În UE de sine stătător, și nu la pachet

În Republica Moldova nu există un consens național cu privire la liberalizarea regimului de vize

Legislativul moldovean a aprobat vineri, 25 mai, două legi restante pe care Republica Moldova trebuia să le adopte pentru a trece la faza a doua de negocieri privind liberalizarea regimului de vize cu UE: Legea privind egalitatea de șanse și Legea privind reformarea centrului pentru Combaterea Corupției și Crimelor Economice. Adoptarea legilor la pachet a stârnit reacții controverse, iar grupuri de cetățeni au protestat în fața Palatului Republicii împotriva aprobării legii privind egalitatea de șanse.

Am întârziat cu şase luni

Iurie Leancă, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, a afirmat în cadrul unei conferințe de presă susținute ieri, 28 mai, că pachetul cu cele 42 de legi, o etapă în negocierile privind liberalizarea vizelor, a fost expediat la Bruxelles. Oficialul a mai menționat că pachetul cu 42 de acte legislative a fost adoptat cu întârziere de şase luni. Ministrul nu a mai vrut să facă pronosticuri cu privire la semnarea documentului privind ridicarea vizelor. Anterior, acesta a anunțat data de 31 decembrie 2012, însă acum nu a putut garanta faptul că perspectiva ridicării vizelor se amână pentru 1 iulie 2013. „Dacă observaţi experiența statelor din Balcanii de Vest, o să constatați că perioada de obţinere a regimului fără vize a durat de la un an la 18 luni. Declarația nu a fost una euforizată, ci una întemeiată pe expertize. Trebuie să fim mai optimiști”.

În cadrul conferinței, ministrul a prezentat Agenda relațiilor comunitare RM-UE, stadiu actual și obiective. „Am reușit să transmitem Comisiei Europene cel de-al treilea raport de progres care constată implementarea celor 42 de măsuri cu caracter legislativ prevăzute în prima fază a dialogului dintre UE și RM privind regimul de vize”, a declarat Iurie Leancă.

Oficialul a menționat că la 26 iunie curent la Bruxelles va avea loc reuniunea consiliilor de cooperare RM-UE, în cadrul căreia va fi prezentată evaluarea comisiilor privind trecerea la cea de-a doua fază privind liberalizarea regimului de vize.

Consensul național

Referitor la regimul liberalizat de vize, Iurie Leancă a menționat că în Republica Moldova nu există un consens național pe acest subiect. Oficialul s-a lăsat nedumerit nu doar de acțiunile opoziției parlamentare și neparlamentare care s-a opus vehement adoptării legii cu privire la egalitatea de șanse, dar și de faptul că unele forțe din cadrul AIE au demonstrat reticență în acest sens. Mai mult, PSRM, în frunte cu Igor Dodon, va contesta legalitatea legii cu privire la egalitatea de șanse la Curtea Constituțională. „Zilele acestea, am fost vizitați de serie de experți din statele Balcanilor de Vest care ne-au spus că la ei, spre deosebire de noi, acest obiectiv de obținere a regimului de vize a fost unul de consolidare și coeziune națională. La noi însă, vedeți că nu doar opoziția, dar și unii parteneri s-au opus adoptării, în loc să-și pună toată silința în slujba cetățenilor.”

„Sunt mândru că am putut să-i devansăm”

Ministrul a mai menționat că Republica Moldova nu negociază în sensul clasic al cuvântului: „Am fost acuzați că nu am negociat insuficient de bine. Vreau să vă spun că procesul de negocieri privind aderarea în ansamblu a unei țări la UE este mai puțin un proces de negocieri în sensul clasic. În cadrul aderării, statul își asumă voluntar angajamentul de asimilare. Nu se pune problema că asta vreau și asta nu”.

Ministrul a menționat că, de regulă, Comisia Europeană ia decizii cu o conotație regională. Totuși Iurie Leancă speră că Republica Moldova va reuși pe cont propriu să se distanțeze de Ucraina și să adere la UE grație propriilor merite. „Un exemplu este Slovenia, care încă în 2005 a devenit membru al UE, distanțându-se de țările care fac parte din fosta Iugoslavie. Noi am început cu mult mai târziu procesul de liberalizare a regimului de vize decât vecinul nostru estic, dar sunt mândru că am putut să-l devansăm. Sper că în momentul în care vom trece de unii singuri la a doua fază va însemna nimic altceva decât aplicarea principiului diferențierii”, a explicat ministrul.

  Vadim Vasiliu

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)