În R. Moldova sunt peste 500 de persoane cu rinichi „artificiali”

 14627749_1175094679202947_189005496_n

În R. Moldova sunt peste 500 de persoane care au fost diagnisticate cu boala cronică de rinichi în stadiul terminal.Viața lor devine posibilă doar prin conectarea la un aparat de dializă, numit rinichi artificiali. Din momentul când au început ședințele de dializă, totul se racordează la timpul petrecut în Centrul de Dializă.

„Lucrez profesoară de clase primare. De trei ori pe săptămână trebuie să vin din Orhei la Centrul de Dializă din Chișinău. Aici sunt conectată la apartul de dializă. O ședință durează cam patru ore. E greu, dar mă bucur că personalul medical este binevoitor și când am avut nevoie să îmi fie schimbate orele ședințelor de dializă, mi-au venit în întâmpinare. Pentru mine lucrul înseamnă totul. Nu știu ce m-aș face fără elevii mei”, a menționat Axenia, care de mai bine de cinci ani rânduiește orele de la școală cu cele din centrul de dializă. Nu toți însă reușesc să-și păstreze locul de muncă, majoritatea pacienților incluși în dializă trec prin niște experiențe neplăcute străine altor categorii de pacienți. „Psihologic e foarte complicat. Dacă mai înainte aveam mulți prieteni, credeam că la serviciul sunt o persoană de neînlocuit, acum am rămas cu vreo doi și fără de lucru. Așa bolnav îi trebuiesc doar soției și copiilor. Eu încă sunt norocos, unii bolnavi rămân și fără de familie”, povestește Anatolie, un alt pacient al Centrului de Dializă din Chișinău.

Transplantul visul fiecărui pacient

Prezența psihologului în cadrul unui Centru de Dializă poate fi vitală în unele cazuri, or pacienții cu boli de rinichi în stadiul terminal acceptă foarte greu noul regim de viață, circa 3% însă cedează în fața greutăților acestei boli și aleg să-și pună capăt zilelor. „Cel mai greu își acceptă boala bărbații. Ei fiind cei care întrețin familia, le este foarte complicat să recunoască că sunt bolnavi. Fără susținerea prietenilor și consultarea sistematică a psihologului, viața lor devine practic imposibilă. Pe lângă tratamentul prin dializă de care au parte în Centrul de Dializă, noi le acordăm pacienților și ajutorul psihologic necesar”, a subliniat Diana Știrbu, psiholog în cadrul Centrului de Dializă din Chișinău. Bineînțeles că transplantul este visul fiecărui din pacienții viața cărora este legată de aparatul de dializă, însă majoritatea pacienților au contraindicații pentru transplant renal. În R. Moldova nu se face transplant la persoanele care au hepatite, diabet sau alte patologii care pot face complicații. Din acest motiv pacientul trebuie să facă dializă. Dializa nu tratează insuficiența renală. Odată inclus, pacientul trebuie să frecventeze Centrul de Dializă până la sfârșitul vieții”, a menționat Petru Cepoida, director medical al Centrului de Dializă din Chișinău. Cepoida a ținut să menționeze că în funcție de cum pacientul va respecta regimul alimentar, depinde și starea lui de sănătate. Mai mult, psihologul Centrului a atenționat că încălcarea sistematică a dietei poate fi echivalată cu tendința bolnavului spre suicidul pasiv. „În timpul ședinței de dializă pacienților li se acordă o masă ajustată la cerințele dietetice a persoanelor cu insuficiență renală. Important este ca ei să respecte această dietă și când merg acasă”, ne-a comunicat Rodica Cazacu, medic nefrolog.

Peste 250 de pacienţi beneficiază de un tratament în baza poliţei de asigurare

Pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților incluși în dializă, în R. Moldova a fost inițiat Parteneriatul Public Privat pentru Servicii de Dializă, iar în ianuarie 2016, la Chișinău a fost deschis primul Cetru de Dializă echivalent cu centrele europene. Astăzi peste 250 de pacienți beneficiază în baza poliței de asigurare de un tatament prin dializă într-un Centru performant, cu echipamente moderne și personal medical calificat, însă toate acestea sunt practic inutile dacă persoana diagnosticată cu insuficiență renală în stadiul terminal nu începe să perceapă viața la fel ca pacientul Constantin Petre. „Sunt un om fericit, chiar dacă nu îmi lucrează rinichii. Important este să te gândești înainte de a mânca ceva, oare ce este mai puternic pofta mea pentru a mâncă ceva interzis, sau dorința mea de a trăi și a fi cât mai mult timp alături de familia mea. Mai am atât de multe lucruri de făcut”, spune bărbatul.

 

 

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)