Inamovibila de la ARTICO

Management defectuos, contracte dubioase şi bani cheltuiţi  iraţional

Aceasta rezultă dintr-un act al unei comisii de revizie care a efectuat un control în mai anul curent la Centrul Republican pentru Copii şi Tineret ARTICO. Directoarea centrului Aurelia Hâncu pretinde că instituţia este independentă şi nu se subordonează Ministerului Educaţiei. În acelaşi timp, ea a dispovărat bugetul de stat în ultimii ani de circa 15 milioane de lei, bani pe care guvernul a fost nevoit să-i aloce prin intermediul Ministerului Educaţiei firmei de construcţii ÎI „Acar Cantarajiu”.

Svetlana Corobceanu

În 2009, directoarea centrului, fără a consulta Ministerul Educaţiei şi în lipsa mijloacelor financiare disponibile, a încheiat două acte adiţionale cu ÎI „Acar Cantarajiu” pentru efectuarea unor lucrări de design, în cadrul instituţiei, în valoare de 11 milioane 332 mii de lei. În plus, a închiriat maşina soţului său pentru întreţinerea căreia centrul plătea bani grei.

Lucrările au fost efectuate de ÎI „Acar Cantarajiu” în avans. După un litigiu anevoios cu această firmă, în 2011, guvernul a fost nevoit să achite datoria de peste 11 milioane de lei, inclusiv penalităţile în valoare de circa 3 milioane de lei pentru a evita înstrăinarea unei părţi a patrimoniului centrului. Despre acest caz a fost sesizată Procuratura Generală, Curtea de Conturi şi CCCEC.

Contracte păguboase

Lucrările de reconstrucţie şi modernizare a Centrului Republican pentru Copii şi Tineret ARTICO au demarat, cum se ştie, în 2008, în perioada guvernării comuniste. Conducerea centrului a încheiat atunci un contract cu ÎI „Acar Cantarajiu”, pentru care din bugetul de stat au fost alocaţi 85 milioane 863 mii de lei. La 16 septembrie 2009, conducerea centrului, încălcând prevederile legislaţiei în vigoare şi fără a informa Ministerul Educaţiei, şi-a asumat obligaţii contractuale suplimentare, în valoare de peste 11  milioane de lei, cu aceeaşi firmă.

Potrivit responsabililor de la Ministerul Finanţelor, în acest mod, Aurelia Hâncu a încălcat art. 69 din Legea privind achiziţiile publice care interzice autorităţii contractante modificarea sau introducerea unor noi elemente în contractul deja încheiat. Viceministrul Finanţelor Victor Barbăneagră a solicitat încă în august 2011 Ministerului Educaţiei iniţierea unei anchete de serviciu care ar permite stabilirea gradului de vinovăţie a persoanelor care au favorizat încheierea celor două acorduri adiţionale păguboase.

Totodată, Ministerul Finanţelor a cerut Procuraturii Generale şi Curţii de Conturi să iniţieze un control al legalităţii acestor acţiuni cu tragerea la răspundere a persoanelor care au abuzat de poziţia deţinută. Însă, după un an de la înaintarea acestui demers, Hâncu continuă să se afle în fotoliul de director al acestei instituţii.

Va fi iarăşi demisă?

Solicitat de JURNAL, ministrul Educaţiei Mihai Şleahtiţchi ne-a informat că comunicarea cu conducerea centrului  decurge anevoios. „Ministerul i-a solicitat o explicaţie în legătură cu acest caz. Doamna însă nu doreşte să discute cu noi. Exista un mare pericol ca centrul să piardă câteva blocuri amplasate pe bdul Ştefan cel Mare în cazul în care n-am fi achitat această datorie faţă de ÎI «Acar Cantarajiu». Zilele acestea, am sesizat Comitetul Sindical despre intenţia de a o demite pe directoarea centrului Aurelia Hâncu. Suntem în aşteptarea răspunsului”, ne-a spus ministrul.

Tatiana Potâng, viceministra Educaţiei, ne-a informat, la rândul său, că, pe lângă cele 11 milioane 332 mii de lei, după un periplu anevoios prin instanţele de judecată, guvernul a mai fost nevoit să achite şi penalizările în valoare de circa 3 milioane lei: „Guvernul le-a achitat, prin intermediul Ministerului Educaţiei, şi nu centrul, deşi conducerea acestuia refuză să se considere entitate subordonată Ministerului Educaţiei, de altfel, Aurelia Hâncu susţine că instituţia ar fi o entitate independentă”.

Totodată, Ministerul Educaţiei a sesizat Procuratura Generală şi CCCEC, solicitând examinarea corectitudinii cheltuirii banilor şi efectuării lucrărilor de construcţie la Centrul Republican pentru Copii şi Tineret ARTICO în perioada 2008– 2011.

