„Inamovibila” de la ARTICO, demisă // REVOCARE

Directorul Centrului Republican pentru Copii și Tineret, Aurelia Hâncu, a fost din nou demisă. De această dată, în baza neregulilor care au fost depistate de Serviciul Control Financiar şi Revizie al Ministerului Finanţelor (ME) care a descins în mai curent la această instituţie şi despre care JURNAL de Chişinău a scris în ediţia de vineri. Ordinul privind demiterea Aureliei Hâncu a fost semnat de ministrul Educaţiei, Mihai Şleahtiţchi.

Potrivit ministrului, Aurelia Hîncu, în calitate de director al Centrului Republican pentru Copii și Tineret, nu a respectat prevederile legale în activitatea economico-financiară a centrului, nu a elaborat şi nu a implementat un sistem de management financiar şi control intern eficient şi nu a asigurat buna gestionare a patrimoniului public.

În urma controlului, s-a depistat că la ARTICO nu erau încasate la timp și integral plățile pentru spațiile date în arendă, erau efectuate transferuri bănești neîntemeiate către unii agenți economici, mai multe bunuri materiale ale centrului nu erau incluse în actele de evidență contabilă sau lipseau cu desăvârșire.

„Încălcările comise de către directorul centrului sunt incompatibile cu deținerea în continuare a funcției de manager al Centrului Republican pentru Copii și Tineret”, se menționează într-un comunicat remis presei de către ME.

Vineri, 22 iunie curent, JURNAL a mai relatat despre o încălcare gravă a directoarei centrului, care a semnat în 2009, fără a consulta ME şi în lipsa acoperirii financiare, două acte adiţionale cu ÎI „Acar Cantarajiu” ataşate la un contract încheiat în 2008 privind efectuarea unor lucrări de design în cadrul instituţiei în valoare de 11 mil. 332 mii de lei. Lucrările au fost efectuate de ÎI „Acar Cantarajiu” în avans. După un litigiu anevoios cu această firmă, în 2011, guvernul a fost nevoit să achite datoria de peste 11 mil. de lei, inclusiv penalităţile în valoare de circa 3 mil. de lei, pentru a evita înstrăinarea unei părţi a patrimoniului centrului.

ME a sesizat Procuratura Generală şi CCCEC, solicitând examinarea corectitudinii cheltuirii banilor şi efectuării lucrărilor de construcţie la Centrul Republican pentru Copii şi Tineret ARTICO în perioada 2008– 2011 care au costat 97 milioane 413 mii de lei.

Procurorul interimar al Procuraturii Anticorupţie a informat recent ME că nu a descoperit fraude care ar constitui ca temei pentru pornirea unei urmăriri penale. Bogdan Zumbreanu, şeful direcţiei Urmărire Penală din cadrul Centrului Anticorupţie, a informat recent ME că centrul încă mai examinează situaţia legată de reconstrucţia centrului ARTICO.

JURNAL de Chişinău

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)