal”.

De asemenea, aceeași instanță a calificat drept „ilegal” punctul 4 din hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii privind revocarea președintelui Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, din funcția administrativă deținută în cadrul Judecătoriei Chișinău.

Această decizie a fost pronunțată de completul de judecători Angela Bostan, Anatol Pahopol și Veronica Negru. Hotărârea este executorie, dar cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de 30 de zile de la pronunțare, prin intermediul Curții de Apel Chișinău.

Deciziile controversate ale lui Druță

Judecătorul Ion Druță a fost desemnat președinte al Curții Supreme de Justiție la începutul lui mai 2018, în cadrul unui concurs în care nu a avut contracandidați. El mai este unul dintre magistrații care, în iunie 2018, au decis să declare inadmisibil recursul primarului ales al Chișinăului la alegerile locale, Andrei Năstase, și să mențină decizia Judecătoriei Chișinău și a Curții de Apel Chișinău de invalidare a scrutinului.

Năstase a declarat în iunie același an, în cadrul unui interviu pentru JURNAL de Chișinău, că  anume Ion Druță ar fi cel care a influențat adoptarea mai multor decizii judecătorești controversate.

Ion Druță se număra printre judecătorii care urmau să fie cercetați penal pentru pronunţarea cu bună ştiinţă a unei decizii contrare legii în dosarul companiei letone Aroma Floris, dar membrii Consiliului Superior al Magistraturii nu au dat curs demersului procurorului general de atunci, Corneliu Gurin.

Potrivit Centrului de Investigații Jurnalistice, cazul Aroma Floris îşi are rădăcinile în 2010, când completul de judecători din care făceau parte Ion Druţă, Iulia Sârcu şi Valentina Clevadî au dispus ca avocatul Andrei Chiriac să primească de la compania letonă o datorie de patru milioane de lei. Datoria a ajuns să fie pusă în seama bugetului de stat.

Același Druță este unul dintre magistrații care, în aprilie 2015, au obligat Ministerul Finanțelor să plătească companiei de construcţii Basconslux SRL costul lucrărilor de demolare a fostului Stadion Republican, lucrări efectuate în 2007.

Decizia a fost luată chiar dacă, potrivit reprezentanţilor statului, firma a fost aleasă în lipsa unei licitaţii publice, iar termenul de prescripţie pentru chemare în judecată a expirat, fapt confirmat şi de decizia Curţii de Apel Chișinău.

Isprăvile lui Radu Țurcanu

La rândul său, Radu Țurcanu a ajuns președinte al Judecătoriei Chișinău în martie 2017, după ce au eșuat câteva încercări de a alege conducătorul instanței. Țurcanu a fost singurul candidat înscris în concurs. El a participat și la primul concurs pentru funcția de preşedinte, dar nu a acumulat numărul necesar de voturi. Prin urmare, Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat un nou concurs pentru această funcție. Și de această dată, Țurcanu a fost singurul candidat.

Radu Țurcanu mai este judecătorul care, în 2011, a examinat, în termen-record, cererea de repunere în funcţie a lui Eugen Baleca, fostul directoe al SA Franzeluţa, după ce acesta a fost demis de către Consiliul de Administraţie al acesteu societăți pe acțiuni.

Decizia privind demiterea lui Eugen Baleca a fost luată în urma rezultatelor unor controale efectuate de fostul Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei în urma cărora s-a constatat că preşedintele întreprinderii ar fi prejudiciat statul cu milioane de lei. Țurcanu l-a restabilit în funcție pe Baleca chiar a doua zi după ce acesta a fost demis.

Amintim că mai mulți judecători au fost suspendaţi din funcții, la 25 iunie curent, până la pronunțarea unei decizii a Inspecției Judiciare. În afară de Ion Druță și Radu Țurcanu, au fost înlăturați din funcțiile administrative vicepreședinții Judecătoriei Chișinău, Dorin Dulgiheru, Ghenadie Pavliuc, Vitalie Stratan și Corneliu Guzun, șeful Inspecției Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii, Nicolae Clima, și membrul Colegiului de evaluare al aceluiași Consiliu, Oleg Sternioală. În cazul acestora, decizia Consiliului rămâne valabilă.

The following two tabs change content below.