În septembrie va apărea volumul „Eu sunt Guguță” de Spiridon Vangheli

 

Volumul „Eu sunt Guguță” de Spiridon Vangheli va conţine 180 de scrisori de la micii săi cititori

Scriitorul Spiridon Vangheli, la cei 81 de ani împliniți, nu și-a luat vacanță vara aceasta, dimpotrivă, lucrează la un nou proiect. Este vorba de volumul „Eu sunt Guguță” care urmează să apară în septembrie curent.

Spiridon Vangheli: „În scrisorile copiilor simțim sinceritatea lui Dumnezeu”

„Am muncit mult la cartea asta, de fapt, toată viața”, ne spune Spiridon Vangheli, unul dintre cei mai citiți și mai iubiți scriitori de limbă română pentru copii, nominalizat la Premiul Național pentru literatură pe anul 2013.

Volumul „Eu sunt Guguță” e conceput ca un dialog între autor și cititorii săi, acesta va conține 180 de scrisori de la copii și răspunsuri, comentarii ale scriitorului. „Prima scrisoare mi-a venit prin anul 1972. Pe plic erau câteva cuvinte: „Uniunea Sovietică, lui Spiridon Vangheli, de la Fedea”. De atunci am primit sute și mii de scrisori. Probabil, eu am primit de-a lungul anilor mai multe scrisori decât toți scriitorii noștri la un loc. Copiii nu-mi cunosc adresa, unul a scris pe plic: „Chișinău, Uniunea Scriitorului Spiridon Vangheli”, alții îmi trimit răvașe în satul Trei Iezi. Funcționarii de la poștă s-au obișnuit cu astfel de scrisori, le redirecționează către biblioteci și posturi de radio, televiziune, către revista „Alunelul” sau la Uniunea Scriitorilor și până la urmă ele ajung la mine”, își amintește Spiridon Vangheli.

Această „ploaie de scrisori” e binefăcătoare pentru maestru, răvașele de la copii îl bucură „ca brândușele primăvara”. Autorul e fascinat de corespondența cu micii săi cititori: „Scrisorile lor sunt cele mai curate, nevinovate, în ele simțim sinceritatea lui Dumnezeu. Sunt naive, dar adevărate, naivitatea lor e plină de o mare înțelepciune”.

„În cartea ”Eu sunt Guguță” veți găsi istoria scrisului meu”

În aceste zile de august Spiridon Vangheli lucrează împreună cu 20 de pictori la prezentarea grafică a cărții „Eu sunt Guguță” care va fi bogat ilustrată, foarte colorată, „ca un iarmaroc”. Maestrul recunoaște că unele scrisori sunt ca niște „mici nuvele”, alături de ele vor fi publicate povestioare vesele, confesiuni ale autorului.

„În această carte veți găsi istoria scrisului meu”, mărturisește Spiridon Vangheli. E important ca fiecare pagină să emoționeze copilul, numai așa mesajele vor influența și se vor ține minte.

Vor exista mai mule capitole în noul volum, unele consacrate copiilor care au devenit părinți și bunici, altele – copiilor din secolul XXI. Va fi o carte interesantă și pentru maturi, pentru educatori, profesori, bibliotecari. O vor citi, cu siguranță, și nepoții lui Spiridon Vangheli, Ștefan, masterand în Olanda, și Viorel care și-a făcut studiile la Praga.

Anul Spiridon Vangheli continuă

Spre finalul verii, la Biblioteca pentru Copii „Ion Creangă” din Chișinău a fost vernisată de asemenea o expoziție de desene reprezentându-l pe Guguță. Desenele au fost făcute și trimise la Chișinău de copii ai moldovenilor stabiliți în Portugalia. Expoziția a fost organizată de Ambasada R. Moldova din Portugalia și Asociația culturală a emigranților moldoveni din Lisabona. Majoritatea autorilor desenelor sunt născuți în Portugalia și nu știu nimic despre Moldova deși au în RM bunici și rude apropiate. „Trebuie să ne gândim ce putem face ca să nu-i rupem cu totul de acasă. Desenele îmi plac mult. Se vede că băieţii au lucrat cu dragoste, se vede un dor de casă, un dor de căciulă, deși ei nu prea ştiu ce-i o căciulă. Asta este situaţia, trebuie să o acceptăm, să rămânem optimişti şi să muncim”, a menționat la vernisaj Spiridon Vangheli, numit „grande amigo” de către unul din micii moldoveni-portughezi.

În toamnă, va avea loc și o premieră la Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” după „Isprăvile lui Guguță”, în regia lui Titus Bogdan Jucov. Anul Spiridon Vangheli continuă.

Irina Nechit