În zece ani vom scăpa de microbuzeÎnlocuirea microbuzelor cu troleibuze şi autobuze va mai dura. „Se lucrează la „Strategia de dezvoltare a transportului public”, care prevede acest capitol. Vrem-nu vrem, dar spre asta merge, spre transportul mare şi mediu, adică microbuzele mari, genul celor de pe ruta 122, şi autobuze şi troleibuze. Aceasta însă se va întâmpla în cinci–zece ani”, a declarat pentru JURNAL Adrian Boldurescu, şeful Direcţiei transport public şi căi de comunicaţie (DTPCC) din cadrul primăriei Chişinău.

Şapte troleibuze înlocuiesc 44 de microbuze

Potrivit lui Boldurescu, primii paşi au început să fie făcuţi. „Deja s-a început asamblarea troleibuzelor în cadrul Parcului de troleibuze din Chişinău, iar până la finele lunii pe străzile capitalei va circula primul troleibuz asamblat aici”, afirmă şeful DTPCC.

Cea de-a doua etapă a „Strategiei…” va consta în transferarea microbuzelor de pe arterele principale la periferii. „Vineri (1 iunie – n.a.), când şoferii de pe ruta 110 au intrat în grevă, pe acest traseu au fost adăugate şapte troleibuze, în locul celor 44 de microbuze şi au fost suficiente”, susţine Boldurescu.

Ca să se treacă de la microbuze la mijloace de transport în comun este nevoie de achiziţionarea a 120 – 130 de troleibuze şi a peste 200 de autobuze. „Şi transportatorii privaţi s-ar putea implica în acest proces, nimeni nu le interzice”, opinează oficialul.

1840 de microbuze

Şeful DTPCC spune că la etapa actuală nu poate să estima câţi bani vor fi necesari pentru a înlocui microbuzele. „Suntem la a treia etapă de elaborare a „Strategiei..”. Care vor fi costurile şi cum le vom suporta vom şti la finele lunii noiembrie 2012”, susţine Boldurescu.

Acesta mai menţionează că venitul în bugetul municipal de pe seama transportului public este net superior. „Regia Transport Electric şi Parcul Municipal de Autobuze varsă în bugetul municipal 325 – 330 mii lei lunar. În acelaşi timp, cele 1840 de microbuze achită lunar circa 1 mil. 380 mii lei”, spune Boldurescu.

Amintim că primarul Dorin Chirtoacă s-a întâlnit duminică cu şoferii de microbuze. Edilul capitalei a comunicat că tariful se va majora la cinci lei, în cazul în care transportatorii vor reinstala banchetele în salon, vor respecta limita de viteză de 50 de km pe oră, vor opri doar în staţii şi nu vor lua în picioare mai mulţi pasageri decât ar încăpea până la uşa microbuzului.

La 14 iunie curent, Consiliul Municipal Chişinău urmează să voteze proiectul privind majorarea taxei de călătorie.

Marina LIŢA

 

 

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)