în R. Moldova se află 71 de voluntari ai Corpului Păcii din SUA

chris flowers2

Într-o societate unde valoarea materială este mai importantă decât cea spirituală, înving organizaţiile care fac un lucru util din plăcere. Voluntariatul este un mod de a exercita asupra societăţii un efect pozitiv.  În Republica Moldova există şi activează numeroase organizaţii de voluntariat create pe teritoriul RM, dar și organizații care susțin inițiativa tinerilor voluntari de peste hotare. Vara aceasta, în Moldova a ajuns cel de-al 25-lea grup de voluntari din Corpul Păcii, pe o perioadă de doi ani.

Voluntarii americani se implică în unul din cele patru proiecte derulate de Corpul Păcii: Dezvoltarea businessului rural, Dezvoltarea comunitară şi organizaţională, Predarea limbii engleze şi Educaţia pentru sănătate în şcoală şi comunitate.

Chris Flowers este un voluntar din Statele Unite. A părăsit vara aceasta orașul său natal – Cincinnati din comitatul Hamilton, statul Ohio – pentru a cunoaște cultura Republicii Moldova și a participa la acțiuni și proiecte de voluntariat. A venit la noi cu soția sa, Rebecca, și acum locuiesc și fac voluntariat la Corpul Păcii din Criuleni și la Liceul Teoretic „Boris Dânga” din același oraș.

Înainte să vină în Moldova, a fost director de ticketing și sisteme constitutive la Muzeul din Cincinnati (Cincinnati Museum Center and National Underground Railroad Freedom Center): „Mă ocupam de informarea publicului, eram responsabil de supravegherea personalului în diferite domenii: dezvoltarea de soluții de business pentru a crește performanța în procesele de comercializare; dezvoltarea rapoartelor, a analizelor din baza de date legate de operațiunile economice; ca specialist în implementarea proiectelor; gestionarea bugetului unor proiecte”.

chris flowers1

Voluntar în Republica Moldova

Chris spune că munca sa anterioară la muzeu îi plăcea foarte mult, dar pentru el nu era suficient. El crede că voluntariatul este scopul vieții sale, îi place să ajute oamenii și chiar face asta după propriile sale forțe. Corpul Păcii oferă trei oportunități voluntarilor: 1. Să ajute persoanele care au necesități speciale, să le ofere o speranță în viață.
2. Să aducă la cunoștință populației din SUA cultura altor state, în cazul lui Chris – cultura Republicii Moldova. 3. Voluntarii, la rândul lor, familiarizează cetățenii Moldovei cu valorile culturale ale SUA.

Când se aplică la acest program, voluntarii nu pot alege țara unde vor merge, administrația se ocupă de acest lucru. Acum se implementează un sistem în care orice voluntar poate să-și aleagă destinația. Chris a fost mai mult decât bucuros să vină în Moldova: „Îmi place să privesc Eurovisionul și m-a fascinat formația Zdob și Zdub. Am decis că vreau să cunosc mai multe despre cultura acestei țări” – menționează Chris.

Voluntarii sunt aici pe un termen de doi ani. Pe baza programului, Chris și soția sa predau la Liceul Teoretic „Boris Dânga” din Criuleni limba engleză. Ei lucrează cu diferite asociații pentru implementarea proiectelor legate de studierea limbii engleze pentru copii cu dizabilități. Obiectivul lor principal este să povestească despre cum se învața în SUA și să facă unele asemănări și deosebiri între sistemele educaționale din ambele țări. În paralel, mai lucrează la alt proiect în Moldova, cu echipa „Diamond Challenge” din or. Ciorescu. Acest proiect presupune lucrul cu elevii și copiii, discuții despre business și administrare. Chris mai lucrează la „WAVE Week Moldova”, un program pentru cei care vor să facă voluntariat în țară. Mai participă la multe alte proiecte: asistent la programele de voluntariat la centrele de voluntariat din Moldova, acum la Corpul Păcii din Criuleni; administrează site-ul „Tech4Dev”; lucrează cu sistemele biblioteconomice în cadrul programului „Maker Kits”.

chris flowers3

Despre Moldova

Chris este încântat de Moldova. Timp de aproape jumătate de an, a făcut cunoștință cu oameni foarte amabili și dispuși să ajute alți oameni cu necesități speciale: „Moldovenii au voluntariatul în sânge. Sunt foarte bucuros să cunosc acest popor”. Mâncarea moldovenească îi este pe plac americanului, ca de altfel fiecărui nou-venit aici. Sarmalele și plăcintele sunt un adevărat deliciu pentru familia lui Chris. Până și timpul de afară l-a fascinat pe oaspete: „Nu știu cum va fi iarna, dar vara și toamna în Moldova sunt cele mai frumoase”.

În prezent, în Republica Moldova se află 71 de voluntari ai Corpului Păcii din SUA. Primele zece săptămâni au fost de instruire și învățare a limbii române sau ruse. Agenția a dezvoltat peste 500 de parteneriate de succes între voluntarii SUA și diverse organizații din Moldova, începând cu anul 1991.

Cristina Parfeni, stagiară

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)