În R. Moldova, în fiecare zi, sunt diagnosticate cu tumori 16 persoane vârstnice

Nicolai Vutcariov din Onițcani, Criuleni, avea 64 de ani, în septembrie a aflat că suferă de cancer de gradul 4, iar la începutul acestei săptămâni s-a împușcat în cap, nu a mai suportat durerile. Conform statisticii, în 2016, circa 60% din cazurile noi de tumori maligne revin persoanelor în vârstă de 60 de ani şi peste. În timp ce numărul bolnavilor de cancer este în creștere, Spitalul Clinic Republican a planificat cheltuieli în valoare de 1,6 milioane de lei pentru „sărbătorirea de 200 de ani de la fondarea instituției”!

Carolina Chirilescu

Cancerul seceră anual mii de oameni în R. Moldova, iar pacienții care află pentru prima oară că suferă de această boală încep să se gătească de moarte, deoarece nu cred în minuni. Nicolai a aflat în septembrie că suferă de cancer de gradul 4, medicii îl asigurau că acest tip de cancer se poate trata, însă pacientul nu i-a crezut și și-a tras la începutul săptămânii un glonţ în cap.

A fost găsit fără suflare de către soția sa în holul casei lor. „Era un om bun, a lucrat până a aflat de boală șofer de microbuz. În ultimul timp, era tăcut și se plângea de dureri mari, iată că nu-l mai doare”, spune o vecină a bărbatului. Potrivit oamenilor legii, incidentul a avut loc în timp ce soția acestuia era la vecini şi, când a ajuns la poartă, a auzit o împușcătură în casă.

Bărbatul s-ar fi împușcat dintr-o armă pe care o deținea ilegal. „Cazul se examinează, prima versiune este suicidul. Bărbatul deținea ilegal o armă de care nu știa nimeni, nici măcar soția lui. Cauza nu se cunoaște deocamdată”, spune ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție din Orhei, Diana Maxim.

Incidenţa prin tumori maligne este în creştere continuă

În 2016, circa 60% din cazurile noi de tumori maligne revin persoanelor în vârstă de 60 de ani şi peste. În medie, în fiecare zi, câte 16 persoane vârstnice sunt diagnosticate cu tumori, fiind înregistrate în total circa 6.000 de persoane vârstnice al căror diagnostic a fost stabilit pentru prima dată. La 100.000 de vârstnici revin în medie 992 de cazuri noi de tumori maligne, comparativ cu 860 de cazuri în 2012. Vârstnicii de 65-69 de ani, bărbaţii în general, sunt afectaţi în proporţie mai mare de tumori maligne.

Chirurgii sunt și medicii oncologi la Criuleni

Asistenta medicală din Onițcani, Lidia Panuța, ne-a spus că în acest sat sunt pe moment în evidență 17 bolnavi de cancer: opt femei și nouă bărbați. „Off, am așa emoții când am auzit ce s-a întâmplat, ce nenorocire… El a venit la noi în septembrie, l-am trimis la Institutul Oncologic la Chișinău, acolo s-a adeverit diagnoza. L-am trimis la medicul oncolog la Criuleni și nu l-am mai văzut de atunci, căci nu eliberăm medicamente şi reţete în asemenea cazuri”, menționează asistenta.

Am încercat să luăm legătura cu medicul oncolog de la Criuleni, iar această funcție este exercitată de chirurgul Mircea Teacă, ce este nedumerit de cazul pacientului său. „Era un om activ, cuminte, îl cunosc de mult timp. Din păcate, sunt mulți bolnavi de acest tip de cancer, care poate fi tratat prin chimioterapie, intervenție chirurgicală. A fost creată o comisie specială, i-am prescris tratament și l-am îndrumat să meargă la Institutul Oncologic, pentru a începe tratamentul. Nu pot să vă spun de ce a renunțat”, ne-a declarat chirurgul.

Directorul Spitalului raional Criuleni, Croitor Nicolai, ne asigură că nu duce lipsă de medicamente pentru bolnavii de cancer, dar spune că efectul acestora lasă uneori de dorit. „Pe parcursul activității mele, au fost cazuri în care pacienții s-au plâns pe medicamentele care nu aveau niciun efect, dar ei vor de cele mai multe ori să înghită câte un ‚bumb’, cum spun ei, și să le treacă deoadată. Cât despre cancer, pot să vă spun că dacă am avea mai puține griji și nevoi, nu am avea astfel de boli”, ne-a explicat Croitor.

Bărbatul era în depresie

Medicii susțin că această formă de cancer poate fi tratată dacă boala este descoperită la timp. Pentru pacienții care află prea târziu, precum Nicolai Vutcariov, sistemul medical din R. Moldova nu are un răspuns şi nici servicii necesare. Vecinii spun că bărbatul era în depresie în ultimul timp, o boală care macină zilnic mii de cetăţeni din Moldova.

Peste 300.000 de persoane din R. Moldova, potrivit unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, suferă de tulburări de depresie şi anxietate. Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a emis o hotărâre prin care dispune crearea de centre comunitare de sănătate mintală. În prezent, există 40 de astfel de centre, cu toate astea, numărul bolnavilor este în creștere. Psihologul Dorina Vasilache susţine că simptomele depresiei sunt mai greu de depistat, însă rolul apropiaţilor, colegilor, prietenilor este foarte mare, întrucât ei sunt primii care observă schimbări în comportamentul şi aspectul fizic al persoanei.

Bani pentru chefurile medicilor

E-sanatate.md scrie că pentru „sărbătorirea a 200 de ani” de la fondarea Spitalul Clinic Republican au fost planificate cheltuieli în valoare de 1,6 milioane de lei. Responsabilii și-au programat inclusiv o recepție la Castelul MIMI, pentru care erau gata să plătească peste 50.000 de lei. Administrația spitalului a refuzat să explice din ce fonduri au fost luați banii.

În final, recepția a avut loc la CAPITOLES PARK, un alt local luxos din Capitală. Doctorii de la Spitalul Clinic Republican au fost nevoiți să achite câte 800 de lei pentru recepție din propriul buzunar. Site-ul mai scrie că pentru arenda încăperii la Castel MIMI erau prevăzute 56.000 de lei, pentru muzică vie – 12.000 de lei, pentru transportul oaspeților din străinătate – 30.000 de lei, 64.000 de lei pentru două coffe-break-uri, iar pentru editarea unei cărți despre acest spital au fost prevăzute 100.000 de lei. Pentru medalii, diplome și suveniruri au fost prevăzute alte 87.000 de lei. Pentru hrana participanților au fost prevăzute 320.000 de lei. În total, suma se ridică la 1,6 milioane de lei.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)