„În UE, nu există atâta corupţie şi minciună ca la noi”

„Dacă vrem în Europa, trebuie să muncim, acolo nu e nevoie de leneşi!”

ion dumitru f nadea roscovanuŞtiind chiar şi oamenii care călătoresc în fiecare zi cu troleibuzul nr. 25 din capitală, Ion Dumitru are grijă ca aceştia să coboare şi să urce în siguranţă. De-a lungul celor 38 de ani de şofat, ne spune că nu a avut niciun incident şi nu regretă că a ales această meserie.

Ion Dumitru, 58 de ani, este din Chişinău şi se mândreşte cu cele două fete şi şase nepoţi care locuiesc, învaţă şi lucrează la Paris. Toată viaţa sa a lucrat ca să-şi poată învăţa şi întreţine copiii şi acum, chiar dacă sunt departe de el, se bucură pentru traiul pe care îl au în capitala Hexagonului.

„Nu mi-a fost niciodată frică de muncă. Voi munci şi mai departe. Mă bucur pentru copiii mei că s-au stabilit în Europa. Acolo, traiul este altfel, nu există atâta corupţie şi minciună ca la noi”, susţine şoferul. Timp de 38 de ani, a muncit ca şofer în parcurile de troleibuze nr. 1 şi 3 din capitală. Şi dacă înainte întâmpina greutăţi, acum, de când conduce un troleibuz de tip nou, spune că munca a devenit odihnă. Şoferul este mulţumit de salariul pe care îl are, deoarece îi ajunge pentru cele necesare şi chiar pentru a merge la Paris ca să-şi viziteze nevasta, fiicele şi nepoţii. „Am fost anul trecut la Paris, este foarte frumos acolo, m-am plimbat peste tot, cel mai mult mi-a plăcut Turnul Eiffel. M-a uimit însă faptul că, dacă nu-ţi iei restul de cei câţiva cenţi în magazin, vânzătoarea te ajung din urmă şi ţi-i dă. Nu ca la noi, nu ştiu cum să te amăgească”, remarcă nea Ion.

„În Rusia, este multă corupţie, beţie şi prostie”

Ion Dumitru nu a aşteptat niciodată mila cuiva, a muncit atât în ţară, cât şi în străinătate. „Au fost vremuri grele în familia mea, dar nu am aşteptat de la nimeni pomeni, îmi făceam bagajul şi… la muncă! Am lucrat în Germania, Cehia, câte 365 de zile, fără vacanţă, ca să-mi pot învăţa şi creşte fetele. Am muncit şi la Moscova, dar acolo e multă corupţie, beţie şi prostie, noi nu trebuie să ajungem acolo. Trebuie să muncim ca să mergem în Europa ”, susţine el. Cel mai mult îl deranjează că tinerii din Republica Moldova nu vor să lucreze şi îi este frică de alegerile din 30 noiembrie. „Mă tem că aceşti copii, pe care cei nou-veniţi în politică de la ruşi îi amăgesc cu cele câteva concerte, vor întoarce drumul nostru european”, spune întristat şoferul.
Aşteaptă cu nerăbdare sărbătorile de iarnă

Dincolo de toate acestea, nea Ion aşteaptă cu nerăbdare sărbătorile de iarnă, să se reîntâlnească cu cei şase nepoţi, care vor veni în Moldova, pentru a uita şi a scăpa de oboseală, probleme şi gânduri rele. Nu se pricepe la tehnologiile moderne, dar când vrea să vorbească cu cei dragi de la Paris, deschide skype-ul şi îşi alină dorul. „Copiii mi-au programat totul la calculator, eu doar îl deschid şi vorbesc cu ei”.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)