Bogdan Zumbreanu, şeful direcţiei Urmărire Penală din cadrul Centrului Anticorupţie, a informat recent ministerul că centrul examinează acest caz. În acelaşi timp, Viorel Morari, procurorul-interimar al Procuraturii Anticorupţie, a informat ministerul că a emis o ordonanţă de refuz privind pornirea urmăririi penale. „Procuratura Anticorupţie a lăsat de înţeles că acţiunile doamnei sunt perfect legale”, a conchis viceministra.

Neagă că ar fi semnat actele adiţionale

Solicitată de JURNAL să ne informeze de ce a semnat cele două acte adiţionale neavând mijloace financiare preconizate în acest scop, Aurelia Hâncu ne-a spus iniţial că documentele au fost semnate cu acordul unor comisii. Aceasta a spus că va ridica documentele şi va reveni cu detalii. Peste zece minute,  ne-a telefonat şi ne-a făcut legătura cu persoana care, potrivit ei, este mai informată în această privinţă, şi anume cu şeful de gospodărie al centrului, Serghei Marohin: „Centrul nu a încheiat niciun contract adiţional cu ÎI «Acar Cantarajiu».

L-am informat că despre aceasta se spune în demersul Ministerului Finanţelor adresat Procuraturii Generale şi în procesul-verbal al Inspecţiei de Stat în Contrucţii din 5 noiembrie 2009. „Ştiu ce scrie în procesul-verbal, dar noi vă spunem că n-au fost încheiate astfel de acte”, ne-a spus sec Marohin.

A arendat maşina soţului

Săptămâna trecută, Aurelia Hâncu a fost restabilită în funcţia de director prin ordinul Ministerului Educaţiei, care a luat act de decizia magistraţilor de la Judecătoria Buiucani după scandalul cu colectarea banilor de la părinţi şi demiterea sa în timpul concediului.

Vineri, 15 iunie, Ministerul Educaţiei i-a solicitat explicaţii în privinţa neregulilor ce transpar în actul inspectării privind eficienţa administrării alocaţiilor bugetare şi mijloacelor speciale la centru. „Aurelia Hâncu ne-a spus că ne va oferi o explicaţie luni dimineaţa, apoi ne-a telefonat şi ne-a spus că ne va oferi o explicaţie după masă. Din păcate, nici până acum nu avem un răspuns din partea sa”, ne-a spus Potâng.

Actul inspectării financiare privind eficienţa administrării alocaţiilor bugetare şi mijloacelor speciale la Centrul Republican pentru Copii şi Tineret ARTICO relevă şi alte neregularităţi descoperite la această instituţie. Astfel, în perioada 2010–2011, directoarea centrului a încheiat un contract cu soţul său, Alexandru Hâncu, de la care a luat în chirie cu titlu gratuit un automobil de marca Renault Megane II. Conform informaţiilor dealerului autorizat în Moldova, astfel de automobile consumă 12, 3 litri la 100 km. Controlul cheltuielilor pentru combustibil şi lubrifianţi a relevat că pe parcursul anului 2011 au fost procurate 1040 de litri de benzină în valoare de 16, 4 mii de lei, şi aceasta în timp ce automobilul s-a deplasat doar în raza mun. Chişinău (!).

Cu aspiratorul şi safeul instituţiei acasă?

În urma unui management defectuos, în 2012, centrul a înregistrat o datorie de circa 20 mii de lei pentru serviciile comunale neachitate de firmele unor arendaşi găzduiţi anterior în cadrul instituţiei. Totodată, în cadrul inventarierii bunurilor materiale s-a stabilit lipsuri în valoare de 136 mii de lei, iar materiale neluate la evidenţă – în mărime de 126 mii de lei. Surse din cadrul centrului care au solicitat anonimatul ne-au informat că printre bunurile lipsă se enumeră un aspirator de curăţat maşinile, un aspirator obişnuit, un aparat de fotografiat scump, un mic safeu, cărţi şi altele, pe care după ce a revenit în funcţie Aurelia Hâncu le-ar fi adus de acasă şi le-ar fi restituit în prezenţa membrilor comisiei de inventariere.

Directoarea centrului neagă acest lucru: „Doamne fereşte! Toate aceste obiecte se aflau într-un alt birou, sigilat. Din această cauză, comisia de inventariere şi fostul director interimar n-au avut acces la ele. Nu sunt încălcări grave în actul inspectării financiare despre care vorbiţi. Ministerul Educaţiei a informat Comitetul Sindical că vrea să mă demită, dar de ce? Eu nu văd de ce”, a mai spus Hâncu, precizând că timp de trei ani a fost supusă unor controale de către Procuratura Generală, Curtea de Conturi și Centrul Anticorupție. Hâncu susține că cei care au înlăturat-o din funcția de director al ARTICO ar avea interese legate de terenurile ce aparţin centrului.

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu