În Republica Moldova nu sunt semnalate depăşiri ale elementelor radioactive în masele de aer

Norul radioactiv de la Centrala din Fukushima a făcut înconjurul lumii şi a atins suprafaţa teritoriului deasupra României şi Republicii Moldova. Specialiştii ţin să ne asigure că norul radioactiv a pierdut mult din concentraţie şi că nu prezintă un risc pentru populaţie.

Potrivit presei din România, particule radioactive emise de reactoarele avariate ale Centralei nucleare japoneze Fukushima au fost depistate în concentraţii nesemnificative în Islanda şi în Franţa. Norul vine dinspre SUA către Europa. „Peste Ocean, valorile sunt mici. Mă aştept ca în România aceste valori să fie şi mai reduse”, a declarat Lucian Biro, expert în Securitate Nucleară, vicepreşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor nucleare (CNCAN). El a accentuat că toate valorile vor fi nesemnificative sau se vor situa la valoarea naturală în această zonă.

Solicitat de JURNAL, şeful adjunct al Departamentului protecţie civilă şi situaţii excepţionale, Vitali Mutaf, a declarat că împreună cu angajaţii laboratorului de specialitate al Serviciului hidrometeorologic de stat monitorizează zilnic radioactivitatea aerosolilor. „Concentraţia de radioactivitate din aer se situează sub valoarea maximă admisă. Nu este nicio creştere anormală a concentraţiei de radioactivitate. Dozimetrele arată valori cuprinse între 14 – 19 microroentgeni, pe când limita admisă e de 25 de microroentgeni pe oră. Meteorologii de gardă ne oferă cifre de 4 ori pe parcursul a 24 de ore. Nu există motive de îngrijorare în ceea ce priveşte nivelul radioactivităţii”, a spus Mutaf.

Aceeaşi informaţie este susţinută şi de Violeta Bălan, şefa Centrului de monitorizare a calităţii aerului şi radioactivităţii mediului. „Norul a pierdut mult din concentraţie şi nu prezintă un pericol pentru populaţie. Dozele de radiaţii GAMA sunt în limitele normale variind între 10 – 19 microroentgeni pe oră”, a spus ea.

Specialiştii de la Institutul de Fizică aplicată al Academiei de Ştiinţe a Moldovei recomandă totuşi oamenilor în următoarele zile să evite plimbările în aer liber în cazul în care plouă.

S.C.