În Transnistria, de la 1 septembrie, doar manuale ruseşti

Directorii liceelor cu predare în limba română se tem că vor fi împiedicaţi să treacă prin vamă manuale cu predare în limba română

cartirusesti

Preşedintele autoproclamatei regiuni transnistrene, Evgheni Şevciuk, citat de gazeta.ru, a spus că fondul de carte al școlilor din regiune va fi înlocuit cu cărți rusești până la începutul noului an școlar. Șevciuk a declarat că manualele vor fi schimbate în proporție de 100%. „Ca să nu fiu acuzat de inexactitate, poate nu vor fi înlocuite chiar 100% din cărți, ci doar 95%, în funcție de împachetarea acestora”, a punctat așa-numitul lider al regiunii Transnistrene. Astfel autoritățile își propun să distribuie școlilor aproximativ 360.000 de exemplare noi de carte, elaborate conform noilor programe de studii.

Directorii liceelor cu predare în limba română spun că această situaţie nu-i afectează, deoarece liceele activează în baza curriculei elaborate de Ministerul Educaţiei de la Chişinău, însă se tem de alte probleme. „Am auzit despre aceasta, dar nu înţeleg cum au ajuns cărţile în regiune, când Ucraina nu permite să treacă nimic prin vama lor din partea Rusiei? Nu ştim cum vom aduce noi manualele prin vamă dacă suntem verificaţi de aşa-numiţii grăniceri transnistreni”, se întreabă directorul adjunct al Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, Raisa Pădurean, care a adăugat că au avut mari probleme cu grănicerii când au transportat nişte bunuri donate de către Primăria Chişinău.
În stânga Nistrului există opt instituţii de învăţământ cu predare în limba română.