În RM locuiesc 220 de mii de cetăţeni sovietici

Conform datelor din Registrul de stat al populaţiei, în prezent, sunt înregistrate 219 961 de persoane care deţin paşaport de tip sovietic. Majoritatea dintre aceste persoane – 157851, locuiesc în spaţiul rural, iar 62110 persoane locuiesc în oraşe. La solicitarea JURNALULUI, Întreprinderea de Stat „Registru” ne-a oferit informaţia cu privire la numărul exact de cetăţeni din Republica Moldova care deţin paşapoarte sovietice.

Cei mai mulţi cetăţeni sovietici se află în UTA Găgăuzia – 10625. Apoi urmează raionul Drochia, cu 9783 de persoane, r. Edineţ, cu 8307 persoane, şi r. Floreşti, cu 7862 de persoane.

Amintim că săptămâna trecută parlamentul RM a votat o lege care interzice folosirea paşapoartelor sovietice în scopul exercitării dreptului la vot. Potrivit Î.S. Registru, guvernul nu a alocat încă sursele financiare pentru înlocuirea paşapoartelor de tip sovietic cu buletinele de identitate ale RM. Guvernul şi-a propus ca, până în anul 2014, să înlocuiască cu titlu gratuit paşapoartele sovietice.

„În era societăţii informaţionale, în Republica Moldova, continuă să fie utilizate documentele emise de un stat care nu mai există. Titularii acestor documente nu pot să-şi realizeze integral drepturile prevăzute de acordurile cu alte state. Drept exemplu, persoanele care domiciliază în raioanele administrative de frontieră nu pot traversa, în baza acestor documente, frontiera de stat în mod simplificat, drept asigurat de Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Ucrainei cu privire la punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene şi simplificarea formalităţilor de trecere a frontierei de către cetăţenii care locuiesc în raioanele de frontieră, acord încheiat la 11.03.1997”, ne informează Întreprinderea de Stat „Registru”.

Vadim VASILIU

 

The following two tabs change content below.