În timp ce preţurile la călătoriile interurbane cresc, angajaţii Căii Ferate din Moldova nu-şi primesc salariile

tren.f.nadea roscovanu

Săptămâna trecută, am primit un apel telefonic de la un angajat al Căii Ferate din Moldova (CFM), care ne-a comunicat că angajaţii CFM vor să intre în grevă din cauza că nu primesc salariile. Bărbatul a dorit să rămână în anonimat din cauza că se teme să nu-şi piardă locul de muncă. Acesta ne-a spus că angajaţii nu şi-au ridicat salariile pentru luna aprilie, iar şefii acestora i-au anunţat că le vor primi după alegerile locale. La jumătatea lunii mai s-au mărit şi preţurile la călătoriile interurbane, iar şefii de la CFM susţin că, anual, suportă pierderi de 150 de milioane lei, care nu mai pot fi acoperite. Pe de altă parte, pasagerii cursei Chişinău-Ungheni sunt indignaţi de scumpirea biletelor şi de condiţiile din tren.

În luna aprilie, CFM s-a ales cu un nou director, Vladimir Cebotari, desemnat în funcţie prin ordinul ministrului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari. De atunci s-au produs multe schimbări, ne spune angajatul care a sunat la redacţie. „Ni s-a spus că salariul pentru luna aprilie îl vom primi în a doua jumătate a lunii iunie, alţi colegi sunt trimişi în concediu forţat”, se plânge acesta. Faptul că angajaţii îşi primesc salariile cu întârziere a fost confirmat şi de către directorul CFM. „Într-adevăr, sunt anumite reţineri salariale cauzate de încasările slabe, în mod special din cauza reducerii drastice a volumelor de transportare, influenţate de situaţia regională şi anume de Ucraina”, menţionează Vladimir Cebotari. Acesta relevă că salariile se achită în funcţie de încasările realizate, într-o ordine stabilită de comun acord cu reprezentanţii comitetului sindical din organizaţie.

„Preţurile cresc, dar salariile noastre când se vor majora?”

Încă de la 1 aprilie reprezentanţii Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor susţineau că preţurile la călătoriile interurbane vor creşte cu 20 la sută pentru fiecare km. La învestirea sa, Vladimir Cebotari susţinea că are o bogată experienţă în gestionarea ramurii transporturilor, în special în domeniul atragerii investițiilor și implementării unor standarde europene de management, abilităţi extrem de necesare în condiţiile în care CFM urmează să fie restructurată și modernizată. Promisiunile întârzie să apară, dar scumpirile – nu, de la mijlocul lunii mai acestea s-au dublat, provocând nemulţumirea pasagerilor. „Nu e destul că ne înghesuim în patru vagoane, fără aer în căldura asta, dar trebuie să plătim şi mai mult, ei spun că au nu ştiu ce cheltuieli, dar salariile noastre când vor creşte şi ele?”, se indignează Maria Raţă, care vine în fiecare zi la serviciu în Chişinău de la Sipoteni, Călăraşi.

Dezamăgiţi de politicieni

În anii trecuţi, trenul pe ruta Chişinău-Ungheni avea 12 vagoane, acum sunt doar patru în care merg zilnic sute de persoane în picioare, suportând şi miros de animale, păsări. „E tare greu, mulţi pasageri stăm în picioare, când ajungem în Chişinău la muncă, suntem rupţi de oboseală. Pe lângă toate acestea, mai sunt pasageri cu pui, boboci, mirosuri de toate felurile şi mizerie multă”, remarcă Grigore Sandu, de la Bahmut. Cu toate că suntem în plină campanie electorală pentru alegerile locale, Grigore Sandu ne spune că pe ruta Chişinău-Ungheni nu se discută despre politică. „Suntem atât de dezamăgiţi de politicieni şi politica lor că ni-i scârbă să-i discutăm, de altfel nici nu ar îndrăzni nimeni să facă agitaţie politică, deoarece pasagerii i-ar sări imediat în cap”, menţionează bărbatul.

Preţurile au crescut „din cauza inflaţiei”

Preţurile la călătoriile interurbane s-au dublat, dacă până la Ungheni biletul costa 11 lei şi 60 de bani, acum costă 22 de lei. Până la Basarabeasca, călătoria cu trenul costă 26 de lei, în timp ce era 13 lei, până la Călăraşi, biletul costă 10 lei. Noul şef a CFM-ului a declarat pentru JURNAL de Chişinău că „costul călătoriei interurbane a fost indexat, în funcţie de indicele inflaţiei, lucru care este un proces normal”. Referitor la reducerea numărului de vagoane, acesta a spus că este direct proporţional cu datele statistice, ca rezultat al biletelor vândute. Cât despre calitatea serviciilor, angajaţii CFM spun că lucrează intens pentru a le îmbunătăţi. „Pentru îmbunătăţirea deservirii am implementat mai multe măsuri cu efect imediat (de exemplu, am schimbat tipul vagoanelor pentru călătorie, pe anumite segmente), dar pentru luna iunie şi iulie este planificat un set de măsuri ce trebuie să ducă la schimbări majore”, remarcă Vladimir Cebotari.

Expertul economic Ion Tornea, IDIS „Viitorul”, este de părere că majorarea preţurilor este normală, care însă nu corespunde calităţii serviciilor. „Calea Ferată din Moldova practică încrucişarea preţurilor – pentru transportarea mărfurilor preţurile sunt mari, iar pentru pasageri sunt mici, acest lucru se face în scop propagandistic electoral, şi nu cred că acoperă cheltuielile. Este normal ca preţurile să crească în corelaţia calitate-preţ, dar nu este normal să se majoreze preţurile când calitatea lasă de dorit. Atâta timp cât CFM se va afla în gestiunea statului, nu cred că vom avea alte rezultate”, adaugă acesta.