În premieră ni se pregătesc atacuri rider de ordin politic

Trecerea chinuitoare de la economiile centralizate la economia de piaţă a cunoscut fenomene extrem de negative. Cel mai răspândit dintre toate a fost atacul rider. Chiar dacă există diverse variaţii, aceste acţiuni se terminau cu acapararea afacerilor prospere de către oameni veniţi din lumea semicriminală.

În Republica Moldova acest fenomen a căpătat proporţii după venirea comuniştilor la putere, când sub „înaltul patronaj” al şefului statului, Vladimir Voronin, zeci de afaceri prospere au trecut prin metode semilegale sau criminale în mâinile familiei şi ale băieţilor răi din anturajul „prinţului comunist”. Pentru a realiza cu succes atacurile rider au fost folosite organele de forţă, justiţia, alte structuri de stat, precum şi lumea interlopă.

Astăzi, Republica Moldova se află în pragul unui fenomen nou. Putem asista la un atac rider politic fără precedent în istoria modernă. Un partid care are specialişti în acest domeniu are toate şansele de a aplica un atac rider de proporţii şi a prelua puterea politică în ţară. Metodele sunt exact aceleaşi ca şi în  cazul acaparării afacerilor. Chiar dacă partidul cu pricina nu va obţine o majoritate, chiar dacă va avea un rezultat modest, experienţa rider îl poate ajuta să preia puterea.

Primul lucru care ar putea fi utilizat în campania rider politic va fi şantajul: dacă nu ne oferiţi funcţiile-cheie în stat, facem  coaliţie cu comuniştii. Este un argument pe cât de cinic, pe atât de puternic pentru că orice om rezonabil înţelege că revenirea comuniştilor înseamnă o catastrofă pentru Republica Moldova şi o tragedie pentru cetăţenii ei. Este greu de spus dacă vor accepta partidele cu adevărat proeuropene acest şantaj, însă el deja este o realitate cu multe zile înainte de data alegerilor.

O altă formă a riderului politic poate fi cumpărarea voturilor unor deputaţi mai puţin axaţi pe principii. Votul de aur n-a putut fi găsit în mai 2009 pentru că în societate exista o presiune enormă, o atmosferă anticomunistă ajunsă la maximum. Astăzi,  se vor găsi din cei care pentru o sumă frumuşică îşi vor justifica trădarea prin discursuri pseudopatriotice şi bazate pe ideea asigurării stabilităţii.

Dat fiind că cei care au potenţialul evident de a face atacuri  politice de tip rider controlează şi unele structuri de forţă, va mai exista cu siguranţă şi un alt tip de şantaj. Este vorba de materiale compromiţătoare de tot felul, începând de la presupuse infracţiuni economice şi până la imagini cu scene pornografice. Cei care se pregătesc de un atac rider selectează din timp asemenea murdării şi nu ezită să le utilizeze atunci când apare interesul cel mare.

Atacurile politice de tip rider sunt mult mai periculoase decât cele de ordin economic. Atacul rider economic se soldează cu acapararea unei afaceri. În primul caz suferă un număr anumit de oameni de afaceri. Atacurile politice de tip rider se soldează cu acapararea  ilegală a puterii în stat şi cu transformarea tuturor cetăţenilor în ostatici ai grupării criminale care a comis infracţiunea.

Cineva poate spune că presupunerile despre eventualitatea unui atac rider de ordin politic sunt o fantasmagorie. Însă evoluţia evenimentelor din această campanie electorală ne dă argumente foarte palpabile să credem că nu e vorba doar despre unele scenarii apocaliptice. Riderul politic pluteşte în aer. Există semne clare că ni se pregăteşte ceva foarte urât. Acest articol este un semn de alarmă şi o invitaţie la discuţii pe marginea  problemei. Până nu e prea târziu.

Floarea Colţa

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău