În sfârşit, i s-a făcut dreptate unui tânăr maltratat la 7 aprilie

Un tânăr din Cahul este prima victimă a evenimentelor din 7 aprilie 2009 căruia, pe data de 19 octombrie curent, i s-a dat câştig de cauză la Curtea Supremă de Justiţie, statul fiind obligat să-i plătească suma de 55.000 lei, valoarea prejudiciului moral. El a fost bătut de către angajaţii organelor de urmărire penală în aprilie 2009.

Acesta a fost apărat în instanţă de Alexandru Postică, avocat din cadrul Asociaţiei „Promo-LEX”. Potrivit avocatului, tânărul a fost reţinut în seara zilei de 7 spre 8 aprilie 2009 în timpul manifestaţiilor paşnice din Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN). 

Studentul a fost reţinut şi ţinut în condiţii rele fără alimentaţie şi condiţii sanitare elementare, după care a fost maltratat și umilit. Tot atunci, unele surse de informare au difuzat imagini video și fotografii ale reclamantului aflat după gratii, acesta fiind asociat cu persoanele care au incitat şi distrus clădirile guvernamentale.

Tânărul a fost deţinut în Penitenciarul nr. 13 din or. Chișinău, în aceeaşi celulă cu persoane condamnate la închisoare pentru infracţiuni grave şi deosebit de grave, aici continuând umilinţele, fiindu-i încălcat şi dreptul la asistenţă din partea unui avocat. Acesta avea doar 18 ani.

Potrivit avocatului Asociaţiei „Promo-Lex”, abia la 29 octombrie 2009, tânărul a fost înştiinţat că Procuratura mun. Chişinău a dispus încetarea urmăririi penale în privinţa sa, motivând că fapta nu întruneşte elementele unei infracţiuni, fără a i se acorda despăgubiri morale sau materiale.

La 24 martie 2011, Colegiul Civil şi de Contencios Administrativ al Curţii de Apel Chişinău decide admiterea ambelor apeluri, modificând hotărârea Judecătoriei sectorului Râşcani, mun. Chişinău, din 16.07.2010, micşorând de la 80000 lei până la 5000 lei cuantumul despăgubirilor morale. În rest, hotărârea primei instanţe, în partea prin care s-a dispus obligarea Procuraturii Generale să aducă scuze oficiale reclamantului a fost menţinută. În cele din urmă, Curtea Supremă de Justiţie a stabilit cuantumul despăgubirilor morale la 55.000 lei.

Potrivit Asociaţiei „Promo-LEX”, decizia Colegiului Civil şi de Contencios Administrativ al Curţii Supreme de Justiţie este o dovadă a faptului că „precedentele CEDO pot fi aplicate şi la nivel local” şi îndeamnă instanţele de judecată de a adopta astfel de decizii pe viitor.

Victoria POPA

The following two tabs change content below.
Victoria Popa

Victoria Popa

Victoria Popa

Ultimele articole de Victoria Popa (vezi toate)