În satul Boşcana a reapărut ceata bărbătească de colindători

„În satul nostru, de Crăciun, doar copiii colindă pe la casele oamenilor, dar vrem să revigorăm şi ceata bărbătească de colindători, astfel va renaşte o tradiţie populară străveche”, ne spune Anatol Vântu, primarul comunei Boşcana, Criuleni (ales pe 19 iunie 2011, din turul doi). Domnia sa e doctor în filologie, master în drept, dar şi membru al corului de bărbaţi „Cavalerii armoniei”. Nucleul acestui ansamblu vocal îl constituie 5 bărbaţi, care mai întâi au fost corişti în biserica din localitate. Odată cu venirea în sat a lui Chiril Sterpu, muzician de profesie, corul s-a extins, având astăzi în componenţa sa 11 membri. Ansamblul activează la Casa de cultură din Boşcana, dar participă şi la festivaluri raionale şi naţionale: „Meşterul Manole”, „Ştefan cel Mare” etc.

„Îmi plac mult cântările liturgice, iar din piesele laice prefer compoziţiile corale. Avem în repertoriu şi melodii folclorice, cântece patriotice şi de cătănie. Dintre colinde, îmi place mai ales „Legănelul lui Isus”, pe patru voci”, mărturiseşte Anatol Vântu.

Astăzi „Cavalerii armoniei” vor cânta la Casa Radio, fiind invitaţi de folcloristul Andrei Tamazlâcaru. Tot astăzi, ei vor participa la ediţia a doua a festivalului „Colinde, colinde…”, organizat de Asociaţia Coral-muzicală şi găzduit de Sala cu Orgă. Potrivit primarului de Boşcana, menirea corului „Cavalerii armoniei” este de „a promova cultura, a înnobila sufletul, a-i face pe oameni mai uniţi în jurul frumosului”.

I.N.