În sfârşit, şi la Durleşti se repară drumurile

Din două milioane de lei pot fi renovaţi 3 km de drum cu două straturi de asfalt, fără borduri

În acest sezon, la Durlești se reconstruiesc cinci drumuri, pe str. Cartușa, Alexandru cel Bun, Ștefan Vodă, Gribov și Dimo. Acestea se acoperă cu două straturi de asfalt, unul cu grosimea de 7 cm, numit cel de rezistență, și al doilea strat, de 4 cm, numit stratul de uzură. Lucrările de reabiliatre a drumurilor sunt executate de către SRL „Dromas Cons” și SRL „Nouconst”. Doar câteva drumuri au bordură, pentru că așa au fost proiectate, ne-a comunicat responsabilul tehnic din Primăria Durlești, Iurie Gromaţchi.

Victoria POPA

O internaută a postat pe facebook fotografii despre modalitatea de reconstrucție a drumurilor de la Durlești. Aceasta se bucură că drumul a fost acoperit cu asfalt și „nu va trebui deja să iasă dimineața în bocanci de munte” pentru a merge la serviciu. Dar în același timp, internauta se întreabă de ce există atâtea rebuturi pe drumurile nou-renovate, care, în opinia ei și a altor locuitori, se reconstruiesc prost. Ea demonstrează prin fotografii unele rebuturi.

Paralel cu fotografiile, internauta adresează și câteva întrebări supraveghetorului tehnic ales de către Primăria Durlești: „De ce bordura e doar pe o parte, în perimetrul stradelei M. Eminescu și al stradelei 1 Vovinteni? De ce capacul metalic de pe str. M. Eminescu ½ a fost acoperit cu asfalt? Proiectul tehnic și devizul prevedea amenajarea trotuarului acolo unde s-a pus bordura? De ce au fost lăsate materialele rămase pe partea carosabilă și când vor fi ridicate și de către cine?”

Potrivit responsabilului tehnic al Primăriei Durlești, Iurie Gromaţchi, pe str. M. Eminescu n-a fost proiectată instalarea bordurilor, dar până la sfârșit s-a decis să fie instalate borduri doar pe o parte a drumului pentru a salva de la inundații curțile oamenilor.

Gardurile din drum

„La noi lumea mai iese cu gardul în drum pentru a-și pune roșii în grădină și ia din drumul public, de aceea avem bordură doar pe o parte a drumului, de altfel ca și trotuar”, a explicat inginerul Gromaţchi, care susține că are studii în domeniul construcțiilor.

Despre materialele rămase pe drum, Gromaţchi a spus că lucrările încă n-au fost finalizate. „Într-adevăr, este un capac de la o gură de canalizare puțin acoperit pe str. M. Eminescu. În următoarele câteva zile acesta va fi ridicat pentru că nu este la nivelul drumului”, ne-a spus inginerul tehnic de la Primăria Durlești, răspunzând la întrebarea internautei.

Potrivit lui, pe drumurile care se renovează în această vară la Durlești „se fac lucrări de frezare a stratului de uzură, apoi se aștern 7 cm de asfalt, stratul de rezistență, după care stratul de uzură cu grosimea de 4 cm”.

Viceprimarul de Durlești, Ion Arsene, ne-a spus că de la Fondul rutier pentru Durlești a fost alocată în acest an suma de 2 milioane de lei. Banii i-au revenit localității pentru cei 20.000 de locuitori. Și Primăria Durlești a mai alocat pentru renovarea drumurilor din bugetul local încă 2 milioane de lei.

Drumuri cu borduri și fără

Potrivit viceprimarului, din banii alocați din bugetul local se reconstruiesc patru drumuri principale: străzile Cartușa, Alexandru cel Bun, Ștefan Vodă și Gribov. „Pe primele două străzi, Cartușa și Alexandru cel Bun, lucrările de reparație sunt spre sfârșit. Săptămâna aceasta se lucrează pe strada Ștefan Vodă, str. Gribov va fi renovată ultima. Pe toate aceste drumuri se frezează porțiunile deteriorate și se acoperă cu două straturi de asfalt. La aceste străzi nu sunt instalate borduri. Din cele 2 milioane de lei s-au renovat circa 3 km de drum”. Ion Arsene spune că până în prezent s-au făcut lucrări de mai bine de 500 de mii de lei.

Din banii alocați de la Fondul rutier se reconstruiește pe toată suprafața una din străzile principale. E vorba de strada Dimo, care are suprafața de peste 4700 de metri pătrați.

„Lucrările au început, în prezent se instalează bordurile, apoi suprafața drumului se va freza și acoperi cu două straturi de asflat. Se instalează bordurile pentru că pe drumul respectiv s-au repartizat loturi pentru construcția caselor de locuit. Vrem să fie bine făcut. Lucrările sunt executate de două firme diferite: SRL „Dromas Cons” renovează str. Dimo, iar SRL „Nouconst” reconstruiește celelalte patru drumuri”.

Menționăm că APL Durlești l-a angajat pe Iurie Gromaţchi ca responsabil tehnic de calitatea efectuării lucrărilor pe drumurile care se reconstruiesc. În afară de aceasta, Domnia Sa este responsabil și de lucrările executate pentru apeduct, canalizare, iluminat stradal, ne-a comunicat viceprimarul Arsene.

 

 

Această rubrică este realizată cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la București. Responsabilitatea pentru conținutul materialelor publicate aparține autorului și nu reflectă neapărat poziția Ambasadei.

The following two tabs change content below.